Ventspils inovāciju centrs. Alver Architects

Igauņu
biroja Alver Architects (Alver Arhitektid) darbs Ventspils
inovāciju centra konkursā tika novērtēts ar trešo vietu. Viņu priekšlikums piedāvā
nevis pašpietiekamu, laukumā iecentrētu skulpturālu objektu, bet tiecas jauno
ēku integrēt pilsētas struktūrā, uzsverot gājēju savienojumu ar centru, reizē nākot
ar savu stingru ģeometriju.

Pilsētbūvnieciskais risinājums           


Kompleksu veidojošās līnijas ir
atvasinātas no vietas ģeometrijas.  Iecerētajam
kompleksam atvēlēta prominenta novietne, taču ir vāja sasaiste ar pilsētas
centru. Ēka ir izvietota, ņemot vērā esošos ielu virzienus un upi. Tiešs gājēju
savienojums no jaunā kompleksa ved uz upes pusi, veidojot tuneli zem tilta
uzbrautuves (Lielais prospekts) uz Tilta parku, no kurienes Sarkanmuižas dambja
bulvāra taisnais posms ieved tieši pašā pilsētas centrā.  

Ēka

Ēkas seja ir pavērta pret Ventspils pilsētu. Ieeju iezīmē ekspozīciju telpu
apjoms, kas veidots kā liela pārkare. Šis apjoms ir nedaudz pagriezts tilta
virzienā, un tiecas būt kā uvertīra pilsētai, nevis kā pašpietiekams objekts,
kas uzvērts uz centrālās ass.  Tas it kā
cenšas paust, ka aiz tā ir vēl kaut kas — vesela pilsēta.

Piekļūšana
galvenajai ieejai ir no trim virzieniem — 1) no autobusu un mašīnu stāvvietām; 2)
no autobusu pieturas un 3) no pieguļošā parka puses, — pa tuneļveida savienojumu
zem  Lielā prospekta. Inovāciju centra ieejas ir vērstas pret
pieejas ielu dienvidu pusē.

Autostāvvietas
papildina koku rindas, pieškirot cilvēcisku mērogu. Atskirīgās āra aktivitāšu
zonas attēlotas ar dažādu krāsu līnijām

Konstrukcijas

Ēka sastāv
no divām galvenajām daļām. Vienkāršākā dienvidu daļa ir veidota kā parasta
kolonu un pārseguma plātņu konstrukcija. Pats ekas dienvidu gals, kas otrā un
trešā stāva līmenī izbīdās virs inovāciju centra ieejas, ir veidots kā rāmju
konstrukcija.

Savukārt
ekspozīcju telpu apjoms veido pārkari ēkas ziemeļu gala, un starp abām šīm daļā
ir gavenais ēkas vestibils — ātrijs. Pārkari balsta dažas kolonnas, kas
novietotas kafejnīcas centrā. Kolonnas turpinās līdz ekspozīciju telpu
griestiem, kuros veidots telpisks režģis, kurā iekārti ekspozīciju telpu
grīdas.

Tehniskie rādītāji

  • Kopējā telpu
    platība — 7831 m²
  • Lietderīgā platība — 6645 m²

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000