Skola Mežaparkā. Lauder Architects

Nupat noslēdzies konkurss sākumskolai Mežaparkā, Kokneses prospekta un Sudrabu Edžus ielas stūrī, ko rīkoja Rīgas domes Īpašuma departaments. Piecu dalībnieku konkurencē tajā uzvarēja biroja Lauder Architects priekšlikums, kurā vienkārša apjomu kompozīcija un ieturēts vizuālais tēls apvienots ar racionālu, kompaktu un pārdomātu plānojumu, veiksmīgi iekļaujoties konkrētajā vidē un Mežaparka pilsētvides kontekstā.

Sudrabu Edžus sākumskola Mežaparkā

Pilsētbūvnieciskais risinājums

Atbilstoši skolas telpu funkcijām un nepieciešamībai pēc rīta un dienas saules gaismas, ēka ir plānota zemesgabala ziemeļrietumu stūrī, lai klašu telpas varētu izvietot ar logiem pret dienvidu un austrumu pusi, nodrošinot labāko iespējamo insolāciju, kā arī paverot skatu uz plašo skolas pagalmu. Ēka atvirzīta no ielām tā, lai neskartu esošās maģistrālās siltumtrases.

Ēkas ziemeļu daļā loģiski izvietojas visas nepieciešamās tehniskās un administratīvās funkcijas, savukārt ēkas rietumu daļā izvietota sporta zāle ar tai nepieciešamajām telpām. Tādējādi skolai veidojas no ielas noslēgts pagalms. Kokneses prospekts ir ar intensīvu satiksmi, tai skaitā tramvaja kustību, tāpēc sporta augstā apjoma daļa kalpo kā skaņas barjera skolas klasēm un iekšpagalmam.

Ēkas galvenā ieeja ir pavērta pret “spico” zemesgabala stūri ziemeļrietumu pusē. Šis ir aktīvs centrs, kur krustojas vairākas ielas — Kokneses prospekts, Sudraba Edžus, Kārļa Vatsona, Hamburgas un Ščecinas ielas, kā arī ir tramvaja pieturas ar aktīvu cilvēku kustību. Zemesgabala “spicais” stūris veidojas kā loģiska un nepieciešama publiskās ārtelpas daļa, kas nodrošina ērtāku iedzīvotāju kustību starp ielām, kā arī veido funkcionālu atpūtas zonu iedzīvotājiem un priekšlaukumu skolas galvenajai ieejai un sporta zālei.

Apjomu kompozīcija

  • Visas klases pret dienvidu/austrumu pusi;
  • Centrā plašums — pasākumu zāles apvienošana ar rekreācijas zonu;
  • Pasākumu/rekreācijas zonas atvēršana/sasaiste ar iekšpagalmu;
  • Sporta zāles apjoms kā akcents skolai novietots pret Kokneses prospektu, vienlaikus radot tai atsevišķu ieeju un skaņas barjeru skolas iekšpagalmam.

Apjoma kompozīcija radusies analizējot un atrodot racionālāko sākumskolas telpisko struktūru. Visas mācību klases izvietotas pret vēlamajām dienvidu vai austrumu pusēm. Bet pārējās skolas nepieciešamās funkcijas izvietotas ziemeļu un rietumu pusē. Ēkas apjomi veidoti ļoti kompakti un pārdomāti, bet, vienlaikus apvienojot dažādas funkcijas, radīta gaišu un plašu telpu sajūta.

Ieeja ir ēkas pirmajā stāvā no Kokneses prospekta un Sudraba Edžus puses, kas paveras pret ēkas centrālo telpu — pasākuma/atpūtas zāli. Pasākuma zāle savieno ēkas stāvus, skolēni to var izmantot rekreācijai laikā, kad nenotiek zālē pasākumi. Pasākumu laikā zāle tiek noslēgta un kustība notiek tai apkārt, bet visiem caur plašajiem stiklojumiem abos stāvos ir iespēja redzēt, kas notiek zālē. Plašā zāle ar virsgaismām nodrošina arī gaismas izplatību tālu apkārtējās telpās abos stāvos. No zāles ir iespējams nokļūt vienā līmenī uz iekšpagalma dārzu, kas organiski savieno rekreācijas zonu ar pagalmu, kā arī svētku un citu pasākumu laikā dod iespēju papildus izmantot ārtelpu, kur varētu notikt kopējās skolas fotografēšanās.

Materialitāte

Galvenais apdares materiāls ir izvēlēts ķieģelis, kas rada fasādēs cilvēkmērogam tuvāku smalku proporciju un semantiski iekļaujas Mežaparka apbūvē izmantoto materiālu klāstā. Sporta zāles akcenta apjoms veidots koka dēlīšu apdarē ar vertikāliem sudrabainiem metāla elementiem, kas sasaucas ar Sudraba Edžus ielas klātbūtnes kontekstu — metāla vizuļojošie elementi piešķir ēkai nepieciešamo publiskas ēkas semantisko vizuālo tēlu, bet koka apdare sasaucas ar vietējo apbūves kontekstu.

Visā ēka īpaši pārdomāts dabiskais izgaismojums. Tiek lietotas virsgaismas ēku gaiteņos, pasākumu zālē un sporta zālē. Atvērumi tiek veidoti arī gaiteņu pārsegumā starp pirmo un nullto stāvu, lai maksimāli izgaismotu arī apakšējo stāvu.

