Stacijas laukums 1 — DEPO projekts

Jaunprojektējamā kvartālā intensīvā gājēju plūsma virzīta, izmantojot atbilstoši Rīgas pilsētvides publiskās telpas mērogam veidotu iekšējo ielu. Lielveikala vizuālais tēls pret Satekles un Elizabetes ielām mīkstināts, noslēpjot to aiz viesnīcas fasādēm.

Pilsētbūvnieciskā situācija

Apskatāmā teritorija — divi
gruntsgabali — atrodas pašā pilsētas centrā, vietā, kur 60. gados
atbilstoši sava laika pilsētbūvniecības estētikai radītā Stacijas
laukuma masa ieplūst Rīgas centra tradicionāli blīvajā struktūrā.
Uzskatām, ka Centrālās stacijas rekonstrukcijas gaitā daļēji
aizbūvētais laukums pasta ēkas teritoriju padara piederīgu Elizabetes
ielas un nākotnē rekonstruējamajai Satekles ielas telpai, tādēļ
gruntsgabalu apbūve veicama, ievērojot Rīgas centram tradicionālos
apbūves principus un mērogu. Veidojot projekta priekšlikumu,
iespaidojāmies no vides, kas raksturīga vēsturiskajām tirdzniecības
pasāžām Rīgas centrā — labiekārtotiem un tikai gājēju satiksmei
pieejamiem iekšpagalmiem, tādēļ tirdzniecības funkcijas attīstību cieši
saistām ar kvalitatīvas, patīkamas un gājējiem draudzīgas publiskās
telpas radīšanu.

Telpiskā organizācija

Apbūves
komplekss sastāv no divām funkcionāli atšķirīgām daļām — lielveikala un
viesnīcas. Stacijas tuvums un ievērojamas gājēju plūsmas apkārtnē ir
izdevīgs priekšnoteikums tirdzniecības attīstībai, tomēr uzskatām, ka
tipiskais lielveikala mērogs un vizuālais tēls ar nedalītām «aklām»
fasādēm un milzīgiem reklāmas laukumiem būtu Rīgas centra apbūvē
neiederīgs, tādēļ piedāvājam gar Satekles un Elizabetes ielām risināt
viesnīcu, lielveikalu «iesaiņojot» viesnīcas apjomā.

Starp
abiem apjomiem paredzam izveidot gājēju pasāžu ar nelielu priekšlaukumu
starp lielveikala galveno ieeju un viesnīcas ieeju — vietu, kur ikdienā
pulcēsies lielas ļaužu masas. Satiksmes drošības apsvērumu dēļ veikala
galveno ieeju atvirzījām pēc iespējas tālāk no iebrauktuves t/c Origo
pazemes stāvvietā, vienlaicīgi iegūstot pievilcīgu iekškvartāla telpu.
Pagalmā piedāvājam izvietot vides dizaina elementu — pulksteni, kas
simboliski kompensēs pilsētai dažus zaudētos skatu punktus uz Centrālās
stacijas pulksteni un padarīs veikala priekšlaukumu par iecienītu
pilsētnieku tikšanās vietu atstatus no satiksmes trokšņa.

Jaunizveidojušos ielu starp t/c Origo
un tagadējo pasta ēku piedāvājam savienot ar dzelzceļa stacijas peronu
ar eskalatoriem un pārveidot par ielu ar gājēju prioritāti, noteiktos
laikos atļaujot tajā iebraukšanu tikai veikala piegādes transportam.

Pirmā
stāva veikalos un kafejnīcās ieeju paredzam gan no lielveikala
iekšienes, gan no ārpuses, tādējādi piešķirot ielai gājēju ielas ar
maziem veikaliņiem raksturu. Gājēju ielas sajūta turpinās arī
tirdzniecības centra iekšienē. Veikali tur tiek izvietoti piecos stāvos
ap segtu iekšējo ielu, kas otrā stāva līmenī savienota ar stacijas
peronu. Iekšējās ielas pagrieziens piešķir tai papildus izteiksmīgumu,
savukārt galerijām pievienotie izbīdījumi sasaucas ar balkoniņiem
fasādēs. Apmeklētāju cirkulāciju pa ēkas stāviem nodrošinām ar
eskalatoriem.

