Skola Upesciemā — FUZ31

Demonstrējot eksprimentālu un
inovatīvu pieeju, ko raksturo kompakta, bet funkcionāla telpiskā shēma, kā
arī  koka konstrukciju pielietojums, konkursā
skolai Upesciemā ar devīzi FUZ31 piedalījās Līva Nordmane, Liene Adumāne,
Mārcis Kalniņš un Mārtiņš Rusiņš, kuri nepārstāv kādu vienu kopīgu biroju.
Viņu darbs tika novērtēts ar ceturto
vietu.

Meta koncepta pamatā ir ilgtermiņā
ekonomisks un arhitektoniski mērens skolas apjoms, kura galvenās kvalitātes ir ērts plānojums ar labi uztveramu un loģisku mācību
telpu izvietojumu, kā arī skaidru koptelpu zonējumu un dažādību. Viens no ēkas
veidolu nosakošajiem raksturlielumiem ir efektīvas «virsmas platības / tilpuma»
proporcijas (surface-area-to-volume ratio)
ievērošana.

Projektā liela nozīme pievērsta
esošo vides resursu izmantošanai un to vērtības paaugstināšanai — meža saglabāšana, esošās skolas respektēšana un iekļaušana ansamblī, un grāvja atjaunošana par kanālu ar estētisku un funkcionālu lomu —
pastaigu vieta, laivu piestātne un sadzīves notekūdeņu attīrīšana.

Novietne

Skola izvietota pļavas līdzenumā, cenšoties skart pēc iespējas mazāk
koku un saglabājot esošas dabas vērtības. Galvenā fasāde orientēta pret Mākslas
un mūzikas skolu. Starp abām ēkām
veidojas kopīgs priekšpagalms ar velonovietnēm, ieejas daļa ar garderobēm un labiekārtotu klāju un laukums dažādām skolu aktivitātēm,
kas piekļaujas mežam un atverās pret jaunveidoto
kanālmalu.

Sporta laukumu paredzēts izvietot
dziļāk meža daļā pie ūdens, ar skatītāju tribīnēm, kas dabiski iekļaujas esošajā reljefā. Sporta skrejceliņš izvietots gar kanālmalu, kas
veidotu ainavisku sporta laukumu. Esošais mežs tiek sakopts un atstāts ar dabisko pamatni, izvietojot tur taciņu
sistēmu un atsevišķas atpūtas vietas.

Satiksmes organizācija

Paredzētas divas galvenās plūsmas —
no ielas puses, kur ērti
piebraukt ar transportu no Rīgas puses; un no Upesciema
centra puses gar sporta laukumu un kanālmalu, kur
iespējams piekļūt ar velosipēdu un kājām pa ainavisku ceļu esošās skolas uzkalna pakājē.

Ēka

Ēkas būvapjoms dalīts divās kārtās,
atbilstoši konkursa nolikumam. Kodolu veido koptelpas — sporta zāle, aktu zāle,
kafejnīca un bibliotēka, ap kodolu izkārtotas mācību telpas, kas sadalītas mācību
blokos. DA ēkai pieslēdzas ātrijs, kas kalpo par horizontālo un vertikālo plūsmu
kodolu, ieejas daļu un rekreācijas zonu ar terasēm un oranžērijām labvēlīgākam
mikroklimatam.

Būvkonstrukcijas

Ēkas virszemes daļa veidota koka
stāvbūves konstrukcijā, izmantojot kalibrētu masīvkoku un līmētus koka
elementus. Pārsegumi un sienas no šķērslīmētiem
koka paneļiem. Ēkas būvniecībā izmatoti prefabricēti koka paneļi ar jau rūpnieciski
iemontētiem logiem, kas
atvieglo un vienkāršo ēkas būvniecību. Tas
atvieglo arī paralēlu otrās kārtas būvniecību, jo uz vietas tiek
veikti pārsvarā montēšanas darbi.

Enerģijas
patēriņš

Ēkas kompaktais veidols
un tā orientācija pret
dienvidaustrumu virzienu, ļauj sasniegt optimālu rezultātu ēkas īpatnējā enerģijas
patēriņā, kas ir 38 kwh/m² gadā. ēkas
enerģijas patēriņš optimizēts, izmantojot PHPP (passive house planning package  — pasīvo ēku projektēšanas programma).

 

Tehniskie rādītāji

Apbūves laukums — 3860 m² (ieskaitot
abu ēku savienojošo apjomu)

Kopējā ēkas platība — 8955 m²

1. kārta — 5212 m²

2. kārta — 3742 m²

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000