Satekles biznesa centrs — DEPO PROJEKTS

Vēl viens priekšlikums rudenī notikušajā konkursā birojēku kompleksam kvartālā starp Satekles, Elizabetes un Ernesta Birznieka-Upīša ielu. Tā autori ir DEPO projekts, kas ir arhitekti arī iepretim esošajai Origo One ēkai.

 Izvērtējot kvartāla potenciālu un kontekstu, konkursa priekšlikums piedāvā:

  • veidot vēsturiskajai — perimetrālajai apbūvei raksturīgu ielas fronti pret Satekles ielu un plānot apbūvi arī šaurajā gruntsgabalā, loģiski noslēdzot kvartālu pret Dzirnavu ielas stūri un maksimāli piesedzot eksponētos brandmūrus;
  • lai būtu iespējams apbūvēt šauro gruntsgabalu pie Satekles ielas, piedāvāts pārskatīt un pārcelt sarkano līniju, kas šajā posmā nepamatoti izvietota ar milzīgu atkāpi no ielas;
  • saglabāt esošo ozolu un veidot pilsētas skvēru Satekles un Dzirnavu ielas stūrī;
  • respektēt, izcelt un iekļaut gruntsgabalos esošās vēsturiskās ēkas kvartāla struktūrā un funkcionālajā lietojumā. Pārveidot vēsturisko pagalma mūra ēku atbilstoši vides pieejamības prasībām, pārbūvējot 1. stāva grīdu tā, lai tā būtu pagalma līmenī, veidojot plašas gan biroja kompleksa, gan arī publiskai lietošanai paredzētas konferenču telpas ar augstiem griestiem;
  • izveidot plašu, pilsētniekiem pieejamu iekšpagalmu, ko ieskauj jaunbūves un abas vēsturiskās ēkas. Ēku pirmajos stāvos paredzēt dažāda rakstura publiskas telpas un komercobjektus ar piekļuvi arī no pagalma;
  • paredzēt iespēju pagalmu izmantot kā īsceļu starp sabiedriskā transporta pieturvietām Satekles un Ernesta Birznieka-Upīša ielās. Šāds risinājums ienestu kvartālā dinamiku un nodrošinātu intensīvāku piedāvāto pakalpojumu lietošanu;
  • paredzēt iespēju plašo pagalmu lietot arī slēgtu ārtelpas pasākumu, — pop-up restorānu, tirdziņu, āra kino —, rīkošanai.

Konkursa priekšlikuma mērķis ir veidot funkcionālu un dinamisku, dažādām lietotāju grupām ērtu un pieejamu kvartālu, kas uzlabotu pilsētas apkaimes tēlu un papildinātu pilsētas radošo un innovatīvo kvartālu klāstu.

Apjomu telpiskās kompozīcijas centrā — plašs, aicinošs pagalms, ko šķērso izveidotais īsceļš starp Birznieka-Upīša un Satekles ielām. Tas ir aicinājums iegriezties, apmeklēt veikaliņus, kafejnīcas, pop-up pasākumus. Svarīgu lomu laukuma publiskās telpas organizācijā spēlē vides mākslas objekts ‘Cloud Catcher’, novirzot gar sevi gājēju plūsmu un veidojot mierīgu zonu vēsturiskās ēkas priekšā.

Konkursa priekšlikumā piedāvātā ēkas arhitektūra ar stūru noapaļojumiem vizuāli bagātina pilsētvides apjomu plastiku un veido atsauces uz vēsturisko ēku stūru veidošanas tradīcijām. Fasādes dalījumam izmantots solis 1,2 m, masīviem sienu fragmentiem mijoties ar logiem. Šāds risinājums izvēlēts, vadoties gan no energoefektivitātes, gan konteksta apsvērumiem.

Fasāžu apdarē lietoti ilgmūžīgi, eleganti un arhitektoniski estētiski materiāli un elementi. Ņemot vērā būves novietni — ļoti aktīva transporta plūsmas zonā, kā arī dzelzceļa tuvumā — apdares toņu palete apzināti izvēlēta tāda, lai fasādes ilgstoši saglabātu savu sākotnējo izskatu un neprasītu biežus ieguldījumus atjaunošanā. Ēkas apjoma, kas pieguļ Elizabetes ielai, apdares galvenais materiāls ir rūpnieciski izgatavoti telpiski, matēti alumīnija kompozīta paneļi. Apjoma pirmā un otrā stāva līmenī apdarē izmantots ilgmūžīgais un tradicionālais materiāls — ķieģelis.

