Nacionālā teātra piebūve — Lauder Architects

Trešo vietu Nacionālā teātra piebūves konkursā ieguva biroja Lauder Architects darbs, kas demonstrē skaidru un profesionālu funkcionālo risinājumu, bet tēlā tiecas intriģēt ar zeltīto zāles apjomu, kā arī ar caurspīdīgumu un noslēpumainības saspēli, ko raisa stikla fasādi ieskaujošais perfortēta metāla siets.

 

Galvenie konceptuālie risinājumi

  • Liela pietāte ievērota pret Simtgades alejas ozoliem, atkāpjoties no to stumbriem 6 metrus un konsolējot pirmo stāvu, lai dotu koku saknēm vēl vairāk vietas un aizsargātu tos no potenciāla kaitējuma ēkas būvniecības un ekspluatācijas laikā.
  • Jaunās piebūves apjoms veidots viegls un caurspīdīgs, tādējādi skaidri atklājot sabiedrībai teātra funkcijas un integrējoties apkārtējā parka ainavā un tās publiskajās aktivitātēs.
  • Teātris ir ieguvis jaunu, plašu un ērtu darbinieku ieeju, kas vienlaikus ir arī centrālais visas ēkas daļas funkcionāli savienojošais mezgls. Tā sevī ietver kafejnīcu un atpūtas telpu tādējādi kļūstot par jaunu vietu, kur satikties dažādiem teātra darbiniekiem un apmainīties idejām. Ieeja veidota aizverot tagadējo piegādes zonu, kas tā vietā ir nodrošināta jaunajā apjomā.
  • Maksimāli izgaismotas telpas. Ne tikai uz ārpusi vērstās fasādes ir veidotas pretimnākošas dienasgaismai, bet projekts sevī ietver arī centrālo gaismas asi — plašu virsgaismu, kas iekšpagalma veidā dod dienasgaismu gan trešajā stāvā esošajiem birojiem, gan no augšas gaismu ienes darbnīcās.
  • Īpaša uzmanība ir pievērsta teātra mēģinājumu zālēm un dienesta dzīvokļiem, kas izvietoti ēkas ceturtajā stāvā, nošķirot šīs funkcijas no administratīvās daļas un radot vietu mākslinieciskajam lidojumam, kur tas var iedvesmoties no iespaidīgā pilsētas panorāmas skata un būt vienā līmenī ar koku galotnēm.
  • Teātra apmeklētāju publiskā zona projektēta no vienas puses kā plūdums no terasētā labiekārtojuma, caur pirmā stāva ieejas halli, uz plašo daudzfunkcionālo gaiteni ap ‘black box’ zāli. No otras puses publiskā telpa izspēlējas vertikālajā asī, daļu funkciju izveitojot pagrabstāvā, savukārt paceļot restorānu otrajā stāvā.

Pilsētbūvnieciskais risinājums un labiekārtojums

Jaunais apjoms ir kā viegls un mirdzošs fons cēlajai Simtgades alejas un parka ainavai. Jaunās skatītāju zāles apjoms misiņa apdarē akcentējas virs parka koku galotnēm, kas te paslēpjas, te parādās aleju skatu perspektīvās. Ieeja uz jauno ‘black box’ zāli projektēta no Simtgades alejas puses vienoti ar esošo ieeju uz mazo zāli, veidojot publiski labiekārtotu Simtgades aleju un piešķirot tai pilsētniecisku dzīvīgumu. Ieeja tiek pacelta virs alejas līmeņa, veidojot terasējumu ar skatu uz pilsētas kanālu, uz kura izvietota neliela estrāde publiskiem pasākumiem.

Apjomu kompozīcija un materialitāte

Jaunā piebūve kopumā veidota zemāka par vēsturisko ēku, pieļaujot vienīgi jaunās ‘black box’ zāles apjomisku akcentēšanos. Piebūves pamatapjoms, kas galvenokārt sastāv no telpām ar funkcionāli nepieciešamajiem augstajiem griestiem, veidots stiklots ar liekta metāla sieta apdari. Sieta dalījums un caurspīdība rada patīkamu cilvēkmērogu. Kamēr vēsturiskā teātra ēka dramatiski izspēlējas pret Valdemāra ielu, piebūvē plānotais ‘black box’ zāles apjoms akcentējas pret mierīgo parka ainavu.

Black box zāles apjomam ir misiņa apdare gan iekštelpā, gan ārtelpā tā radot vizuālu kontinuitāti. Lai arī sākumā spīdīgais misiņš ārtelpā jauno teātri spilgi piesaka pilsētvidē, laika gaitā tam veidosies teksturēta patina un apjoms saplūdīs ar parka ainavu. Savukārt iekštelpā misiņš paliks spožs un pārlaicīgs. Liela uzmanība pievērsta dabiskās gaismas iegūšanai piebūves telpās, kas panākts gan caur fasādēm, gan ar virsgaismu. Ēkas augstākie stāvi ietver plašas terases, dodot iespēju ikvienam teātra darbiniekam baudīt skatu kā uz kanālu un parku, tā uz pilsētu.

Funkcionālā struktūra

Jaunās piebūves plānojums veidots pragmatiski ievērojot plānoto funkciju platības, grupējot funkcijas, maksimāli izslēdzot liekās platības un veidojot efektīvus horizontālo un vertikalo plūsmu mezglus. Plānojuma ziņā tika ievēroti trīs pamatkoncepti:

  • Visas ieejas, savienojums ar esošajām teātra daļām, darbnīcām, jauno zāli, apmeklētāju zona un to nepieciešamā funkcionālā sasaiste ir veidota pirmajā stāvā.
  • Darbnīcas ir grupētas vienā funkcionālā blokā, un tās izvietotas tiešā sasaistē ar piegādes zonu un materiālu un dekorāciju noliktavām.
  • Nodalīts administratīvais bloks un mēģinājumu zāles ar atpūtas telpu un dienesta dzīvokļiem, lai konceptuāli dažādās funkcijas nesajauktos un netraucētu viena otrai.

Dalīties ar ierakstu:

1
Pievienot komentāru

avatar
10000
1 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
Arhitekte Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Arhitekte
Guest
Arhitekte

Ieskatijos Nac teātra piedāvājumos. Uzvarētaju projektā jaunās piebūves platums ir par ~5 metriem platāks kā šim un laikam arī pārējiem konkursa darbiem. Tādēļ arī sanāk lielāks platāks vestibils , kas tik ļoti patika žūrijai.
Bet sanāk arī, ka pie šada platuma ēka aizņems visu gruntsgabalu, līdz gruntsgabala robežai, līdz pašiem esošo koku stumbriem, kas atrodas uz šīs robežas.
Un attiecīgi sanāk, ka uzvarētāju darbā paredzēts ozolu aleju izcirst?
Vai projektu autori un žūrija var šo komentēt?