Liepājas Jūrniecības muzejs — Mare Nostrum

Senas ēkas pārdzimšana jaunā veidolā, cieņpilna attieksme pret vēsturiskas apbūves klātbūtni un piedzīvojumiem bagāta muzeja apskate — arhitektu biroja INDIA piedāvājumā Liepājas Jūrniecības muzejam.

Pilsēta pie jūras

Pilsēta, kurā piedzimst vējš. Pilsēta ar savu sarkano spīķeru arhitektūru. Jūra. Mūžam nemierīga. Mainīga. Un kuģi. Lieli. Mazi. Noslēpumaini. Ar savu komandtiltiņu mudžekli. Milzu čaula, kuras vēderā var pazust kā briesmoņa rīklē. Osta. Pirmā saskarsme ar pilsētu, iebraucot no jūras. Industriālas celtnes. Nomelnējuši ceļamkrāni. Sarūsējušas laivas. Krasta promenāde. Nelieli krodziņi. Tās ir Liepājas sajūtas. Par pilsētu pie jūras. Par pilsētu, kurai ir savs stāsts par jūru.

Esošā situācija

No abos gruntsgabalos esošajām ēkām saglābt var tikai vienu. Otru neglābjami skāris padomju pārveidotāja gars. Vecās ailas aizmūrētas. Izlauztas jaunas. Tapis otrais stāvs. Vecais ķieģelis izdrupis. Konstrukcijās mitrums. Hidroizolācijas nav. Tik zinātājs var nojaust, ka zem necilās būves slēpjas 1910. gadā būvēta noliktavas ēka.

Arī otra ēka ir laika gaitā cietusi. Bet saglābjama. Metru pēc metra atrokot un padziļinot esošo pagrabu, pastiprinot pamatus, izveidojot hidroizolāciju. Mainot bojātos dēļus un sijas. Atjaunojot vēsturiskos logus un durvis. No jauna izbūvējot izkraušanas rampu, kas nu jau pārtapusi saulainā terasē ar skatu uz kanālu.

Lai saglabātu krastmalai raksturīgo pilsētbūvniecisko risinājumu, nojaucamās ēkas Vecās Ostmalas ielā 55 vietā tiek būvēts jauns, telpiski līdzīgs apjoms. Bez meliem. Parādot, ka jauns ir jauns, bet respektējot vēsturisko.

Jaunais apjoms

Radot jauno apjomu, svarīgi bija respektēt jumta formu. Bet
nemelojot. Radot jaunu. Kas saplūst ar veco. Divslīpu jumts, kas ik pa
metram slienas stāvāk. Līdz jaunā apjoma ieejas zonā jau ir pārvērties
par modernu XXI gadsimta muzeja ēku. Respektēts ir vēsturiskais ēku
dalījums. Viegli nolasāma muzeja restaurētā daļa un jaunbūve. To
sajūgumu vietā, atbilstoši muzeja prasībām, saglabāta telpa cilvēku
cirkulācijai zemes līmenī.

Mūs vadīja vēlme radīt piedzīvojumu.
Likt sajust sarūsējuša kuģa korpusa raupjumu. Bākas industriālo
arhitektūru. Kuģa tilpnes plašumu. Un neziņu gremdējoties dziļāk tā
tilpnē. Pandusi kā kapteiņu tiltiņi. Logailas kā kuģa sānu izrobojuši
iluminatori. Satraukums. Vēstures pieskāriens. Gan saglabājot sarkanā
ķieģeļa mūrus, saglabājot ēkas pagraba bruģējumu. Saglabājot milzīgās
koka sijas, kas stāsta par laikiem, kad Tirdzniecības kanālā piestāja
buru kuģi.

Zaļā domāšana

Lietojot ilgtspējīgus materiālus — cor—ten loksnes, kvalitatīvs stopray stiklojums. Saglabājot un pārstrādājot nojaucamās ēkas materiālus — sarkanais ķieģelis tiek lietots kā pandusu iesegumu materiāls, gan atsevišķos fragmentos kā sienu apdares materiāls. Vecā ēka atdzimst jaunajā. Viss turpinās. Sākums un beigas.

