a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Kimmel kvartāls — Zaha Hadid Architects + Sudraba Arhitektūra + Zala Landscape Architects

<< Projekti

Kimmel kvartāls — Zaha Hadid Architects + Sudraba Arhitektūra + Zala Landscape Architects

Lai gan projekts konkursā ieguva vienu no abām trešajām vietām, tomēr tieši kvartāla vecās daļas saglabāšanas un restaurācijas aspektā tas tika atzīst par labāko priekšlikumu. Jaunās daļa risinājums balstīts uz caurlaidību, savienojamību un dažādo vēstres periodu, materiālu un programmu integrāciju, veidojot atvērumu un iekškvartālu sistēmu, kas stimulētu pilsētas dzīvi un aktivitāti kvartāla iekšienē.

Projekts iedvesmu smeļas vietas esošajā kontekstā, materialitātē un industriālajā mantojumā, kā arī pilsētas centrā plašākā nozīmē. Elegantais risinājums piedāvā unikālu jaunu pilsētas kvartāla tipoloģiju Kimmel rūpnīcas vietā, sasaucoties ar pilsētas kontekstu un mērogu. Šis jaunais tipoloģiskais risinājums ir balstīts uz caurlaidību (permeability),  savienojamību un arī integrāciju starp dažādiem atbilstošiem vēsturiskajiem periodiem, materialitātēm, lietotājiem un pieredzēm.

Alusdarītavas rūpnieciskā mantojuma atmiņas tiek transformētas plūstošā jaunā valodā, kurā vēsturiskie ķieģeļi pārizmantoti kļūst par plūstošiem viļņiem, kas veido jaunas telpas. «Caurspīdīgās pilsētas» (Transparent City) koncepts šeit ir integrēts ar kvartāla esošo vēsturisko ēku būvlaidēm, kā arī ar tuvākās apkārtnes pilsētbūvniecisko kontekstu. Vienlaikus tiek saglabāti būtiskie skati uz nozīmīgāko vietzīmi — graudu kaltes ēku ar skursteni, gan arī atklāti jauni skati — no kvartāla stūriem uz no jauna veidotajiem iekšpagalmiem.     

Apkārtējo kvartālu viengabalainība šeit ir reinterpretēta caurlaidīgā arhitektūras valodā. Stūri ir mīkstināti un ēkas apjomi ir pārgriezti, nodrošinot vizuālu saistību un mijiedarbību starp kvartāla ārpusi un iekšpusi, tāpat arī starp dažādajām funkcijām un programmām, kā arī — starp pilsētas un pašas ēkas lietotājiem. Tas rada telpas, kas ir nepārtraukti aktīvas un paredzētas visiem Rīgas iedzīvotājiem.

Valdemāra un Stabu ielas stūra vietzīme ir apjoma neesamība, — tā vietā ir atvērums, kas aicina sabiedrību un pilsētu jaunā kvartāla sirdī.  Projektā ir jaušams kaut kas no «pilsētas atrija» koncepcijas — cilvēku pieredzes un plūsmas tiek organizētas ap un cauri jaunai iekšpagalmu sistēmai. Tā vietā, lai atstātu gājēju kustību tikai ap kvartāla perimetru, projekts piedāvā jaunu sadalījumu, stimulē plūsmas kvartālā un cauri tam, rada jaunas «krustceles», rosina kustību kā vertikāli, tā horizontāli uz dažādām jaunām iestādēm, pievelkot arī cilvēkus no apkārtnes.

Atvērumi un «griezumi» kvartāla apjomā kalpo ne tikai vertikālajām plūsmām, izgaismojumam un ventilācijai, — tie arī aktivē zemes līmeni, kā arī —  izgaismo un sasaista ar vēsturisko pagraba līmeni.  Alusdarītavas pagrabi ir piemēroti dažādu kultūras un atpūtas funkciju izvietošanai un būs tieši saistīti ar pirmā stāva iekšpagalmu sistēmu. Balstoties biroju namu tipoloģijas pārzināšanā, pieredzē ar fleksiblu iekštelpu konfigurācijām, Rīgai tiek piedāvāts jauns birojēku etalons.

Restaurācijas koncepcija

Kvartāla restaurācijas koncepcijā ir integrētas divas teritorijas attīstības komponentes — saglabāšana un jaunradīšana, saistot tās savstarpēji vienotā telpu virknējumā. Komplekss, neskatoties uz jau zaudētām ēkām, ir saglabājis savu unikalitāti kā pilsētas centrā esošs rūpniecisks kvartāls, kurā, pielāgojoties reljefam, izcili izvietota alus darītavas funkcija, tajā apvienojot dažādu periodu un materiālu būves. Projekta priekšlikuma izstrādes gaitā veikta ēku (10 000 m²) un kultūrvēsturiskās vides analīze.

