Sakaru tornis Ērgļu ielā

Starp
savdabīgākajām šīs gada LAS skatei pieteiktajām būvēm ir radio un televīzijas retranslācijas
tornis ar asimetriski izvietotajām platformām. Tas novietots Rīgas centra
kvartālā, vietā, kur kādreiz atradušies t.s. «zāģi», — raidītāji, kuru uzdevums bija traucēt un slāpēt
rietumu raidstaciju signālus aukstā kara laikā.

2011. gada
novembrī ekspluatācijā tika nodota jauna «augstbūve» Rīgas
centra nomalē — jaunais Latvijas Valsts radio un televīzijas
centra (LVRTC) sakaru tornis Ērgļu ielā — kvartālā starp Brīvības un Barona ielu,
tieši blakus Veselības centra 4 ēkai,
netālu aiz Daugavas peldbaseina. Tā ir celtne ar savu īpašu tapšanas vēsturi
un, pavisam noteikti, — tapšanas ilgumu.

Projekta
aizsākumi meklējami 2002. gadā, kad arhitekts Ingurds Lazdiņš pieņēma LVRTC
piedāvājumu izveidot un saskaņot individuāla dizaina televīzijas un sakaru
retranslācijas torņa (sakaru masta ar augstumu ~70m) projektu Rīgas vēsturiskā
centra tiešā tuvumā. Jau tajā laikā bija skaidrs, ka uzdevumu īpašu padara
tieši vēsturiskā centra tuvums — torņa atrašanās vieta centra aizsargjoslas
ārējā malā.

Tomēr jau
2003. gadā bija izstrādāts un oficiāli akceptēts cits, ievērojami neparastāks
torņa dizaina tehniskais projekts. Taču pasūtītājs drīz vien no tā atteicās, jo
nebija apmierināts ar sagaidāmajām būvniecības izmaksām.

Lai gan šajā
vietā (kvartāla iekšienē) jau padomju laikā bija atradušies t.s. «zāģi» — sakaru slāpēšanas torņi cīņai ar raidstaciju
Amerikas balss aukstā kara periodā — tomēr bija pilnīgi skaidrs, ka arī pēc to nojaukšanas un pilnīgas
demontāžas uzbūvēt kaut ko jaunu šajā vietā nebūs viegli. Kaut arī skaistāku,
slaidāku, nesalīdzināmi mazāk kaitīgu un pavisam citiem – ar sabiedrības
interesēm cieši saistītiem mērķiem. Tā arī notika — viss process ar gandrīz neizstāstāmām peripetijām aizņēma
vairākus gadus, un nebeidzās arī pēc būvatļaujas saņemšanas 2010.gadā…

Viena no
pilsētas prasībām bija — lai jaunā konstrukcija nebūtu spraišļota (kā
vertikāli novietotas fermas režģis) un, vienlaicīgi, nebūtu arī ar atsaitēm!
Vai varat ko tādu iedomāties? Tajā pat laikā iesniegums PAU saņemšanai
vēsturiski bija sastādīts un atļauja no būvvaldes saņemta «masta» projektēšanai — tātad,
faktiski, bez atsaitēm neiztikt!..

Tomēr
veselais saprāts ņēma virsroku, jo viens no iemesliem šādas būves (iespējams
pat — pilotprojekta) tapšanai ir nepārtraukti
augošais pieprasījums pēc sakaru un retranslācijas pakalpojumiem pilsētā. Tas
ir jautājums, kura nerisināšana noved pie visiem labi zināmās situācijas, kad
māju fasādes aizklāj gaisa kabeļu mudžekļi, bet uz jumtiem un pie skursteņiem
veidojas haotiski antenu puduri. Savukārt, šāda vai līdzīga veida torņi, tos
izvietojot plānveidīgi lokā ap pilsētas vēsturisko centru, varētu būt viens no
efektīgākajiem risinājumiem ceļā atpakaļ — pie «tīrākas» gaisa telpas, ēku vēsturiskajām fasādēm un
jumtiem.

Darbs
2006.gadā tika turpināts, un tā tapa būve, kurā nesošās konstrukcijas
racionālums un efektivitāte apvienotas ar oriģinālu, izteiksmīgu, pilsētas
vēsturiskā centra tuvumu respektējošu siluetu un detaļu dizainu. Tam pakārtota
un individuāli veidota arī antenu apkalpošanas balkonu konfigurācija. Īpaša
uzmanība pievērsta torņa konstrukcijas izgaismojumam un vairākiem atsevišķiem iespējamajiem
izgaismojuma režīmiem — svētku dienām un ikdienai.

Individuāla dizaina televīzijas
un sakaru retranslācijas tornis

Adrese: Latvijas
Valsts Radio un televīzijas centra teritorijā, Ērgļu ielā 7, kvartālā starp
Brīvības un.Barona ielu, netālu aiz Daugavas peldbaseina

Autori:
Projekta galvenais arhitekts un
būvprojekta vadītājs — Ingurds Lazdiņš / Arhitektonika
Arhitektūra un dizains — Ingurds Lazdiņš,  Svjatoslavs Aļeiņikovs / Arhitektonika
Metāla konstrukcijas — Iļja Gorfungs, Aleksandrs Volodins  / Vairogs-M
Dzelzbetona konstrukcijas — Grigorijs Kameņeckis / Latvijas Energoceltnieks
Vājstrāvu sistēmas — Vladimirs Lariošins / Latvijas Energoceltnieks

Pasūtītājs: VAS Latvijas Valsts
Radio un televīzijas centrs
Projektēšanas laiks: 2002-2010
Būvniecības laiks: 2010-2011
Būvfirma: Latvijas Energoceltnieks

Tehniskie rādītāji: augstums — 70m, pamatne 9x9m

Dalīties ar ierakstu:

4
Pievienot komentāru

avatar
10000
2 Komentāru pavedieni
2 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
:)zuze Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
zuze
Guest
zuze

Man liekas, ka šitais nu vienreiz ir labs!

:)
Guest
:)

man atkal gribētos redzēt dzīvē – izskatās jau labi!

zuze
Guest
zuze

Man liekas, ka šitais nu vienreiz ir labs!

:)
Guest
:)

man atkal gribētos redzēt dzīvē – izskatās jau labi!