Cirkulācija

Tāds pats sākums un beigas ir muzeja funkcionālais zonējums. Liekot apmeklētājam doties pēctecīgā un labi saplānotā ceļojumā, nogriežoties no sava ceļa, tikai lai baudītu iespējamās ekstras — no muzeja neatkarīgi funkcionējošo mākslas galeriju un izstāžu zāli. Ceļojums ir loks. Cilpa. Tu pazūdi muzeja burvībā. Un atgriezies jau gluži citāds sava ceļojuma sākumpunktā. Pa ceļam izbaudījis visu — ekspozīciju, foto, kino, semināru telpu un mācību klasi. Izejot cauri muzeja kafejnīcai un atgriežoties info punktā, kur vēl ir iespēja iegādāties kādu piemiņas lietu muzeja veikalā.

Visa ceļojuma garumā ir nodrošināta pilna vides pieejamība. Nav pakāpienu. Vien lēzeni pandusi. Kas sākotnēji ved tevi pazemē. Gluži kā jūras dzelmē. Tad ar liftu augšup. Pie Brikmaņa un Lādīša kolekcijas. Gar mācību klasi, kino un semināru telpu, lai atkal pa lēzenu pandusu atgrieztos sava ceļojuma sākumpunktā.

Labiekārtojuma risinājums

Teritorijas labiekārtojuma risinājums pilnībā sasaucas ar biroja Arhis izstrādāto promenādes attīstības vīziju. Pat papildina to. Organizējot muzeja galveno ieeju, vērstu pret bijušās Muitas ēkas priekšlaukumu. Apvienojot abus enkurobjektus vienā spēcīgā spēlētājā. Atbilstoši normatīviem aprēķinātās stāvvietas — 15 automašīnas plus vieta 1 tūristu autobusam — tiek risinātas ārpus gruntsgabala robežām.

Konstrukcijas

Ēkas nesošās konstrukcijas risinātas, izmantojot dzelzsbetona karkasu. Tas tiek siltināts. Apšūts ar cor—ten loksnēm. Stiklojumi — alumīnija fasādes. Pildījums stopray neutral. Ēkas tehniskais nodrošinājums tiek veikts no tehnisko telpu mezgla, kas izvietots starp abām ēkām. Attiecīgi nodrošinot visu nepieciešamo. Sakarā ar tirdzniecības kanāla tiešo tuvumu, apsverama siltumsūkņa uzstādīšana, izmantojot ūdens termālo enerģiju.

Apbūves bilance

Apbūves laukums 1479 m²
Gājēju ceļi un laukumi 401 m²
Zaļās zonas 337 m²
Apbūves blīvums 77%
Būves tilpums 10213 m³
Brīvā teritorija 11%
Apbūves intensitāte 160,1%
Lietderīgā platība 2640 m2
Stāvu (kopējā) platība 3077 m2
Virszemes stāvu skaits 2

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
22 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Kārlis

Šis darbs noteikti ir manā favorītu 5niekā, tomēr atļaušos izteikt kritiku. Ēkas tēls- gana iespaidīgs un funkcijai atbilstīgs. Ar īsto asociāciju. Tomēr šeit nu gan ir īstajā vietā teikt "neliepājniecisks". Nav skaidrs paskaidrojumā- "tiek būvēts jauns, telpiski līdzīgs apjoms". Manā skatījumā, nav gan ne tuvu līdzīgs, un tur jau tā sāls. Nesaprotami kāpēc virs saglabājamās ēkas jumta slīpums (savērpums) veidots lauzītā zigzagā (plānā izskatās dīvaini). Nepārliecina iekšējā funkciju organizācija- plānos un griezumos funkciju maisījums izskatās gana komplicēti, +ekspozīcijas apskates vidū no pagraba jādodas uz trešo stāvu pa salīdzinoši necilām kāpnītēm. Tomēr uzteicami atrisināta pieejamība, tā kā tam vajadzētu būt- arī… Lasīt vairāk »

AK

Viennozīmīgi TOP 3. Kino zāles vietas izvēle mazliet samulsināja, jo no pirmā skatiena šķita, ka tur varētu būt kafeijnīca ar lielisku skatu promenādes virzienā. Apjoms ļoti simpatizē, neskatoties uz pasaules ‘brālēnu" kuplo skaitu.

