Priekšlikums Daugavpils muzeja atjaunošanai. MARK arhitekti

Janvāra beigās Daugavpils dome paziņoja arhitektūras konkursa rezultātus Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja modernizācijai, — par uzvarētājiem tika atzīts MARK arhitektu darbs.

Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs iepriekšējā gadā svinēja 80 gadu jubileju. Jau 60 gadus muzejs ir izvietots divās blakusesošās ēkās Rīgas ielā —  19. gadsimta beigās celtos dzīvojamajos namos, kas ir arhitektūras pieminekļi, bet šobrīd ir bēdīgā  tehniskā stāvoklī. Muzeja krājums, kas mērojams vairāk nekā 100 tūkstoši eksponātu, prasa plašākas telpas, mainīt nepieciešams arī 20 gadus veco ekspozīciju.

Muzeja kompleksa pārbūves, atjaunošanas un restaurācijas programma ietver šādām būvēm ierastos modernizācijas uzdevumus, kas šai konkrētā gadījumā ir: atbilstoši muzeja vajadzībām atjaunot, pārbūvēt un paplašināt vēsturiskās ēkas un paaugstināt to energoefektivitāti, pielāgot vidi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pārbūvēt muzeja pagalmu, kā arī turpinājumā — izveidot jaunu, modernu ekspozīciju, kas būs interesanta dažādām apmeklētāju kategorijām.

Jāatgādina, ka MARK arhitektu pieredzē šis virziens — dažādu kultūras būvju atjaunošanas un pārbūves projekti ieņem arvien nozīmīgāku vietu, — Talsu radošā sēta (2013), Dobeles mūzikas skola (2018), nesenā uzvara Kuldīgas kultūras centra konkursā un nu arī šis projekts Daugavpils muzejam.

Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja komplekss — pārbūves, atjaunošanas un restaurācijas priekšlikums

Projekta mērķis ir apvienot visas trīs muzeja ēkas pilnvērtīgi funkcionējošā kompleksā ar ērtu plānojumu,  lielāku ekspozīcijas zāļu skaitu, pietiekamu krātuvju apjomu un programmā integrētu muzeja ārtelpu. Meta ietvaros tiek restaurētas abas vēsturiskās muzeja ēkas, kā arī pilnībā pārveidota esošā muzeja piebūve, veidojot plašāku ekspozīciju un palielinot krātuvju telpas, daļu no tām iecerēts eksponēt.

Piedāvājam racionālu un pilnvērtīgi funkcionējošu muzeju, nodrošinot apmeklētāju cirkulāciju visās trīs muzeja ēkās. Tas ir atrisināts, veidojot jaunu, videi pieejamu galveno ieejas bloku, kurā izvietots vestibils, kā arī kāpņu un lifta mezgls, kas spējīgs savienot visas publiskās zonas.

Lielas pārvērtības piedzīvo muzeja iekšpagalms, kurā pārbūvējot esošo muzeja piebūvi, izveidots apjoms ar trīs izvirzītiem rizalītiem, kuru metāla fasādē perforēts stilizēts muzeja logo, veidojot jaunu ēkas tēlu. Labiekārtojums tapis sadarbībā ar ALPS ainavu darbnīcu. Tā iedvesmas avots ir Daugavpils pilsētas ģērbonī attēlotā upe, cietoksnis un lilija, citiem vārdiem — ceļš, māja, lūgšana. Savienojot vēsturisko ar mūsdienīgo.

Autori:
MARK arhitekti — Mārtiņš Ošāns, Alīna Kļava, Ilona Markuse, Santa Aulmane, Jevgēnijs Rjabovs
ALPS — Ilze Rukšāne, Indra Ozoliņa, Mētra Augškāpa

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000