Sabiedriskais komplekss Jūrmalā — Balta istaba

3. vietu Jūrmalas konkursā ieguva arī biroja Balta istaba projekts II111, kas veidots kā monolīts būvapjoms ar plastiskām fasādēm, kas ielocās, pirmā stāva līmenī veidojot padziļinājumus ieejām ēkā.

Novietne / Apbūves pilsētbūvnieciskais raksturojums

Ēkas būvapjoms veidots iespējami kompakts, lai iekļautos atvēlētajā apbūves teritorijā, neskarot vērtīgos esošos kokus. Austrumu fasāde tiek eksponēta pret aktīvāko uztveres zonu — Zigfrīda Meierovica prospektu, klašu telpām tiek nodrošināts iespējami labvēlīgs izsauļojums.

Arhitektūras ideja un būvapjoms

Viengabalainība
Četras dažādās funkcijas mērķtiecīgi ietvertas arhitektoniski viengabalainā apjomā. Apkārtējā vidē redzamie svarīgākie būvapjomi, proti, Dubultu baznīca, Dubultu dzelzceļa stacija un apkārtējo vēsturisko koka vasarnīcu ēku grupa Parka ielā, mūsuprāt, veido nosacījumus ēkas risinājumam — ēkas apjomam jābūt ar konstantu, lineāru dzegas augstumu, tādējādi nekonkurējot ar Dubultu stacijas dinamisko apjomu un Dubultu baznīcas smaili. Paaugstināts un nosacīti sadrumstalotāks apjoms veidots tikai apbūves zonas vidusdaļā kur tas atļauts pēc detālplānojuma – tur tad arī izvietotas zāles, kurām funkcionāli nepieciešams lielāks augstums. Virs tām – ekspluatējams jumts ar pakāpienveida terasējumu.

Pludlīnijas plastika
Ēkas arhitektūrā veidota izteikta fasāžu plastika, kas panākts trīs galveno — dienvidu, austrumu un rietumu fasāžu plaknes veidojot ar apjomu iedziļinājumu pirmo stāvu līmenī, kuri ved apmeklētāju uz galvenajām ieejām. Konceptuālā vadlīnija — radīt ēku, kas aicina un ieved citā vidē — «mākslas pasaulē». Pludlīnijas forma radīta asociatīva ar Jūrmalu — jūru, ūdeni, viļņiem.

Funkcionālais risinājums

Ēkas viengabalainajā apjomā savstarpēji saliedēti organizētas trīs atšķirīgas funkcijas un tās nodalītas pa zonām. Mērķis — funkcionāli nodalīt, tomēr ar komunikāciju plānojumu veidot sasaisti, kas dod sajūtu, ka cilvēks atrodas vienotā radošā darbnīcā. Konceptuālā līmenī — ēkas perimetrālā daļa ir apmācību zona, iekšējā – iegūto prasmju prezentēšanas ēkas zona, ēkas jumts — iedvesmas zona. Ēkas kodolu veido minēto prezentācijas telpu grupa — zāles un vestibili. Vienojošais — gaiteņi, vestibili un lielā galerija kalpo kā savstarpējās komunikācijas un radošās domas apmaiņas telpa. Mācību telpas orientētas pret debespusēm tā, lai paredzētu tām maksimālu izsauļojumu. Ēku ziemeļu-dienvidu virzienā divās daļās nosacīti nodala iekšējā galerija, kura arī ir centrālā ēkas ass. Pils ielas pusē izvietojas mākslas skola un bibliotēka, jūras pusē — mūzikas skola un lielā zāle. Iekšējā galerija veido savienojuma līniju, kura ir arī galvenā ekspozīciju zona.

Ēkai veidotas vairākas galvenās ieejas – no visām apkārtējām ielām, katra veido atsevišķu piekļūšanu noteiktai funkcionālajai grupai. Radīta funkcionāla sasaiste ar pastaigu parku jūras pusē, kur var nokļūt no ēkas 2. stāva līmeņa.

Sadalījums pa stāviem

1. stāvā pārsvarā izvietotas administrācijas zonas un lielākās no zālēm, kā arī kopējās rekreācijas telpas. Pie iekšējās galerijas pieslēdzas kafejnīca, kas apzināti plānota ēkas centrālajā daļā, visiem pieejama. No lielās galerijas paredzēta galvenā ieeja lielajā koncertu zālē.

2. un 3. izvietotas mācību telpas un pārējās izstāžu un koncertu zāles. Ēkas jumta līmenis kā lineāra josla ziemeļu — dienvidu virzienā paredzēts aktīvi izmantojams mācību nolūkiem — mākslas skolas skolēniem praktisko nodarbību vajadzībām, mūzikas skolas audzēkņiem — iedvesmas un atpūtas nolūkos. Pazemes stāvā izvietota autostāvvieta, bibliotēkas krātuvju zona un kafejnīcas palīgtelpas.

Fasāžu risinājums

Fasāžu risinājumā dominējošais paņēmiens ir dubultas (divu čaulu) fasādes pielietošana liektajās ēkas fasādēs — iekšējā čaula kā siltinātā fasāde ar koka panelējuma apdari, un ārējā membrāna kā ažūra plakne ar ornamentālu metāla režģa virsmu. Mācību telpu logi paredzēti ar dubulto fasādes stiklojumu, lai samazinātu trokšņu līmeni un iespējamo gaisa piesārņojuma līmeni no ielas. Fasādēs pielietotās koka panelējuma košās tonalitātes joslas risinātas atbilstoši attiecīgajām funkcijām noteiktā toņu gammā.
Ārējai membrānai pielietoti trīs dažādi musturi, katrs atbilstošs attiecīgās funkcionālās zonas tematikai. Vijīgi plastisks mūzikas skolas daļai, ekspresīvi haotisks mākslas skolas daļai, robusti sakārtots bibliotēkas daļai.

