Skola Sillamē — Lauder Architects + Symptom Arhitekt

Igaunija pēdējā desmitgadē ir daudz paveikusi skolu sistēmas reformēšanā un optimizēšanā, pārkārtojot skolas gan atbilstoši mūsdienu izglītības procesa vajadzībām, gan piemērojoties sarūkošajam iedzīvotāju skaitam mazpilsētās. Liela nozīme tajā bijusi arī tieši Igaunijas Arhitektu savienības centieniem, panākot un uzlabojot konkursu kārtību šai jomā. Pateicoties tam, visā Igaunijā radies daudz jaunu un mūsdienīgu skolu ēku, kas atbalsta modernu izglītības procesu.

Igaunijas skolu arhitektūras konkursos ļoti veiksmīgi startējis arī Rīgas birojs Lauder Architects — starp vairākiem godalgotajiem darbiem īpaši jāpiemin divas uzvaras. Pirms trim gadiem viņi uzvarēja konkursā skolai un sporta centram Latvijas-Igaunijas robežpilsētā Valgā.

Savukārt iepriekšējā gada nogalē, sadarbojoties ar igauņu biroju Symptom Architects, Lauderi sacensībā ar 20 citiem projektiem ieguva pirmo vietu konkursā Vecpilsētas skolai Sillamē (Sillamäe) — Igaunijas ziemeļu mazpilsētā, kas visvairāk pazīstama ar to, ka pēckara desmitgadēs bija slēgtā pilsētā, kurā tika ražots urāns padomju kodolreaktoriem un kodolieročiem. Bez tam Sillamē centrs ir  ievērojams ar Staļina perioda arhitektūras ansambli, — zīmīgākais pilsētas skats ir galvenais bulvāris, kur galā redzams Somu jūras līcis.

Valgas gadījumā tiek paplašināta vēsturiskā skolas ēka pilsētas centrā, vienlaikus nojaucot padomju gados celto citu skolu pilsētas nomalē. Savukārt Sillamē jauno skolu, kas paredzēta 380 skolēniem, plānots celt nojaucot esošo četru stāvu padomju laika skolas ēku Čkalova ielā (Tškalovi tn. 6) Setkes (Sõtke) upes aizsprosta ezera krastā. Konkursa prasībās bija ne tikai arhitektūras, funkcionālā un pilsētbūvnieciskajā ziņā labākais risinājums, bet uzsvērta arī rentabla, energoefektīva un lietotājam viegli izmantojama ēka.

Konkursa žūrija atzina, ka uzvarējušajā projektā piedāvātā skolas ēka ir mierīga un gaiša, kā arī izcili atbilst esošajam pilsētas mērogam. Lakoniskais dizains un minimālistiskās fasādes lieliski kontrastē ar pilsētas Staļina laika arhitektūru un arī —  šī ēka varētu iezīmēt jaunas ēras sākumu Sillamē pilsētas ainavā.

Sillamē ģimnāzijas jaunbūve

Arhitektūras koncepcijas pamatā ir funkcija un loģiskā struktūra, — divstāvu ēku veido trīs savienoti, nobīdīti apjomi, kas zemesgabalu sadala divos pagalmos – viens ir reprezentablāks priekšpagalms, otrs — daudz atraktīvāks iekšpagalms, vērsts pret dienvidu pusi, pret Setkes ezera krastu.

Ēka ir dalīta trīs apjomos — rietumu, austrumu un centrālajā blokā. Rietumu blokā izvietojas vairums mācību klašu, austrumu bloks iekļauj daļu no sporta un radošo klašu telpām, savukārt, centrālais bloks ir galvenā pulcēšanās vieta, apvienojot visus ēkas apjomus pietiekami kompaktā struktūrā. Galvenā ieeja skolā ir no ielas puses, no  ziemeļrietumu stūra, uz kuru vērsta skolas priekšpuse ar reprezentatīvo laukumu. Ieejot skolā, no galvenā vestibila dienvidu virzienā paveras skats uz saulaino pagalmu un Setkes ezeru. Krasta virzienā atvērtas sabiedriskās telpas — vestibils, ēdnīca, bibliotēka, atpūtas un spēļu zonas.

Klases ir izvietotas pa rietumu bloka perimetru, centrā ieskaujot arī lielo auditoriju. Pamatskolas klases atrodas pirmajā stāvā, ar iespēju pievienot atsevišķu ieeju. Kopējā telpa, kas apņem auditoriju, slēpj nišas, kas paredzētas atpūtai un klusām nodarbēm. Organiska, brīva pārvietošanās visā skolā rada bērniem dabisku vidi, kurā nav koridoru un kas ir cieši saistīta ar āra zonu. Interjers ir funkcionāls un rotaļīgs, dabīgie materiāli veicina bērniem patīkamu uzturēšanās laiku skolas telpās.

Austrumu bloks ir tieši vērsts uz aktīvām nodarbībām, amatniecību, ēdienu gatavošanu un sportu. Centrālais bloks savieno vestibilu ar garderobi un ēdnīcas zonu (ar virtuvi, kas to apkalpo). Pirmajā stāvā pa labi no ieejas ir arī administrācijas telpas.

Teritorijas plānojums ir gan funkcionāli, gan strukturāli pragmatisks. Trokšņainās funkcijas, piemēram, sporta zāle un tehnoloģiju daļa (koka un metāla apstrāde), ir atdalītas no pārējās skolas. Pie ieejas ir sazarojums pa kreisi virzienā uz sporta zāli un ģērbtuvēm, kas ļauj sporta zāles daļu izmantot atsevišķi no skolas darba, vai pa labi virzienā uz mācību telpām (rietumu bloks). Tādējādi tiek nodrošināts visu ēkā ienākošo personu funkcionāls pārskats.

Tehniskie rādītāji

Zemesgabala platība — 19194 m²
Apbūves laukums — 2622 m²
Stāvu platība — 5118 m²

Ēkas augstums — 10,7 m
Stāvu skaits — 2

Projekta autori: Lauder Architects, Symptom Arhitekt (EE)
Arhitekti: Rita Laudere, Kārlis Lauders, Valdis Linde, Signe Pērkone, Zane Kalniņa, Rasa Grāvīte, Arta Lāce, Ieva Krūte, Tonu Laanemae
Vizualizācijas: Viesturs Dille

Konkursa projekta priekšlikums: 2019, 1. vieta, šobrīd projektēšanas procesā

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
1 Comment
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Miķelis

Lauderiem pieder nākotne, nu jau brīžam tā jāraksta 😉   Man personīgi ir simpātiski tas, ko viņi dara un kā viņi dara, tā kā varu izklausīties neobjektīvs. Katrā ziņā, ja tādas skolas būtu Latvijā, tad par saviem mazbērniem būtu pavisam drošs.   Ilgi un plaši varētu rakstīt par to, kas ir pozitīvs, bet Miķelis paliks uzticīgs savam stilam, tādēļ mazs uzrūciens.     Virtuve – par tās tehnoloģisko pusi nebūtu drošs. Nebūtu drošš arī par akustisko komfortu, uz aci sienām starp klasēm jābūt biezākām. Tualešu lielumi – lai bērnus neiedzītu no bērnības Neiferta skarbajā izmēru pasaulē – ir viena lieta,… Lasīt vairāk »

Last edited 24 dienas pirms by Miķelis
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x