Stacijas laukums 1 — Sestais stils

Sestā stila projekta priekšlikums pievēršas Stacijas laukuma apkārtnes vēl neapgūtajām atpūtas un iepirkšanās iespējām, ievilinot gājējus tirdzniecības centrā ar pasāžām, galerijām un iekšpagalmiem. Tajā pašā laikā apjoma vizuālais tēls nekautrējas no lielveikala klajas komercijas izpausmēm.

Apbūves priekšlikuma pilsētbūvnieciskais risinājums

Analizējot
gruntsgabala izvietojumu pilsētvidē, par nozīmīgāko uzskatījām
maksimālu gājēju plūsmu piesaisti jaunprojektējamajam objektam. Tā kā
blakusesošo gruntsgabalu attīstības rezultātā pilnībā tiek atjaunota
zudusī apbūve Elizabetes un Satekles ielās, jaunprojektējamais objekts
izvietojas perimetrālas apbūves situācijā, kurā liela nozīme ir aktīvam
un atraktīvam jaunprojektējamās ēkas akcentam šo ielu krustojumā. Tas
atbilst arī RVC iekšējās pilsēttelpas veidošanas principiem Marijas —
Satekles — Elizabetes — E.Birznieka—Upīša ielu rajonā. Divu ielas
platumu attālumā no Satekles ielas stūra, apjoms samazinās līdz
galvenās dzegas atzīmei 17m.

Tik pat nozīmīga, mūsuprāt, ir ēkas daļa zemesgabala stūrī, kas robežojas ar tirdzniecības centra Origo
teritoriju, kas veiksmīgā funkcionālā un arhitektoniskā risinājumā
piesaistītu gājēju plūsmu no stacijas laukuma puses, uzsverot, ka aiz Origo
paveras vēl neapgūtas atpūtas un iepirkšanās iespējas. Tādēļ šo
jaunprojektējamā objekta daļu izvirzījām līdz Satekles ielas sarkanajai
līnijai un padarījām labi saskatāmu no Stacijas laukuma puses.

Trešā
nozīmīgā plūsmu piesaistes vieta būtu pati dzelzsceļa stacija, jo
jaunprojektējamā ēka 2.stāva līmenī pieslēdzas peronam. Arī šajā ēkas
daļā izveidojām akcentētu ieeju tirdzniecības centra apjomā. Tā kā
blakusesošajā zemesgabalā izvietotā Origo ēka atkāpjas no
zemesgabala robežas, veidojot piebraucamo ceļu, arī jaunprojektējamā
ēka paredzēta ar atkāpi no zemesgabala robežas. Šāda pati atkāpe
paredzēta no zemes gabala robežas ar stacijas peronu. Pārējās
jaunprojektējamā apjoma fasādes izvietotas uz ielu sarkanajām līnijām.

Apbūves priekšlikuma telpiskais un funkcionālais risinājums

Atbilstoši
Pasūtītāja Projektēšanas uzdevumam, ēkā paredzēts tirdzniecības centrs
un ekonomiskās klases viesnīca. Pirmā stāva līmenī plānota pārsegta,
labiekārtota un apzaļumota galerija, kurai pieslēdzas tirdzniecības
pasāžas un viesnīcas vestibils. Lai gan projektēšanas programmā
paredzēts izvietot viesnīcu ēkas augšējos stāvos, apbūves priekšlikums
piedāvā to izvietot ēkas daļā gar Elizabetes ielu, tādejādi veidojot
vienkāršu konstruktīvo shēmu ar savienotiem vertikālo komunikāciju
mezgliem, kas ērti apkalpojami no gaiteņu puses, un nodrošinot visiem
viesnīcas numuriem skatu uz ārtelpu — vai nu uz Elizabetes ielu, vai uz
paralēli viesnīcai izvietoto tirdzniecības centra fasādi.

Tā kā
jaunprojektējamās ēkas jumts labi pārredzams no gandrīz visiem RVC
teritorijā esošajiem skatu laukumiem, monolīta jumta plakne likās
neiederīga pilsētas jumtu ainavā, tādēļ paredzēts ēkas jumtu sašķelt
pilsētas apbūves gabaliem atbilstoša lieluma apjomos un veidot
interesantu jumta ainavu. Tā kā atbilstoši RVC un tā aizsardzības zonas
TIAN apbūves teritorijā vēlama pasāžu izbūve, tirdzniecības centra
1.stāvā paredzēta segta pasāža, kas saistītu Satekles ielu ar
dzelzsceļa stacijas teritoriju. Tās pārsegums veidots ar mainīgu
augstumu, paceļas visā ēkas augstumā, tādejadi radot interesantus
ārtelpas un iekštelpas risinājumus. Fasādē galerija saista viesnīcas
vestibilu ar plānoto tirdzniecības centru. No dzelzsceļa perona puses
paredzēta tieša ieeja tirdzniecības centra pasāžas daļā un kafejnīcā,
tādejādi dodot iespēju pasažieriem gan nedaudz atpūsties tirdzniecības
centra telpās, gan nokļūt tieši no perona viesnīcas vestibilā.
Tirdzniecības centra jumta apjoms daļēji slēpj inženierkomunikāciju
mezglus, daļēji veido savdabīgu ēkas augšējā stāva telpu, ko būtu
iespējams izmantot gan kā interjera un mājas preču tirdzniecības zonu,
gan deju vai naktskluba zāli. Daļai 4.stāva īres platībām paredzētas
divu līmeņu telpas. Tas ļautu piesaistīt pircēju jau zemākā stāvā, un,
ja piedāvājums ieinteresējis, pa iekšējām kāpnēm uzkāpt nākamajā
stāvā. Tirdzniecības centra iekštelpas ir universālas un brīvi
plānotas. Projektējamā tirdzniecības centra apgāde paredzēta no
Elizabetes ielas. Pazemes līmenī plānota autostāvvieta automašīnām.