Labiekārtojums un apzaļumošana

Projekta priekšlikums paredz izveidot apkārtējo labiekārtojumu atraktīvu un cilvēkiem pieejamu. Apkārt ēkai celiņi iesedzami ar tonētu betona plākšņu ritmizētu zīmējumu, ieejas akcentētas ar spilgtākas tonalitātes betona segumu fragmentiem. Sasaistīts ar parka celiņu sistēmu, izeja no otrā stāva līmeņa.

Transports

Apbūves laukums zem ēkas pazemes līmenī kalpo kā vienlīmeņa pazemes autostāvvieta 183 autostāvvietām. Iebraukšana pazemes autostāvvietā apmeklētāju transportam no Projektējamās ielas, piegādes transportam no Parka ielas. Parka ielas iebrauktuve kalpo kā rezerves evakuācijas ceļš ārkārtas gadījumā. Projektējamās ielas pusē paredzēta virszemes stāvvieta ikdienas lietošanai.

Tehniskie rādītāji

Apbūves intensitāte: 63,0%
Apbūves laukums: 4768,93m²
Apbūves blīvums 20,1%
Brīvā teritorija: 75,7%
Ēkas kubatūra: 59 040m³
Stāvu kopējā telpu platība: 17 668 m²
Stāvu skaits: 3
Autostāvvietu skaits: 183

Dalīties ar ierakstu:

20
Pievienot komentāru

avatar
10000
16 Komentāru pavedieni
4 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
andrejs ģ.B-SplinesaaclumsyČIEPA Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
tvnets
Guest
tvnets

baigi labi

tvnets
Guest
tvnets

baigi labi

delfs
Guest
delfs

Labi slikts

delfs
Guest
delfs

Labi slikts

andrejs ģelzis
Guest
andrejs ģelzis

-to mežģīņu taisīšanu un fasāžu dalīšanu krāsainos laukumiņos vajadzētu papētīt no psiholoģijas un "homo novus latvian" evolūcijas apceres redzes punkta.

andrejs ģelzis
Guest
andrejs ģelzis

-to mežģīņu taisīšanu un fasāžu dalīšanu krāsainos laukumiņos vajadzētu papētīt no psiholoģijas un "homo novus latvian" evolūcijas apceres redzes punkta.

dza
Guest
dza

"…veiksmīgi iekļaujas Jūrmalas kultūrvēsturiskjā vidē…"? bet nu tiešām labs!

dza
Guest
dza

"…veiksmīgi iekļaujas Jūrmalas kultūrvēsturiskjā vidē…"? bet nu tiešām labs!

R
Guest
R

Nu Robi, tu mani atkal esi pievīlis.

Intrasanti būtu apskatīt pārējos diskvalificētos. 🙂

R
Guest
R

Nu Robi, tu mani atkal esi pievīlis.

Intrasanti būtu apskatīt pārējos diskvalificētos. 🙂

ČIEPA
Guest
ČIEPA

šitas man atgādina krāsainu koka sētu izkrāsotu tautiskos toņos…. kas nedaudz sagāzusies piedevām kāds centies to ar metāla sietu salabot .

atbilst kopējai situācijai iekš LV

clumsy
Guest
clumsy

Vispirms sagāzies šķūnis Liepājā, tagad sēta…, kas tālāk?

B-Splines
Guest
B-Splines

Tālāk, attīstoties datoru jaudai un nurbu programmatūrām, nāks nākamā arhitektu paaudze, radīs bioniskās arhitektūras hibrīdus tipa vardes-kamieļa mutants kā dabas muzejs u.c. un apņirgs olskūlistus (vienas plaknes distorsētājus).

Datorarhitektūra rullēs pati!

andrejs ģ.
Guest
andrejs ģ.

-un būvēs tos no māliem un salmiem…

ČIEPA
Guest
ČIEPA

šitas man atgādina krāsainu koka sētu izkrāsotu tautiskos toņos…. kas nedaudz sagāzusies piedevām kāds centies to ar metāla sietu salabot .

atbilst kopējai situācijai iekš LV

clumsy
Guest
clumsy

Vispirms sagāzies šķūnis Liepājā, tagad sēta…, kas tālāk?

B-Splines
Guest
B-Splines

Tālāk, attīstoties datoru jaudai un nurbu programmatūrām, nāks nākamā arhitektu paaudze, radīs bioniskās arhitektūras hibrīdus tipa vardes-kamieļa mutants kā dabas muzejs u.c. un apņirgs olskūlistus (vienas plaknes distorsētājus).

Datorarhitektūra rullēs pati!

andrejs ģ.
Guest
andrejs ģ.

-un būvēs tos no māliem un salmiem…

aa
Guest
aa

Baltā Istaba ir maksimums, kas vajadzīgs Rīgai jaunas koncertzāles kontekstā.

aa
Guest
aa

Baltā Istaba ir maksimums, kas vajadzīgs Rīgai jaunas koncertzāles kontekstā.