Fasāžu risinājumi un apdares materiāli

Fasādēs
interpretēts šai centra daļai raksturīgo eklektisma fasāžu ritms, taču
eklektisma detaļu piesātinājums aizstāts ar mūsdienām raksturīgu formas
artikulāciju. Objekta atrašanās industriālas vides — dzelzceļa telpas —
tiešā tuvumā nosaka izvēlēto apdares materiālu skarbumu.

Fasāžu apdares materiāli — korodēts metāls, stikls, tumša ķieģeļa mūris, krāsots stikls, baltā betona detaļas.

Apbūves bilance

Zemes gabala platība (sark. līn. robežās) — 8322 m2
Zālājs — 333 m2
Gājēju bruģis — 2312 m2
Braucamais ceļš — 221 m2 
Autostāvvietas — 103 m2
Apbūves laukums — 5208 m2

Apbūves blīvums — 62 %
Apbūves intensitāte — 343 %
Brīvā teritorija — 2645 m2 jeb 9.9 %

Stāvu platība — 28690 m2
Ēkas kubatūra — 122436 m3

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
26 Comments
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
MiksK

Projektā visinteresantākās likās konteksta analīzes 3D diagrammas. Uzsvars uz domu, ka Stacijas laukuma atliekas veidojamas kā urbāna vide, saiknē ar RVC, ir pārliecinošs. Problēmas sākas brīdī kad pievēršas pašam projektam. Spēcīgi manieriskā fasāde man liekas pārāk egocentriska. Tā i necenšas atzīt blakus esoša Orego klātbūtni. Vel mulsinošāks ir nākošais žests, atgriežoties pie konteksta diagrammām. Pārdesmit metrus tālāk, apbūves bloks, atgriežas pie Orego, jau uzstādītās, fasādes līnijas, un nemēģina pietekt sevi kā solo izpildītāju jaunizveidotajā kontekstā. Jaatzīst, ka pat X veidīgais apjoms, kas atrodas iepretīm šeit apspriestajam projektam, uzskatāms par daudz veiksmīgāku atkāpi no pilnas "perimetrālās apbūves" dogmas. Īsumā sakot, esmu… Lasīt vairāk »

skeptikjis

Satekles ielas fasāde nu gan ir samudrīta līdz nemaņai. Nevis eklektisma interpretācija, bet reāls ”sprādziens makaronu fabrikā” !

profesors

fasāde istā RTU AF stilā.

diez vai arhitekti paši saprot ko sastrādājuši.

dekāns

Nesaku, ka ideāls, bet būtu jauki, ja APF tā strādātu!!!

.

interesanti, kurš ies uz veikalu kas atrodas aiz "viesnīcas pa labi".

Zuijs

Principā fasādes šķiet tīri simpātiskas (atbilstošas Rīgas eklektisma garam), vienīgi kontekstā ar Origo vienmuļo plakni, biku lec ārā. Vēl tikai vajadzētu pieslīpēt šo saikni, vai arī nojaukt Origo, tad būtu OK. Un kaukā šis oranžās pankūkas vizuāli nespēj turēties uz lejā izvietoto stikla plakni un trauslajām kājiņām. Domāju, ka būtu nepieciešams šo oranžo apjomudažus elementus nolaizt līdz pašai zemei, lai rastos kaukāda stabilitāte. Un melno apjomu neveidotu tik haotisku. Takā droši speriet tik soļus nākotnes virzienā! 😉

jiuz

Viesnīca Satekles ielā? Varbūt fasāde interesentāka, bet vai labs risinājums, ar veikalu ap stūri?

komentārs

Projektam laba grafika, kas palīdz neredzēt diezgan apšaubāmo stūri Elizabetes-Satekles(jumts) un ja izlasa, ka materiāli rūsējis skārs un brūnie fasādes ķieģeļi, liekas, ka ne pārāk labi tas izskatīsies konkrētajā vietā. To visu vēl apliks ar reklāmu, jo to jau liks noteikti .

