Karostas sporta komplekss — 4 jauni arhitekti

Liepājas ūdenslīdēju mācību centra sporta kompleksa novietne turpina Karostas regulāro kvartālu struktūru. Peldbaseina un manēžas apjomu izvietojums iezīmē galveno ieeju. Apvienotie ūdenslīdēju mācību treniņu tilpne un iegremdēšanās tornis harmonizē pārējo ēku mērogu. Vizuālais tēls — divdaļīgs. Čaulas. 2.vieta. Arhitektu komanda: Laila Pūcīte, Mārcis Pēterhofs, Ingus Bērziņš, Raivo Veisbergs, 2007

Karostas regulāro kvartālu struktūru turpinājums izmantots, lai
lietderīgi izmantotu zemesgabala platību, tas panākts, sadalot
zemesgabalu ar esošās Turaidas ielas pagarinājumu un izveidojot jaunas
ielas gar zemesgabala robežām.

Ūdenslīdēju mācību — treniņu tilpne, iegremdēšanās tornis ar nodrošinājuma telpām

Arhitektoniskais risinājums

Ūdenslīdēju
mācību treniņu tilpne un iegremdēšanās tornis ar nodrošinājuma telpām
apvienots vienā būvapjomā, kas harmonizē mērogu starp pārējām
projektētajām ēkām. Abu līdzīgo funkciju līdzās nostādīšana nodrošina
ērtu komunikatīvo saikni. Ēkas vizuālais tēls veidots divdaļīgs, to
sadala stikloti gaiteņi — cauri visai ēkai. No austrumu puses ēku
ieskauj čaula, kas pārsedz baseina daļu un pieguļošās, galvenokārt
utilitāru funkciju telpas. Otra daļa, kurā izvietoti darba kabineti,
mācību klases un atpūtas telpas ar terasi, vērstas pret rietumiem —
jūru. Šī puse veidota skarbā rūsināta metāla veidolā, kas iezīmē
robusto Karostas vēsturisko vidi. Iegremdēšanās tornis vizuāli atdalīts
no pārējā būvapjoma kā akcents ēkas siluetā.

Plānojuma risinājums

Pirmajā
stāvā pie ieejas izvietots vestibils ar ēdiena pieņemšanas un apsarga
telpu, tālāk pa gaiteni — nodalāmā zona, kas paredzēta ūdenslīdēju
ekipējuma uzglabāšanai un apkopei, kā arī telpas, kur personāls
sagatavojas ieniršanai iegremdēšanās tornī. Otrais stāvs atvēlēts
apmācību klasēm, biroju un darba telpām, kā arī operatīvās pārvaldes
centram. Trešajā stāvā paredzētas telpas vadības personāla kabinetiem
un atpūtas telpa ar terasi ūdenslīdējiem. Vēl trešajā stāvā atrodas
baseins ar garderobēm un sanitārajiem mezgliem ūdenslīdējiem un
instruktoriem. Iegremdēšanās tornis plānots kā centriska piebūve ar
tehniskajām telpām pie tilpnes sienām, ko aptver stiklota galerija, kas
ļauj brīvi aplūkot notiekošo tilpnes iekšienē no jebkura skatu punkta.
Vertikālo komunikāciju nodrošina lifts cauri visiem torņa stāviem un
kāpnes, liftā var nokļūt no jebkura pamatēkas stāva. Mācību maketus
iespējams nogādāt tornī caur transformējamu jumtu.

Būvkonstrukcijas

Ēkas
nesošās konstrukcijas ir keramzītbetona bloku sienas, tērauda kolonnas,
monolīti dzelzsbetona pārsegumi. Liellaiduma pārsegumu baseina daļai
nodrošina tērauda kopnes, kas pārklātas ar metāla lokšņu materiālu.
Siltumizolāciju nodrošina kopņu apakšpusē piestiprinātie sendviča tipa
paneļi.

