Gāliņciema bibliotēka Ventspilī

Stiklots paviljons, kura strikti kvadrātisko formu ietekmējusi vieta, vienai fasādei reaģējot uz blakusesošo lielo koku puduri un ienesot ainavas klātbūtni iekštelpā. Iekštelpas un ārtelpas vizuālā saikne uzsver bibliotēkas kā jauna sabiedriska, kultūras un izglītības centra atvērtību un iesaistīšanos apkaimē — privātmāju rajonā Ventspils nomalē. Autori — Sarma Norde Arhitekti.

Nozīmīga loma ēkas arhitektoniskās idejas attīstībā ir esošajai izcilo un ļoti vērtīgo koku grupai. Kokaudze, mijiedarbojoties ar ēkas perfekto plāna kvadrātu, it kā ieplūst, — izmaina un deformē, radot jaunu formu, kas ir piederīga konkrētajai vietai un veido ēkas saikni ar apkārtni. Trīs vienkāršas, regulāras fasādes pret apkārtējo apbūvi un tām pretstatā uzsvērti izteiksmīga fasādes līnija, kas vērsta pret dabu, — šī ideja caurstrāvo jaunbūvi gan eksterjera, gan interjera izpausmēs, un tiek turpināta teritorijas labiekārtojumā. Liektās fasādes ierāvums veido bibliotēkas pagalma zonu un sniedz maksimālu dabas tuvumu.

Ēkas novietojums gruntsgabalā ir brīvi, ainaviski izvēlēts, nepiesienot pieguļošo ielu būvlaidēm vai apbūves līnijām, bet “iesēžoties” uz Kuldīgas ielas pagrieziena ass ar galveno skatu punktu virzienā no pilsētas centra puses. Precīzs novietojums izvēlēts, lai ēka būtu vienlīdz labi pārredzama arī no pieguļošo ielu perspektīves skatiem.

Stiklotās, caurspīdīgās ēkas strukturālo un kompozicionālo centru veido slēgts kodols, kam apkārt atvērtā planojumā principos izkārtotas bibliotēkas publiskās zonas — ieeja, lielā bibliotēka, bērnu bibliotēka un jauniešu centrs. Blakus galvenajai ieejai, daļēji iedziļināta kodolā, ir pasākumu zāle ar 60 sēdvietām, kas paredzēta kā dažādu lekciju, semināru, izstāžu, radošu darbnīcu, kultūrizglītojošu un muzikālu pasākumu vieta. Zāli  pēc vajadzības var norobežot vai paplašināt, atverot pret pieguļošiem vestibiliem ar transformējamu stikla starpsienu palīdzību.

Ēkas kodols ir veidots kā vizuāli izteiksmīga, monolīta forma, kas organiski pāriet griestu plaknē. Šīs virsmas klāj koka tekstūru un toni imitējošas apdares plātnes, kontrastējot ar iekštelpas publiskās daļas atvērtību, caurredzamību un vieglumu, un arī asociatīvi sasaucoties ar kokiem ārā, aiz loga. Kodolā paslēptas visas ēkas „tumšās” funkcijas – telpas, kurām nav nepieciešams dabīgais apgaismojums, — neliela virtuve, tualetes un citas nepieciešamās tehniskās un palīgtelpas.

Iekštelpas un ārtelpas vizuālā saikne uzsver ēkas kā sabiedriska centra atvērtību un iesaistīšanos apkārtnē. Ēkas fasādes arhitektūras mainīgā sastāvdaļa ir gaiši, puscaurspīdīgi aizkari, kas vienlaikus ļauj veidot dažādus telpas scenārijus un veicina ēkas izteiksmīgumu — fasāde dinamiski mainās atkarībā no laikapstākļiem, gada laika vai iekštelpu notikumiem. Īpaši piemeklētā, augstvērtīgā materiāla aizkari ne tikai novērš spilgto gaismu un žilbumu, bet arī uzlabo iekštelpas akustiku, mazinot skaņas atstarošanos, novērsīs arī spilgtu gaismu un žilbumu.

Labiekārtojumā askētiski perfektie jaunbūves un ainavas elementi — striktās ēkas plaknes, balto granīta plakņu iesegums, koptais zālājs, kā arī ģeometriski cirptie skulpturāli krūmāju kluči ir pretstatīti esošai dabiskajai videi ar dižkokiem fonā. To papildina arī balto hortenziju stādījumi un pīlādžu rindas gar ielām, bagātinot formu, krāsu un faktūru kontrastus. Vakarā un naktī dižkoku zona tiek izgaismota kā izteiksmīgs ēkas fons, bet izgaismojumu ap ēku paredzēts nodrošināt saglabājot ieslēgtu atsevišķu ēkas interjera apgaismes grupu, tā eksponējot arī pašu ēku.