Vēsturiskā vērtība slēpjas ne tikai pašās ēkās, bet arī esošajā ēku virknējumā — to izkārtojums un funkcijas pilnībā atspoguļo alus ražošanas ciklu 19.-20.gs.(graudu vētītava, graudu kalte, brūvēšana, pildīšana, uzglabāšana, mucu mazgātava u.c.). Nojaucot kādu no ēkām, pazust ķēdes posms un tēls. 

Atslēgas figūra šai stāstā ir ēka 004 — bijusī graudu vētītava, it kā necils divu stāvu apjoms ar trim arkām pagalma vidū (laikam vienīgais šāds Itālijas vīnu darītavu industrijas arhitektūras paraugs Latvijā). Toties tā redzama vēsturiskajos attēlos un etiķetēs, tā veido pagalma šarmu un kopā ar lielo skursteni ir kļuvusi par Kimmel vietzīmi. Tādēļ caur šo ēku veidojām projekta attīstību un savienojām galvenās ēkas vienā virtenē. Ēkas 004-005 otrā stāva pasākumu zāle-oranžērija kopā ar pirmā stāva velvēto alus brūža telpu kļūs par pieprasītu vietu semināru, konferenču un svinību rīkošanas vietu.

Vecais pagalms no Bruņinieku ielas puses tādējādi izveido pabeigtu kompozīciju. Jaunās arhitektūras līdzāspastāvēšanai ir pakārtots raksturs — jaunā arhitektūra šeit var būt un var arī nebūt. Mainīgā konstante ir jaunais apjoms labā pusē virs ēkas 005 pie Valdemāra ielas, — šī jaunā apjoma arhitektūra var būt dažāda, vēlams stiklota, taču jebkurā kvalitatīvā izpildījumā tā papildinās esošo pagalma kompozīciju. Tālāk uz Stabu ielas pusi var pastāvēt dažāda arhitektūra, atbilstoši apbūves noteikumiem, vēlams ne ķieģeļu fasādes.

Vēsturiskajām ēkām paredzēti «gaismas iegriezumi cauri vēsturei». Caur tiem tiek panākta skaistās iekštelpu struktūras eksponēšana ārtelpā. Šobrīd aiz esošajām fasādēm šo struktūru nevar nojaust. Pagalma apmeklētājs  caur jaunajiem vertikālajiem atvērumiem redzēs un jutīs gan graudu kaltes vareno telpu (iespaidīgā telpa iesala žāvēšanai paredzēta kā viesnīcas lobija telpa, veidojot jaunus dienasgaismas iegriezumus industriālajā apjomā), gan alus vārītavas telpu ar četrām velvēm un kolonnu vidū, gan pagraba velvju noslēpumaino formu pazemē.
Būtiskākie pārveidojumi esošajām ēkām:

  1. Ēkas 004-005 otrā stāva apjoma izveide, ietverot tajā graudu vētītavu , kā arī vēsturisko jumta konstrukciju;
  2. Jauns dienasgaismas atvērums uz velvētajiem pagrabiem; visu pagrabu piekļuve no pagalma un Valdemāra ielas 005 apjoma un dienasgaisma tajos
  3. Alus muzeja izveide ar dienasgaismas risinājumu;
  4. Graudu kaltes un alus darītavas jaunie vertikālie stiklojumi.
11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg16 Kimmel old couryard and new connaction between main buildings.jpg17 New 2nd floor Event Space - orangerie. New connection between main buildings.jpg18 Daylight opening to the vaulted ceilings.jpg19 Beer museum in the basement.jpg20.jpg21.jpgZHA_Render_cam04-labots.jpg23.jpg24 ZHA_Material Studies_Brickwork-page-001.jpg24 ZHA_Material Studies_Exploded axonometric view-page-001.jpg25 ZHA_Material Studies_Facade components-page-001.jpg26 ZHA_Material Studies_Geometry families-page-001.jpg27.jpg30 ZHA_Technical Drawings_Plan (7)-page-001.jpg31 ZHA_Technical Drawings_Plan (9)-page-001.jpg33 ZHA_Technical Drawings_Sections-page-001.jpg34.jpg35.jpg36.jpg37.jpg

Raksts publicēts: 29/03/2018

Autori: Zaha Hadid Architects, Sudraba Arhitektūra,  Zala Landscape Architects


saņemts 1 komentārs

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...


Drošības kods (aizpildiet pēc tam, kad komentārs jau uzrakstīts).

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.