Lai neveidotos Rīgas centram neraksturīga un nepieņemama — nesamērīgas proporcijas un garuma būve visā kvartāla garumā, arhitektūrā atspoguļots vēsturiskais zemesgabalu dalījums ar atšķirīgu apdares un apjomu risinājumu fasādē pret Satekles ielu. Arī šeit izmantots ķieģelis, piemeklējot tos atšķirīgus toņa, izmēru un faktūras ziņā.

Vēsturiskā un modernā sintēze akcentē un izceļ ēkas savdabīgo raksturu un ļauj harmoniski iekļauties  ātri mainīgajā pilsētas apkaimes audumā. Ēkas apjomu kārtojums apzināti veidots, pakāpeniski to paaugstinot  virzienā uz Satekles un Elizabetes ielas stūri, kas pārliecināti iezīmē  jauna kvartāla telpas sākumu. Šis kvartāla stūris ir samērā jauns veidojums pilsētas audumā, kas  pieguļ pilsētas centram neraksturīgi platai ielai, kura vēsturiski šeit nav bijusi līdz pat 60. gadiem. Satekles ielas platums starp sarkanajām līnijām šajā posmā ir 28 m, tāpēc konkursa priekšlikums piedāvā atkāpties no iedibinātajiem normatīvajiem ēku augstumiem, kā arī veidot pārliecinošāku stūra akcentu. Daļai no ielas garās fasādes plānots veidot augstāku dzegas līniju, taču neizvirzot nevienu ēkas daļu ārpus 45° leņķa veidotās telpas, mērot no ielas pretējās puses būvlaides.

Biroju komplekss kvartālā Starp Elizabetes, Ernesta Birznieka-Upīša, Dzirnavu un Satekles ielu

Arhitektūra un ģenplāns: DEPO projekts — Inga Piņķe, Sandra Paulsone

Būvkonstrukcijas: DEPO projekts — Kaspars Ozers
Vides objekts: Holgers Elers
AVK un energoefektivitāte:  SIA O3FM — Renārs Millers
Vizualizācijas: Didzis Jaudzems

No žūrijas vērtējuma

Žūrija šajā darbā uzsver radošu pieeju un centienus pēc individuāla risinājuma, izvēloties drosmīgu formu valodu, domājot arī par mākslinieciskiem izteiksmes līdzekļiem un estētiski baudāmu arhitektūras tēlu, kas ar spēcīgi izteiktu raksturu,  individualitāti un konceptuālo uzstādījumu atbilst Rīgas kā jūgendstila pilsētas labākajām tradīcijām. Ir saprotams šī projekta  autoru mērķis sakārtot komplekso situāciju attiecībā uz Satekles ielas apbūves līniju.

Taču reizē diskutabli vērtēta spēja sekmīgi iekļauties apkārtējo kvartālu struktūrā dēļ specifiskajām liektajām un plūstošajām formām, smagnējo būvmasu, bilstot, ka, iespējams, pārspīlēts ar daudzveidīgumu, vietām pietrūkst konsekvences un viengabalainības, veidojot pārāk sadrumstalotus apjomus. Galvenais stūra akcents ar 30 metru augstumu pārsniedz atļauto.

Plānojuma  struktūra  atbilst  biroja  iekšējās  telpiskās  organizācijas  principiem. Fasādes dažādo elementu blīvums un sarežģītība, liektās plaknes un tonalitāte ir vienlaikus gan  kvalitāte, gan apgrūtinājums pragmatiskam 21. gadsimta biroja kvartālam. Arhitektoniskā formu valoda vairāk atbilstu  viesnīcai nevis biroju kompleksam. Kopumā fasāžu risinājumi un krāsu izvēle ir netipiska mūsu pilsētvidei, un lai arī ļoti radošs piedāvājums, taču kaut kādā mērā pārsātināts savā daudzveidībā un galvenās ēkas apjoms nav pārāk sekmīgi piemērots daudzu biroju nomniekiem vienlaicīgi, kas varētu sarežģīt telpu iznomāšanu.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
ansis strautiņš

kāda baismīga čupa

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x