Daudzfunkcionāls pakalpojumu centrs Gāliņciemā

Adrese: Kuldīgas iela 138, Ventspils

Pasūtītājs: Ventspils pašvaldības iestāde „Ventspils bibliotēka”
Autori: SARMA & NORDE Arhitekti — Visvaldis Sarma, Evija Dansone, Toms Kampars, Krišjānis Gulbis

Metu konkurss — 2015
Būvprojekts 2016—2020
Būvniecība 2020—2022

Būvi raksturojošie lielumi

  • Projektēšanas darbu platība 5 460 m²
  • Apbūves laukums 602 m²
  • Lietderīgā platība                                       618 m²
  • Ēkas būvtilpums 4 334 m³
  • Ēkas stāvu skaits 2
  • Ēkas augstums               7,35 m
  • Energoefektivitātes klase B

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
10 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Miķelis

Šķiet Ventspilī mājo Tuvo Austrumu šeihi, ka tā var šķiesties ar naudu. Tā grāmatu plauktu proporcija pret telpas apjomu ir abnormāla. Tie trīs Gāliņciema boblotēkas apmeklētāji/gadā varēs būt pārlaimē – cerams viņus apkalpos oficiants un pie grāmatām pieservēs Vidusjūras omārus baltvīna mērcē, Hennesy un Creme Brulle. Es saprotu. Es visu saprotu. Šis varētu būt arī VIP Lounge, kur Kariņam piesēst, pirms pienāk viņa Concorde reiss uz Ņujorku. Gribētu es redzēt pārstegtās un apgarotās vietējo traktoristu sejas tajā brīdī kad viņi saprot, ka te laikam garām ies Rail Baltic pamatrase, kas savienos Puzi ar Eiropu un tūlīt šveicars paņems viņu smagās… Lasīt vairāk »

Pēdējo reizi rediģēts 2 mēneši pirms - rediģētājs Miķelis
Jayz

Dzīvot skaisti neaizliegsi! : )

Pēdējo reizi rediģēts 2 mēneši pirms - rediģētājs Jayz
Miķelis

Tā viš i 🙂 Ventiņ’ arvien to Lielo valst’ naud’ pod piesevim velk. Tur apetīt’ i dikti lab’ …

Mika

Var jau rakstīt cik tēlaini grib un liet saldu ūdeni, bet vienkšršiem vārdiem sakot, tāds prosts glāžu šķūnis vien ir. Nekā baudāma un interesanta no arhitektūras viedokļa. Kā daudzkas Ventspilī, kas uzkleķerēts kleķerēšanas pēc.

Gaju Garam

Starpcitu, Tur rudenī sāka krist griestu paneļi apmeklētājiem uz galvas. Baumoja ka, tehnisks brāķis paneļu izvēlē, jo tie redz ari esot iegādāti Dubajas šeihu stilā… bet tās ir tikai baumas.

Ieva

Baumas gan!
Paneļi nokrita tāpēc, ka netika nodrošināts paneļu ekspluatācijai nepieciešamais iekštelpu klimats. Ne tikai griestu paneļi nokrita, bet atlobījās arī grīdas segums – linolejs. Spriediet paši!

Miķelis

Pie tādiem stiklojumiem, lai nodrošinātu iekšējo klimatu, Ventspils ostā jāstāv tikai šai ēkai paredzētam tankerim ar sašķidrināto gāzi 😉

Ivo Šteimanis

Konkurss noritēja vēl tālajā 2015. gadā, pēckrīzes atvēziens, lēta enerģija, divpusējs naudas pumpis,  pirmie notikumi, kuri vēl nerosināja aizdomas par to kādi pēc tiem tikai sekos. Daudz kas tika darīts ar ilūziju, ka līkne turpināsies celties uz augšu, tas bija viens no iemesliem ļauties ambiciozu un ekskluzīvu priekšlikumu piedāvājumiem un to izvēlēm.  Tā brīža konsensus par labas arhitektūras kritērijiem tādēļ atstāja novārtā citus priekšlikumus, kuri, ilgtermiņā izrādītos nebūt ne sliktāki un nepaģērētu tik lielas izmaksas to realizācijā un ekspluatācijā (https://a4d.lv/raksti/galinciema-biblioteka-ventspili-konkursa-rezultati/) .         Ekskluzivitāte liecina par ekonomisko nevienlīdzību, kas ārēji izpaužas ar samērīgas arhitektūras trūkumu. Apskatot foto, grūtu pamanāms vietas konteksts (kādēļ?), jo vietējā nelīdzsvarotā tautsaimniecība ne… Lasīt vairāk »

Armands Bisenieks

Arhitekts Artūrs Lapiņš un es pirms 3 dienām, ceturtdien, bijām uzaicināti

Armands Bisenieks

…Ventspils organizētā žurijā par labākajiem 2020./2021. un 2022./2023. ekspluatācijā nodotajiem “”objektiem.
~16 dalībnieku žūrija, kurā bijām 3 arhitekti: Ventspils galv. arhitekte Daiga Dzedone un mēs abi, balsojot par attiecīgo 2 gadu “Grand Prix”, Gāliņciema biblioteku apsteidza ārsta Raula Vēliņa 2014. gadā nopirktais grausts un rūpīgi atjaunotais un iekārtotais Grīnberga nams. Acīmredzot, Tavs, Ivo, un Miķeļa redzējums ir daudziem saprotams…

10
0
Lūdzu, komentējietx