Ēka Kuģu ielā

Pilsēta

Gruntsgabals  Kuģu ielā 15 atrodas iepretī Vecrīgai, Daugavas kreisajā krastā, un, kopā ar blakus kvartālu dažādos laikos celtajām ēkām veido Daugavas kreisā krasta siluetu skatā no vecpilsētas. To ieskauj dažādos laika posmos veidojusies apbūve: divas eklektisma periodā būvētās dzīvojamās ēkas, modernisma formās veidotā Radisson Blu Daugava hotel viesnīcas ēka un padomju laikos celtie dzīvojamo ēku kvartāli.

Pēdējās simtgades laikā  apkārtējā vide ir tikusi pakļauta būtiskām pilsētvides izmaiņām, kā rezultātā gruntsgabalā esošā, savulaik policijas ēka, ar grezno parādes fasādi šobrīd ir vērsta pret iekškvartālu, savukārt tās necilais saimniecības pagalms ar piebūvēm ir eksponēts pret atklāto pilsēttelpu, apbūves frontē veidojot telpisku pārrāvumu.

Jaunie  būvapjomi  iecerēti  kā vēsturisko kvartālu noslēgums — blakus esošo eklektisma ēku silueta  telpisks spoguļattēls ar stūra akcentu pret Kuģu ielu.  Atbilstoši  vides raksturam, kuru veido divu kontrastējošu apbūves tipu mijiedarbība — perimetrāla vēsturiskā un modernisma formās veidota brīvstāvoša apbūve, jaunās ēkas fasāžu un apjoma risinājums kalpo kā pārejas elements, ietverot abu atšķirīgo, pilsētvidi veidojošo būvmasu un dažādo laikmetu stilistisko izteiksmes veidu raksturīgās iezīmes.

Esošā ēka

Rekonstruējamā bijusī policijas iecirkņa ēka ir apjoms ar nesakaitāmām mazvērtīgām saimniecības piebūvēm. Tās celtniecības gads un arhitekts ir nojaušams tikai aptuveni. Izvērtējot līdzības ar pārējām attiecīgajā laika periodā būvētajām ēkām, ir pieņemts, ka ēka būvēta ap 1900. gadu un tās  arhitekts varētu būt Reinholds Georgs Šmēlings. Projekta ietvaros ir paredzēts nojaukt visus vēlāka laika uzslāņojumus, kas vizuāli aizsedz ēkas pamatapjomu, saglabājot sākotnējo vēsturisko kompozīciju un iekšējo plānojuma pamatstruktūru bez būtiskām izmaiņām.  

Kompleksa risinājums

Dzīvojamā ēka sastāvēs no trim korpusiem: pret Daugavu pavērstiem diviem sešu stāvu apjomiem ar stūra akcentu un esošās rekonstruējamās ēkas korpusa, kas ir pavērsts pret iekškvartāla ielu. Korpusi cokolstāvā savienoti ar kopēju autostāvvietu un tehniskajām telpām, virszemes stāvos dzīvokļi. Visiem jauno apjomu dzīvokļiem nodrošināts skats uz Vecrīgu. Starp dzīvojamiem apjomiem uz Vecrīgu atvērts, beletāžas līmenī pacelts iekšpagalms.

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000