Galvenie rādītāji

Apbūves laukums — 1276 m2
Ēkas kubatūra — 53537 m3                        

Peldbaseins un vieglatlētikas manēža

Arhitektoniskais risinājums

Peldbaseina
un vieglatlētikas manēžas apjomi zemesgabalā izvietoti tā, lai
centrālais vienojošais elements — ieejas halle ar kafejnīcu, garderobi,
administratīvajām telpām, WC apmeklētājiem — darbotos uz abiem apjomiem
vienlaicīgi, tādējādi nedubultojot funkcijas. Peldbaseina un manēžas
apjomu izvietojums zemesgabalā nepārprotami iezīmē galveno ieeju,
atstājot brīvāku laukumu pirms ieejas, ļaujot uztvert apjomu kopumā.
Ēku izvietojums zemesgabalā nodala saimniecisko zonu  no centrālās
ieejas zonas. Saimniecības zonai ir atsevišķa iebrauktuve, kas
nodrošina brīvu pieeju noliktavām un kafejnīcai. Centrālā apjoma formu
valoda kontrastē ar vieglatlētikas manēžas un peldbaseina apjomiem,
tādējādi to izceļot.

Plānojuma risinājums

Centrālais
elements ir ieejas halle, kura ap sevi organizē abas ēkas — peldbaseinu
un vieglatlētikas manēžu. Ieejas halle risināta divos līmeņos ar otro
gaismu. Centrālajā apjomā izvietota garderobe, WC halles apmeklētājiem,
kafejnīca, administratīvais bloks un vertikālās komunikācijas, kas
darbojas uz abiem apjomiem vienlaicīgi. No halles brīvi pieejami ir
sporta preču veikali, kas atrodas peldbaseina apjomā. Realizējot
būvniecību pa kārtām, centrālais apjoms ir kā vienojošais elements, pie
kura var pieslēgt sākumā vienu, bet pēc tam otru apjomu, neradot
nekādas funkcionālas problēmas.

Plānojuma risinājums paredz
kontrolētu apmeklētāju plūsmu abos apjomos. Vertikālo komunikāciju
risinājums ļauj cilvēkiem ar kustību traucējumiem nokļūt, kur
nepieciešams. Vieglatlētikas manēžas apjoms veidots, ievērojot Sporta
celiņu rokasgrāmatas ieteikumus, paredzot visus nepieciešamo laukumu
funkcionālo izvietojumu nosacījumus. Saimniecības zona — kafejnīcas
virtuve, noliktavas — izvietotas tā, lai tām būtu brīva transporta
pieeja. Vieglatlētikas manēžas plānojumā paredzētas centrālās tribīnes
1000 skatītājiem. Volejbola, basketbola un handbola laukumiem
paredzētas atsevišķas — transformējamas tribīnes lielākam skatītāju
skaitam. Zem centrālajām tribīnēm izvietotas garderobes sportistiem.
Treneriem paredzēta atsevišķa garderobe. Kafejnīcas zona izvietota
otrajā līmenī, tai ir tieša saikne ar skatītāju tribīnēm, ļaujot
kafejnīcas apmeklētājiem vērot laukumos notiekošās aktivitātes.
Peldbaseina ēkā izvietots lielais piecdesmit metru baseins ar tramplīnu
un skatītāju tribīnēm 1000 vietām, kā arī mazais bērnu baseins pirmā
stāva līmenī. Garderobes un citas nepieciešamās palīgtelpas lielajam
baseinam novietotas zem skatītāju tribīnēm otrā stāva līmenī. Tehniskās
telpas un bērnu baseina palīgtelpas atrodas ēkas pirmajā stāvā.

Būvkonstrukcijas

Centrālais
apjoms veidots tērauda un dzelzsbetona konstrukcijās. Vieglatlētikas
manēžas un peldbaseina pārsegumu veido perforētas tērauda kopnes, kuru
izmēri atkārtojas. Abu ēku tribīnes veidotas monolītā dzelzsbetona
konstrukcijā. Ārējā apdare veidota kā karkasa tipa konstrukcija un
stiklotu fasāžu sistēma, jumta seguma materiāls — metāla loksnes.

Galvenie rādītāji

Apbūves laukums — 13722 m2
Ēkas kubatūra — 203 466 m3

Dalīties ar ierakstu:

19
Pievienot komentāru

avatar
10000
10 Komentāru pavedieni
9 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
e_r_E_maijapArttunovērotājs Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
gu
Guest
gu

jauna mums žūrija!

E_maija
Guest
e_maija

Forša pirmā bilde – daudzsološs sākums.