Funkcionālā struktūra

No galvenās ieejas vējtvera telpas ir pieslēgums kāpnēm, kas ved uz garderobēm ēkas nulltajā stāvā, tādējādi skolēni nokrišņu laikā uzreiz nokļūst garderobēs, atstājot skolas galvenās telpas tīras. Ienākot skolā aiz vējtvera priekšā ir ieejas halle ar atpūtas zonu no kuras, pateicoties plašajam stiklojumam, paveras plašs skats uz pasākumu/rekreācijas zonu ēkas apakšējā stāvā, ir redzama izeja uz pagalmu apakšējā stāvā, var redzēt lasītavu.

Pasākumu/rekreācijas zālē paredzēti stacionāri podesti kombinēti ar lielajām kāpnēm, kurus izmanto galvenokārt rekreācijas vajadzībām, taču svētku laikā kopā ar izvietotajiem krēsliem pasākumu laikā, podesti tiek izmantoti kā papildus sēdvietas, vai arī kā priekšnesumu sadaļa. Ieejas stāva līmenī caur pasākumu zāles norobežojošo stiklojumu pāri ir skaidri redzams, kurā pusē izvietojas gaiteņi ar mācību klasēm, kur atrodas ēdnīca, kā arī pa labi no ieejas var redzēt sporta zāli, jo gaiteņu malās ir logi uz to. Faktiski no ieejas zonas var ērti nojaust visas skolas funkcionālo zonējumu, kas ir arī vērtīga atziņa izpētot atzītus skolas jaunbūvju piemērus ārvalstīs. Ieejas ziemeļu pusē izvietojas administrācijas daļa. Dienvidu pusē virs izejas uz pagalmu veidots gaitenis ar margu pret pasākumu zāli, kas tiek izmantots laikā, kad aktu zālē nenotiek svētki. Svētku laikā gaitenis var tikt izmantots kā daļa no priekšnesuma vai kā papildus skatītāju vietas.

No ieejas vestibila pāri pasākumu zālei ēkas apjomā gar Sudraba Edžus ielu izvietojas klases un ēdināšanas daļa ar virtuvi, nepieciešamajām palīgtelpām un skolas speciālistu telpas. No Sudraba Edžus ielas paredzēta piegāde virtuves telpām, atkritumu izvešana, kā arī atsevišķas ieejas administratīvajai un speciālistu daļai.

No ieejas pa labi ejot gar pasākumu zāli apjomā gar Kokneses prospektu ir sporta telpas ar palīgtelpāmun klašu telpām pret austrumiem un dienvidiem abos ēkas stāvos. Sporta telpām veidota atsevišķa funkcionāla ieeja no ārpuses, kas izmantojama ārpus skolas apmeklētājiem.

Ēkas nulltajā stāvā blakus pasākumu/rekreācijas zālei funkcionāli sasaistīti pieslēdzas lasītava. Skolēni var izmantot zāli lasīšanai vai mācīšanai. Tālāk uz austrumiem izvietotas klašu telpas, kurām primāri varētu būt nepieciešamība mācību laikā nokļūt ārpusē pagalmā. No pasākumu zāles uz dienvidiem arī atrodas mācību klases un sporta funkcionālā telpu grupa.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Gruntsgabala platība — 24 145 m²
  • Apbūves laukums — 4148 m²
  • 0. stāva platība — 2862 m²
  • 1. stāva platība — 2497 m²
  • Stāvu platība kopā — 5359 m²
  • Brīvā teritorija — 13352 m²
  • Brīvās teritorijas rādītājs — 55,3 %
  • Apbūves intensitāte — 22,1 %
  • Apbūves blīvums — 17,1 %
  • Ēkas augstums — 6,5 m
  • Stāvu skaits — 2

Autori:
Lauder Architects — Karlis Lauders, Rita Laudere, Valdis Linde, Betija Balode, Zane Kalniņa, Daila Elksne, Ieva Krūte, Ansis Zītars, Imants Grīnups, Viesturs Dille
ALPS ainavu arhitekti — Ilze Rukšāne, Mētra Augškāpa, Māris Bušs, Alise Zālīte, Eva Plaude, Ieva Dimante, Marc Geldof, Daniela Proškina, Agnese Ozola

 

 

Lauder Architects

 

Dalīties ar ierakstu:

2
Pievienot komentāru

avatar
10000
2 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
2 Komentāru autori
MiķelisMiķelis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Miķelis
Guest
Miķelis

Sudraba Edžus klātbūtnes konteksts….varētu smalkāk par to?
No jaunajiem gribētos īstu arhitektūras rokenrolu, apļveida kustības ar matiem, nepiedienīgus žestus, sasvīdušas paduses un aizsmakušu balsi.
Kopš kura laika jaunie dejo Gulbja Ezeru puantēs?
Veseli ašpadsmit. Tiešām viss ir tik slikti?

Miķelis
Guest
Miķelis

Dažas nianses: 1.Koridoru sistēma skolā – tas ir 20.gadsimts. 2. Tualešu daudzums – nepietiekams. 3. Sporta zāles izbīdījumi ( nesošās konstrukcijas? ) – traumatiski. Sporta zāle par mazu, minimāli jābūt rokasbumbas laukumam ar vietām, kur skolēniem just līdzi. Skolās šobrīd attīstīts florbols ar visu izrietošo. 4. Trīstūrveida telpa – vēlējums nedraugiem varētu būt – kaut tu dzīvotu telpā ar trīs stūriem! 5. Koka apdare – tāds veids jau izmantots NRJA privātmājā, iesaku aizbraukt apskatīties. No otras puses vietējā linsēklu eļļu rūpniecība protams jāpabalsta. 6. Ķīeģelis – kur Mežaparkā redzētas tādas masīvas ķieģeļu sienas? Konteksts? 7. Labiekārtojumu izstrādājuši ašpadsmit cilvēku. Konkursa… Lasīt vairāk »