kā teritorijas apbūvei izdotais Plānošanas un Arhitektūras uzdevums
noteicis minimālo 10% brīvās teritorijas rādītāju, zemesgabalā
izveidojas plānotajai kopējai virszemes stāvu apbūvei atbilstoša
labiekārtotā un apzaļumotā teritorija 3004 m2 platībā. Tā kā brīvā
teritorija saistīta ar kopējo virszemes stāvu platību, tad atbilstoši
arī visu virszemes stāvu kopējā platība 30243 m2.

Teritorijas labiekārtojuma pamatprincipi


kā gruntsgabals atrodas vienā no kolorītākajām Rīgas centra ielām,
likās svarīgi piešķirt šai vietai kādu savdabīgu atpazīstamības zīmi.
Kopējai koncepcijai pakārtoti gan pasāžas, gan galeriju un iekšpagalmu
labiekārtojuma principi — izmantoti centra apbūves teritorijām
raksturīgie bruģa materiāli, ziemciešu un dekoratīvo krūmu stādījumi un
konteineros izvietotie koki, gan viesnīcas apjomu atdalošas sienas
vertikāli apzaļumotie fragmenti, gan nelielajos pagalmiņos un ielas
kafejnīcu daļā interesantu individuālu ārtelpu veidojoši vīteņaugu
režģi, kas optiski sadalītu pagalmu atsevišķās zonās. Kopā ar
saglabātajiem koku stādījumiem, kvartāla daļa varētu kļut par
pievilcīgu ģimenes atpūtas un relaksācijas vietu, kā arī par patīkamu
vietu, kur pavadīt laiku līdz nepieciešamā satiksmes līdzekļa
pienākšanai.

Fasāžu apdares risinājumi

Ēkas apjomu un
fasāžu risinājumos izmantoti kvartālam raksturīgie būvniecības
principi, tādējādi mēģinot ēku maksimāli iekļaut esošajā ielas ainavā.
Izmantoti augstvērtīgi un mūsdienīgi materiāli, nešaubīgi ļaujot
nolasīt būvapjoma tapšanas periodu.

Apdares materiālu klāstā —
slīpēts betons, dziļi pelēkais titāncinka jumta segums un perforēta šī
paša materiāla slēģi viesnīcas jumta daļas logos, Fundemax vai
analoga kompozītā materiāla fasādes apdares plātnes, vairāku toņu
stikls. Ieeja viesnīcas vestibilā un ieejas pasāža no dzelzsceļa
stacijas perona puses uzsvērta ar dekoratīvi apdrukāta stikla fasādēm.
Fasādē pret Satekles ielu izvietots strukturāls režģis vides reklāmas
izvietošanai. Satekles un Elizabetes ielas krustojums uzsvērts ar
vertikālu stikla apjomu. Iekšējās pagalma fasādēs viesnīcas korpusa
daļās izmantoti ārējai fasādei analogi materiāli, bet veikalu daļā
stiklotas plaknes mijas ar vertikāli apzaļumotu sienu fragmentiem.

Būvapjoma
fasādes daļās pret Elizabetes ielu izmantots nu jau tradicionāls
risinājums — atraktīvi veidota struktūrstikla dubultfasāde, kas
funkcionāli veidotai un nesarežģītajai viesnīcas fasādei ārtelpā
piešķir gan pilsētas centram raksturīgu mērogu un detalizāciju, gan
veido labvēlīgāku mikroklimatu iekštelpās. Šī fasāde sestā stāva līmenī
saplūst ar jumta plakni, veidojot viesnīcas mansarda stāvu.

Ēkas konstruktīvais risinājums

Apbūves
priekšlikums paredz ēku veidot dzelzsbetona karkasa sistēmā ar monolītā
dzelzsbetona pārsegumiem. Dubultfasādes, stikloto plakņu nesošais un
jumta konstrukcija — metāla sijas.

