Sabiedriskais komplekss Jūrmalā — LPB

Lai rastu Jūrmalas apbūves mērogam piemērotāko risinājumu, autori paredz trīs neatkarīgas ēkas bibliotēkai, mākslas un mūzikas skolai, kā arī daļēji iedziļināto autonovietni.  Žūrija darbu nevērtēja, pamatojoties uz to, ka «pārkāpta krasta apbūves aizsargjosla bez apbūves».

Pilsētbūvnieciskais raksturojums

Teritorija atrodas vietā, kas Jūrmalā zināma kā šaurākā vieta starp jūru un Lielupi. Zemesgabals labi pārredzams no Dubultu dzelzceļa stacijas. Tieši šī pietura vasarā kalpo par vienu no galvenajām atpūtnieku izkāpšanas vietām braucot no Rīgas uz jūru. Būtiski veidot sasaisti starp Dubultu staciju un jūru, nenobloķējot gājēju plūsmu ar lieliem būvapjomiem. Teritoriju reprezentatīvu padara arī priekšā izveidotais parks, kur lielie koki ap celiņiem veido izteiktas alejas.

Jaunais komplekss veidots trīs atsevišķos būvapjomos. Pirmais, kas paveras ceļā no Dubultu stacijas un Pils ielas, ir bibliotēkas apjoms. Tās ieeja orientēta parka alejas galā. Aiz bibliotēkas izkārtojas mākslas skola un tad mūzikas skola. Teritorijas A—daļā izvietotas iedziļinātas autostāvvietas, kas kalpotu ne vien kompleksa apmeklētājiem, bet arī atpūtniekiem, kas dodas uz jūru. Šim nolūkam veidots arī labiekārtots gājēju ceļš cauri teritorijai uz jūru.

Apbūves priekšlikums un arhitektoniskā kompozīcija

Konkursa programmā tiek noteikts liels projektējamo platību apjoms, līdz ar to, ja šo kompleksu izvieto apbūvei atļautajā teritorijas daļā, tiek iegūts Jūrmalas pilsētvidei neproporcionāls apjoms, kas disharmonē ar esošo mazstāvu apbūvi, tāpēc daļa no projektētā kompleksa izvietota aizsargjoslā. Apjomu kompozīcija veidota sadalot nepieciešamās platības pa mazākiem apjomiem, kurus savā starpā savieno sabiedriskais ēkas kodols. Jūrmalā aizsargjosla bez apbūves ir neraksturīga — jūras krasta ainavā vairāk dominē privātmāju fasādes un sabiedriski aktīvi objekti ar tiešu izeju uz jūru. Tāpēc varbūt tieši šāds aizsargjoslas izmantojums ir tas, kas padara Jūrmalas pilsētu tik īpašu.

Funkcionālā shēma

Projekts paredz veidot sabiedriski atvērtu bibliotēkas ēku, gar kuru iespējam aiziet arī uz jūru pa labiekārtotu gājēju ceļu. Neatkarīgi no bibliotēkas apjoma veidotas mākslas un mūzikas skolas. Tām, tāpat kā bibliotēkai, veidoti iekšēji zaļie pagalmi, kas būtu slēgti garāmgājējiem. Koncertzālei, kas pievienota mūzikas skolas apjomam, veidota atsevišķa ieeja ar garderobi, kas nodrošinātu tās autonomu darbību. Bibliotēkas krātuves izvietotas pagrabstāvā, tādējādi samazinot ēkas virszemes apjomu. Arī zemesgabalā izvietotās autostāvvietas iedziļinātas tā, lai tās nebūtu redzamas gājējiem.

Teritorijas apbūves bilance

Apbūves laukums 5122.5 m²
Ēku platība 9011 m²
Ēku kubatūra 48 981 m³
Brīvā teritorija 9158 m² (109%)
Apbūves intensitāte 35%
Apbūves blīvums 22%

P.S. Vai konkursa rezultāti (neviena 1. un 2. vieta) nenorāda uz to, ka programmā noteiktais projektējamo platību apjoms nav piemērots dotā zemes gabala atļautajai izmantošanai?

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
guest
10 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
niance

nav slikti, bet zinot tur esošo kāpu …. ? hmmm – vai pasi arhitekti ir bijusi uz vietas apskati ?

nebija

laikam nebija, un tās autostāvvietas un KRĀTUVE pazemē? Zem gruntsūdens līmeņa?

janitis

vinjiem tur varbuut laivu novietne, pazemee domaata?

bet nu lielaakai daljai bija pazemes autostaavietas…

ANONĪMS

VĀJPRĀTS

Green peace

njaa un kam tad tās priedes jūrmalā vispār vajadzīgas.

niance

nav slikti, bet zinot tur esošo kāpu …. ? hmmm – vai pasi arhitekti ir bijusi uz vietas apskati ?

nebija

laikam nebija, un tās autostāvvietas un KRĀTUVE pazemē? Zem gruntsūdens līmeņa?

janitis

vinjiem tur varbuut laivu novietne, pazemee domaata?

bet nu lielaakai daljai bija pazemes autostaavietas…

ANONĪMS

VĀJPRĀTS

Green peace

njaa un kam tad tās priedes jūrmalā vispār vajadzīgas.

10
0
Lūdzu, komentējietx