Nams Kuģu ielā 15

Jaunā ēka Klīversalā nevien piedāvā augstākās kvalitātes apartamentus ar izciliem skatiem, bet arī ar atturīgajiem, taču izsmalcinātajiem arhitektūras un telpas risinājumiem papildina un harmonizē pilsētvidi, paužot cieņpilnu un niansētu attieksmi pret vēsturi un  pretrunīgo, komplekso apkārtējās apbūves situāciju.

Ēkas projekts tapa pēc uzvaras konkursā 2012. gadā. Jaunais nams Klīversalā kopā ar dažādos laikos celtajām ēkām blakus kvartālos veido Daugavas kreisā krasta panorāmas centrālo daļu skatā no vecpilsētas. Ņemot vērā, ka šī panorāma te veidojas par tādu kā monumentālu, autonomu būvju virkni (Nacionālā bibliotēka, savulaik plānotā koncertzāle AB dambī, Radisson viesnīca, spilgtos toņos ieturētā pārbūvētā kuģu rūpnīcas ēka, kā arī Ķīpsalas dienvidu galā esošās un kādreiz iecerētās augstceltnes), autoru ideju šai vietai bija par ēku bez vizuālām ambīcijām, par tādu kā fona apbūvi; ēku, kas mūsdienīgi papildinātu un harmonizētu pilsētvidi, nevis tiektos izcelties.

Gruntsgabalu ieskauj dažādos laikos veidojusies apbūve: eklektisma un jūgendstila (Kuģu 11 — Augusts Malvess, Eižens Laube, 1911) dzīvojamie nami, internacionālā modernisma formās veidotā Radisson viesnīcas ēka (sākotnēji — viesnīca Daugava, 1972), kā arī 1960. gados celtās dzīvojamās ēkas (hrušķovkas). Reaģējot uz vides raksturu, jaunais nams tiecas īstenot līdzsvarotu pāreju no uzsvērtā stūra jūgendstila uz modernismu, un vienlaikus arī — no perimetrāla kvartāla uz brīvstāvošo apbūvi, ietverot abu atšķirīgo pilsētvidi veidojošo būvmasu un dažādo laikmetu stilistisko izteiksmes veidu raksturīgās iezīmes.

Jaunais nams ir komplekss, ko veido trīs vizuāli atdalīti būvapjomi. Divi no tiem ir sešu stāvu apjomi ar stūra akcentu, kas noslēdz kvartālu un ir kā telpisks spoguļattēls un mūsdienu atsauce uz Eižena Laubes veidotajiem stūra torņiem vēsturiskā kvartāla malā pret Uzvaras bulvāri. Trešais elements ir kādreizējā policijas iecirkņa ēka (arhitekts —, domājams, ka Reinholds Georgs Šmēlings, 1889), kas bija vērsta pret vēsturisko Kuģu ielu.

20. gadsimta gaitā Klīversalas apbūve ir tikusi pakļauta būtiskām pilsētvides izmaiņām, to rezultātā bijusī policijas ēka ar grezno parādes fasādi šobrīd ir vērsta it kā pret iekškvartālu, savukārt necilais saimniecības pagalms bija eksponēts pret atklāto pilsēttelpu, pret Vecrīgu, apbūves frontē veidojot telpisku pārrāvumu. Starp konkursa priekšlikumiem šis bija vienīgais, kas piedāvāja saglabāt veco ēku, piemērojot to dzīvokļu funkcijai. Projekta ietvaros vēsturiskā ēka tika attīrīta no vēlāko laiku uzslāņojumiem — mazvērtīgām saimniecības piebūvēm, saglabājot sākotnējo vēsturisko kompozīciju un iekšējo plānojuma pamatstruktūru bez būtiskām izmaiņām. Jaunceltā kompleksa sastāvdaļu saspēlē abi jaunie apjomi ir kā neitrāls fons, kas izceļ atjaunoto skaisto vēsturisko ēciņu.

Starp kompleksa apjomiem ir beletāžas līmenī pacelts iekšpagalms. Autoru iecerē vērtība bija arī skati no kvartāla iekštelpas uz Daugavu, tāpēc jaunais apjoms tika sadalīts divās daļās, ar atrāvumu pa vidu, paverot iekšpagalmu un iekškvartāla telpu uz upes un Vecrīgas pusi. Lai gan šo nebija viegli saskaņot ne ar pasūtītāju, ne atbildīgajām institūcijām, tomēr rezultātā ēka ir mazāk masīva, ieguvusi telpisku izsmalcinātību, kā arī — dāvā daudzveidīgāku logu un lodžiju orientāciju dzīvokļos. Jāatzīmē tas, ka visiem jauno apjomu dzīvokļiem ir nodrošināts skats uz Daugavu un Vecrīgu.