Teritorijas apbūves bilance

Apbūves gabalu platība — 8877m2
Apbūves gabalu platība sarkanajās līnijās — 8261m2
Apbūves laukums — 5257m2
Apbūves intensitāte — 355%
Apbūves blīvums — 63,6%
Brīvā teritorija — 3004 m2 jeb 10,0%
Ēkas kubatūra 153 025 m3
Stāvu kopējā platība — 37591 m2
1.stāva pagalma platība — 237 m2
Pārsegto ārtelpu platība ēkas apjomā — 762 m2

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
20 Comments
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
pasažieris

a kur arhitektūra?

šitais vel vairāk samuģīts kā iepriekšējais.

pircējs

gribēji lai lielveikals izskatās pēc koncertzāles? Stulbi ja ēkas tēls neatbilst plānotajai funkcijai. Un salīdzinot ar zviedrim arī fasādes liekas neaks.

cits pircējs

Vismaz (salīdzinot ar zviedriem, kuriem fasādes ir nekādas-kārtējā stikla noklātā fasāde) uz šo darbu ir interesanti skatīties, kā uz arhitektūru, nevis uz stiklotu kubu kā zviedriem, kuram vienīgais + ir labas planšetes, bet arhitektūras nekādas.

Vēl cits

Hmmm… Vispār jau šim darbam tāda miskastīga piegarša – samet, samet un kopā kaukas jau sanāk… 🙁

vēl, vēl

paskaties uz pārējiem, visiem kā jau konkursā, katra fasāde drusku citāda.

nu ko

Tas atkal, es domāju, ka ir plus, kad katru fasādi uztver, kā ko citu, bet tai pašā laikā to mācēt savilkt ar citām, varbūt tas ir ritms, varbūt forma vai krāsa…Bet tam, ka visām jābūt vienādām, tam gan nepiekrītu…

neko

Man arī lliekas nav sslikti, jo tajā rindā- Panorama Plaza, Stokmanis, Origo šis izskatās labāk par citiem.

koordinaacija

Kaa man besii, ka, lai uzklikshkjinaatu uz kaadas no bildee, augsheejaa joslaa, taa no tevis aizbeeg!!! Triis reizes meegjinaaju traapiit un katreiz cita bilde! p.s. pilniigi neitraals objekts, bet piestraadaajushi cilveeki ir gan! 🙂

vēl kāds subjekts

pavisam subjektīvi- man šis pat patīk, liekas, ka apjoms ielas perspektīvē varētu būt labs. Patīk jumts. Arī plāns labs, tikai fasāžu grafika varēja būt labāka.

mākslinieks

CIK NEGLĪTA ARHITEKTŪRA ĪSTS ŠAUSMU PIEMINEKLIS!!!

pasažieris

a kur arhitektūra?

šitais vel vairāk samuģīts kā iepriekšējais.

pircējs

gribēji lai lielveikals izskatās pēc koncertzāles? Stulbi ja ēkas tēls neatbilst plānotajai funkcijai. Un salīdzinot ar zviedrim arī fasādes liekas neaks.

cits pircējs

Vismaz (salīdzinot ar zviedriem, kuriem fasādes ir nekādas-kārtējā stikla noklātā fasāde) uz šo darbu ir interesanti skatīties, kā uz arhitektūru, nevis uz stiklotu kubu kā zviedriem, kuram vienīgais + ir labas planšetes, bet arhitektūras nekādas.

Vēl cits

Hmmm… Vispār jau šim darbam tāda miskastīga piegarša – samet, samet un kopā kaukas jau sanāk… 🙁

vēl, vēl

paskaties uz pārējiem, visiem kā jau konkursā, katra fasāde drusku citāda.

nu ko

Tas atkal, es domāju, ka ir plus, kad katru fasādi uztver, kā ko citu, bet tai pašā laikā to mācēt savilkt ar citām, varbūt tas ir ritms, varbūt forma vai krāsa…Bet tam, ka visām jābūt vienādām, tam gan nepiekrītu…

neko

Man arī lliekas nav sslikti, jo tajā rindā- Panorama Plaza, Stokmanis, Origo šis izskatās labāk par citiem.

koordinaacija

Kaa man besii, ka, lai uzklikshkjinaatu uz kaadas no bildee, augsheejaa joslaa, taa no tevis aizbeeg!!! Triis reizes meegjinaaju traapiit un katreiz cita bilde! p.s. pilniigi neitraals objekts, bet piestraadaajushi cilveeki ir gan! 🙂

mākslinieks

CIK NEGLĪTA ARHITEKTŪRA ĪSTS ŠAUSMU PIEMINEKLIS!!!

vēl kāds subjekts

pavisam subjektīvi- man šis pat patīk, liekas, ka apjoms ielas perspektīvē varētu būt labs. Patīk jumts. Arī plāns labs, tikai fasāžu grafika varēja būt labāka.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x