Un tēlaini-atbilstošās jumtu formas arī. Tikai kāpēc – savstarpēji perpendikulāri novietoti apjomi? zūd burvība, paliek formālisms..

novērotājs
Guest
novērotājs

apjomu savstarpējā kompozīcija gan tāda šabloniska, maigi izskoties.. ne tā?!

e_r_
Guest
e_r_

ko njemaas ?

vot nez kaapeec vajag visu taa sagriezt taisni, jo tak vilnji iet vienaa virzienaa, vot tad bus riktiiig….

atmetiet filozofiju, un padomaajiet par vides meeroga kontekstiem, un sapratiisiest, ka viss ir oki !

Izskataas pavisam skaisti ! Shis darbs ir pelniiijis 1. vietu !

es
Guest
es

Piekrītu e maijai.

Projekts respektē Karostas vidi!!! Tasir daudz svarīgāk par labu tehniku rasējumu noformēšanā! Viens apjoms pat liekas kā jau esošais ūdenslīdēju centrs.

Vienīgi bloķētie apjomi atgādina supermarketu.

tu
Guest
tu

tāds nieks !!! 🙂

pArt
Guest
pArt

šis projekts ļoti atklāti reveransē esošajam UPB ūd.c.

Nespēju izprast teorērisko pamatojumu klišejai, kāpēc vairāk kā pēc 100 gadiem tik ļoti jārespektē vienas sliedes un taisnleņķa lineāla radītā gana parasta regularitāte piepilsētas laukos, nerespektējot tādus ari objektīvus argumentus kā krasta līnija, esošā zaļā zona un, visbeidzot, laikam atbilstoša pilsētbūvnieciska pieeja?

Regularitāti tajos laikos varēja argumentēt ar ierindas mācībām un militāru disciplīnu, taču laiki mainās un ir citas prioritātes, piemēram zaļā arhitektūra.

mmm
Guest
mmm

cik vecišķas fasādes:( un pārāk formāls kārtojums:(

M
Guest
M

laikam nevajadzēja rādīt tās apmeklētāju skaitam nepieciešamās stāvvietas.

gu
Guest
gu

jauna mums žūrija!

E_maija
Guest
e_maija

Forša pirmā bilde – daudzsološs sākums.

Un tēlaini-atbilstošās jumtu formas arī. Tikai kāpēc – savstarpēji perpendikulāri novietoti apjomi? zūd burvība, paliek formālisms..

novērotājs
Guest
novērotājs

apjomu savstarpējā kompozīcija gan tāda šabloniska, maigi izskoties.. ne tā?!

E_maija
Guest
e_maija

..šabloniska, bez izpratnes par lielajām sakarībām – par viļņiem, vēju, vietu un laiku.. tā globāli sanāk. ja diskutētu un analizētu, varētu izvērst par katru no stihijām

e_r_
Guest
e_r_

ko njemaas ?

vot nez kaapeec vajag visu taa sagriezt taisni, jo tak vilnji iet vienaa virzienaa, vot tad bus riktiiig….

atmetiet filozofiju, un padomaajiet par vides meeroga kontekstiem, un sapratiisiest, ka viss ir oki !

Izskataas pavisam skaisti ! Shis darbs ir pelniiijis 1. vietu !

es
Guest
es

Piekrītu e maijai.

Projekts respektē Karostas vidi!!! Tasir daudz svarīgāk par labu tehniku rasējumu noformēšanā! Viens apjoms pat liekas kā jau esošais ūdenslīdēju centrs.

Vienīgi bloķētie apjomi atgādina supermarketu.

tu
Guest
tu

tāds nieks !!! 🙂

pArt
Guest
pArt

šis projekts ļoti atklāti reveransē esošajam UPB ūd.c.

Nespēju izprast teorērisko pamatojumu klišejai, kāpēc vairāk kā pēc 100 gadiem tik ļoti jārespektē vienas sliedes un taisnleņķa lineāla radītā gana parasta regularitāte piepilsētas laukos, nerespektējot tādus ari objektīvus argumentus kā krasta līnija, esošā zaļā zona un, visbeidzot, laikam atbilstoša pilsētbūvnieciska pieeja?

Regularitāti tajos laikos varēja argumentēt ar ierindas mācībām un militāru disciplīnu, taču laiki mainās un ir citas prioritātes, piemēram zaļā arhitektūra.

mmm
Guest
mmm

cik vecišķas fasādes:( un pārāk formāls kārtojums:(

M
Guest
M

laikam nevajadzēja rādīt tās apmeklētāju skaitam nepieciešamās stāvvietas.