Gāliņciema bibliotēka Ventspilī. Sarma & Norde

Par labāko un īstenošanai paredzēto priekšlikumu
Gāliņciema bibliotēkai Ventspilī tika atzīts biroja SARMA & NORDE Arhitekti projekts, kas veidots kā stiklots
paviljons, ar brīva  plānojuma iekštelpu,
palīgtelpas paslēpjot kodolā ēkas centrā.  

Izteiksmīga vietzīme

Kuldīgas ielas vijīgie līkloči nostiprina
Gāliņciema sabiedrisko mugurkaulu. Nelielie veikaliņi, esošās bibliotēkas
telpas un nesen pabeigtais bērnudārza Bitīte
komplekss savu novietni ieņēmuši tieši Kuldīgas ielas tuvumā. Turpinot šīs
tradīcijas, jaunā bibliotēkas ēka kļūs par nozīmīgu sabiedriskās dzīves
stūrakmeni savrupmāju pilnajā Gāliņciemā un turpinās Kuldīgas ielas dzīvīgo
ķnadu. Bibliotēkas jaunbūve būs viegli pamanāma un ērti pieejama vietzīme, ko
novērtēs gan vietējie tuvās apkārtnes iedzīvotāji, gan pārējie ventspilnieki.

Novietne

Ēka izvietota uz Gāliņciema satiksmes
artērijas — Kuldīgas ielas — pagrieziena ass. Virzoties no pilsētas centra
puses pa Kuldīgas ielu, gājējiem, velosipēdistiem un autovadītājiem skatam
acumirklī paveras bibliotēkas ēka, ko akcentē tuvumā esošais saglabāto koku
puduris.

Saikne ar dabu

Ņemot vērā esošo koku izvietojumu, kas
iezīmē senas alejas aprises, saules ceļu un gruntsgabala orientāciju, apkārtējā
vidē ir rastas līnijas, kas jaunbūvi «piesien» gruntsgabalā.  Lai nostiprinātu bilbliotēkas un koku saikni
ir paredzēts papildināt koku grupu ar ābeli, tādējādi simboliski «ievedot» dabu
ēkas zonā un veidojot saikni starp esošo un jaunradīto.

Plāna konfigurācija

Bibliotēkas plāna formas pamatā — kvadrāts.
Lai ērti izvietotu visas mazajai bibliotēkai paredzētās funkcijas — gan tās,
kurām nepieciešama izolācija, gan tās, kuras apvienojamas pēc atvērtā plāna
principa — pietiek ar vienu skaidru formu. Tomēr ēkas mijiedarbība ar
izteiksmīgo kokaudzi daļēji «izjauc» strikto kvadrātu plānā, un rezultātā top
jauna plāna konfigurācija, kas rada piederību konkrētajai videi. Jauno kārtību
raksturo trīs taisnas fasādes, kas pavērstas pret apkārtējo apbūvi un viena
liekta, kas pavērsta pret dabu.

Atvērtība un pieejamība

Projekta pamatuzstādījums — radīt aicinošu
un atvērtu bibliotēku. Tas risināts, veicinot maksimālu iekštelpu un ārtelpu
vizuālo saikni, ko nodrošina stiklotas fasādes. Proti, gan dienā, gan naktī
bibliotēka uztverama kā gaismas bāka — gaisīga, labi izgaismota un aicinoša.
Lai aizsegtu zonas, kurām tas nepieciešams pēc funkcionālās nozīmes, paredzēts
izmantot taktili «siltus» materiālus ­— augstvērtīgus balta materiāla aizkarus.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Gruntsgabala platība — 5000 m²
  • Stāvu platība — 625 m²
  • Apbūves laukums — 676 m²
  • Būvtilpums — 2450 m³

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x