Dzīvojamo ēku komplekss Kuģu ielā 15

Pasūtītājs: SIA Kuģinieks
Arhitekti: Visvaldis Sarma, Aleksandrs Nedzveds, Kristīne Kaktiņa, Andris Vītols, Andis Ģigulis — SARMA NORDE ARHITEKTI

Gruntsgabala platība — 1473 m²
Ēkas kopējā platība — 4235 m²

  • jaunbūves — 3082 m²
  • vēsturiskā ēka — 1153 m²

Dzīvokļu skaits — 33 (jaunbūvju daļā — 21, atjaunotajā mājā — 12)
Autostāvvietu skaits — 13

Konkurss — 2012
Projektēšana, pārprojektēšana
Būvniecība: 2017 — 2019

 

 

Dalīties ar ierakstu:

9
Pievienot komentāru

avatar
10000
2 Komentāru pavedieni
7 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
5 Komentāru autori
MiķelisRudolfs Dainis ŠmitsjonisjtdArtis Zvirgzdiņš Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Artis Zvirgzdiņš
Editor
jonis
Guest
jonis

Viens no patīkamākajiem rezultātiem, kas pēdējā laikā redzēti. Baltais tonis pagaidām izskatās par daudz memoriāls, bet ar laiku mainīsies. Viena laiduma kāpnes šķiet pārlieku kārtīgu fizkultūriesu cienīgas. Dzīvokļu plānojumā gaiteņu vairums apēd telpas plašumu, platības lietdeerību. Bet kopumā lielisks objekts gaumes un konteksta ziņā.

Miķelis
Guest
Miķelis

Objekts gan šķiet pārkāpj Rīgas apbūves noteikumus, kur starp divām daudzdzīvokļu ēku garākajām fasādēm attālumam ir jābūt 20 m. Tas viss protams darīts labā skata dēļ uz Vecrīgu. Risinājums ir gana asprātīgs, bet likuma garu vienalga pārkāpj,- tas nozīmē nākamreiz, kad būvvaldē kāds kaut ko gribēs aizliegt ir precedents. Vēl protams ir jautājums par mazo apjomu – drupinājums diez vai labi izskatās, bet tas arī droši vien darīts insolācijas dēļ. Par insolāciju nezinu, neesmu rēķinājis, bet protams arī tur viss nav perfekti, vismaz tā izskatās. Nu un nakts apgaismojums dzīvoklī par 200-300k varētu būt ekstrēmi kaitinošs. Bet visumā Latvijas vidējais+… Lasīt vairāk »

Rudolfs Dainis Šmits
Member

Piekrīt, asprātīgs un veiksmīgs risinājums ar uzdoto progrāmu un sarežģīto pilsētas kontekstu. Būvnoteikumi ‘a prior’ jaievēro. Bet varam cerēt ka arhitektūras diskursa nebeigsies mums ar būvnoteikumu citēšana un tās izpildīšanu, kā galvenā kritērija [labai] arhitektūrai 🙂

Miķelis
Guest
Miķelis

Pie mums diemžēl izplatīta prakse, kad lielie biroji izstumj cauri “velns zin ko”, bet mazie cīnās kā pliki pa nātrēm, skaņodami kaut kādus štruntus gadiem. Tā tam nevajadzētu būt, jo “viens likums, viena taisnība visiem”. Pie mums diemžēl var dabūt cauri visu ko, lai tikai tev kāds radinieks vai paziņa strādā Rīgas Būvvaldē. Protams ar Kurpju kastēm ir cauri, bet sīki mazburžuiski klusi sarunāšanas raundi notiek. Dažreiz Būvvaldes skaņotāji atgādina Baronlielskungus, un to baron Manteifel vienmēr ko’ vajg’ saskaņos. Par to sāpe, – tā Arhitektūra nerodas – tas kā saka – uz Rīgas sejas labi redzams, – pārāk daudz to… Lasīt vairāk »

Rudolfs Dainis Šmits
Member

Tam Es piekrīt , viens likums visiem. Es šoreiz novērtē arhitekta veiksmīgo risinājumu ar unikālu pieeju sarežģītā kontekstā. Ja objekts(i) ir apvienoti uz vienota cokola stāvu Es tad īsti neredzu pārkāpumu?

Miķelis
Guest
Miķelis

Nu pēc definīcijas tās ir divas atšķirīgas daudzdzīvokļu mājas. Atrisināts protams asprātīgi, bet ja jebkurš sīkais ar šādu risinājumu piebrauktu būvvaldē, tad izlidotu no turienes kā šampanieša korķis no pudeles. Bet protams – šis ir precedents mums visiem kā apiet Rīgas apbūves noteikumus. Gribētos redzēt insolācijas aprēķinus, lai pateiktu – jā, šis ir tīrs risinājums. Jo intuitīvi liekas ka neiznāk.

jtd
Guest
jtd

Absolūti lielākais mīnuss šim projektam – pilnībā ignorēta publiskā telpa (akmens gan pasūtītāja, gan arhitekta dārziņā), tās vietā pret diezgan intensīvas satiksmes ielu pirmajā stāvā dzīvokļu logi.

jonis
Guest
jonis

lai gan Rīgā līdzīgu situāciju ir ļoti daudz, jo tā ir pilsēta ar neizbēgamiem kompromisiem.Taču panorāma sakopta.