Subjekts

subjektīvs – patīk!

sabrī

depo projekta stilā

Metro

…un kāda vaina depo projekta stilam? 🙂

Kaspars

Lai gan neteiktu, ka Depoprojekta, bet ka Kruuminja gan!

AninaunAgnite

mes ar masu domajam, ka sis ir forsh. 😀

mums patiik! 😉

uzceliet atraak 🙂 🙂

AninaunAgnite

mes ar masu domajam, ka sis ir forsh. 😀

mums patiik! 😉

uzceliet atraak 🙂 🙂

MiksK

Projektā visinteresantākās likās konteksta analīzes 3D diagrammas. Uzsvars uz domu, ka Stacijas laukuma atliekas veidojamas kā urbāna vide, saiknē ar RVC, ir pārliecinošs. Problēmas sākas brīdī kad pievēršas pašam projektam. Spēcīgi manieriskā fasāde man liekas pārāk egocentriska. Tā i necenšas atzīt blakus esoša Orego klātbūtni. Vel mulsinošāks ir nākošais žests, atgriežoties pie konteksta diagrammām. Pārdesmit metrus tālāk, apbūves bloks, atgriežas pie Orego, jau uzstādītās, fasādes līnijas, un nemēģina pietekt sevi kā solo izpildītāju jaunizveidotajā kontekstā. Jaatzīst, ka pat X veidīgais apjoms, kas atrodas iepretīm šeit apspriestajam projektam, uzskatāms par daudz veiksmīgāku atkāpi no pilnas "perimetrālās apbūves" dogmas. Īsumā sakot, esmu… Lasīt vairāk »

skeptikjis

Satekles ielas fasāde nu gan ir samudrīta līdz nemaņai. Nevis eklektisma interpretācija, bet reāls ”sprādziens makaronu fabrikā” !

profesors

fasāde istā RTU AF stilā.

diez vai arhitekti paši saprot ko sastrādājuši.

dekāns

Nesaku, ka ideāls, bet būtu jauki, ja APF tā strādātu!!!

.

interesanti, kurš ies uz veikalu kas atrodas aiz "viesnīcas pa labi".

Zuijs

Principā fasādes šķiet tīri simpātiskas (atbilstošas Rīgas eklektisma garam), vienīgi kontekstā ar Origo vienmuļo plakni, biku lec ārā. Vēl tikai vajadzētu pieslīpēt šo saikni, vai arī nojaukt Origo, tad būtu OK. Un kaukā šis oranžās pankūkas vizuāli nespēj turēties uz lejā izvietoto stikla plakni un trauslajām kājiņām. Domāju, ka būtu nepieciešams šo oranžo apjomudažus elementus nolaizt līdz pašai zemei, lai rastos kaukāda stabilitāte. Un melno apjomu neveidotu tik haotisku. Takā droši speriet tik soļus nākotnes virzienā! 😉

jiuz

Viesnīca Satekles ielā? Varbūt fasāde interesentāka, bet vai labs risinājums, ar veikalu ap stūri?

komentārs

Projektam laba grafika, kas palīdz neredzēt diezgan apšaubāmo stūri Elizabetes-Satekles(jumts) un ja izlasa, ka materiāli rūsējis skārs un brūnie fasādes ķieģeļi, liekas, ka ne pārāk labi tas izskatīsies konkrētajā vietā. To visu vēl apliks ar reklāmu, jo to jau liks noteikti .

Subjekts

subjektīvs – patīk!

Kaspars

Lai gan neteiktu, ka Depoprojekta, bet ka Kruuminja gan!

sabrī

depo projekta stilā

Metro

…un kāda vaina depo projekta stilam? 🙂

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x