leciigaa ******

iekljaujas vai nee kopeejaa teelaa (?), bet darbs dikti drosmiigi izskatiigs. ne tik vien kaa VISMAZ nekopeets, neatdarinaats utt uc BET ARII paardomaats, apdomaats, ieguldiits.. dikti gribeets un apmiiljots – taa nu ir sajuuta apluukojot projektu. cilveeki vismaz domaajusi, dariijusi, ielikusi savu auru un domu. man kaa bez spec izgliitiibas, bet kaa cilveekam ,kas muzeju apmeklees, dikti gribeetos pa iistam ieiet tieshi shajaa maajaa, nekritizeejot vai ir eerti, bet vai patiik, vai ir maajiigi un iespaidiigi, un tas viss noteikti ir. noveelu INDIA radiit veel un veel un veel.. un veel projektus, jo viss, ko esmu redzeejusi liidz ssim pozitiivi… Lasīt vairāk »

pArt

Interjera renderim nespēju atrast nevienu small thing what makes BIG difference. Tieši pretēji ļoti krāšņajam vakara ostās skatam, interjerā pa logu redzams kaut kāds parks kanāla vietā :(…

Kopējo pozitīvo iespaidu bojā redzes ļeņķu (fokusa garuma) maiņa renderos – skatītājam pazūd apjēga par reālajām būvapjomu attiecībām.

...

man jau šķita ka šis darbs ņems virsroku konkurā

vienīgais mīnuss manā skatījumā "aizbraukuša jumta" asociācija t.s. kriša pojehala:)

es no liepājas

vienkārši -patīk-lakonisks, liepājniecisks-pat ļoti, pārdomāts, izturēts….

lai veicas projektētājiem turpmāk, bet šis ir labs, noteikti liktu topa 3-niekā!

Kas attiecas uz interjeru-nu laikam laika pietrūka, tāds sastegts izskatās…

Jānis skanis

Neatkarīgi no konkursa rezultātiem prieks par INDIA veikumu. Ne mazāk asprātīgs risinājums kā 1.vietas ieguvējiem…..varbūt, mazāk bezkaunīgs. Skulpturālā / striktā ģeometrija, tēla semantika ļoti labi korelē ar muzeju arhitektūru, kura vēl nav sasniegusi Latvijas robežas, un tik drīz tās nepārkāps. Pārsteidza līdzīgā domu gaita – pret laukumu atvērtā ieeja, promenādes noslēgums muzeja laukumā, nevis kaut kur aiz trešā pagrieziena privātmājas iekšpagalmā, pandusi, ēkas uztveres scenāriji – ēkas nobīde no promenādes ass, tālie skati no pilsētas centra. Laikam visā tajā kaut kas ir, neesam kļūdījušies. Gribētos vēl apskatīties mūsu otru favorītu darbu "Atrasts Liepājā"… cerams, kāda bilde a4d vēl parādīsies. ….varbūt… Lasīt vairāk »

Evelīna Ozola

Atrasts Liepājā A4D netiks publicēts. Skaties to šeit: http://www.made.lv

andrejs gelzis

-baigā "tārpa- viļņa" pakaļgals uz tās baraciņas ar visiem lodziņiem- (laikam tāds kā vēsturiskais saglabājamais apjoms) izskatās diezgan smieklīgi.

~

…mjā – tieši šī ne tik veiksmīgā "pakaļgala" dēļ manā skatījumā šis projekts "nokrīt" par dažām vietām, diemžēl… Tā man ar’- pirmā mirklī ļoti iepatikās projekts….

Kārlis

Šis darbs noteikti ir manā favorītu 5niekā, tomēr atļaušos izteikt kritiku. Ēkas tēls- gana iespaidīgs un funkcijai atbilstīgs. Ar īsto asociāciju. Tomēr šeit nu gan ir īstajā vietā teikt "neliepājniecisks". Nav skaidrs paskaidrojumā- "tiek būvēts jauns, telpiski līdzīgs apjoms". Manā skatījumā, nav gan ne tuvu līdzīgs, un tur jau tā sāls. Nesaprotami kāpēc virs saglabājamās ēkas jumta slīpums (savērpums) veidots lauzītā zigzagā (plānā izskatās dīvaini). Nepārliecina iekšējā funkciju organizācija- plānos un griezumos funkciju maisījums izskatās gana komplicēti, +ekspozīcijas apskates vidū no pagraba jādodas uz trešo stāvu pa salīdzinoši necilām kāpnītēm. Tomēr uzteicami atrisināta pieejamība, tā kā tam vajadzētu būt- arī… Lasīt vairāk »

Renārs Putniņš

Ja viss pārējais rullē vismaz manuprāt, tad funkcija ir tada mazuliet haotiska, bet pilnīgi noteikti tā ir risināma tālāka projektēšanas gaitā, nezaudējot metu skices risinājumus.

AK

Viennozīmīgi TOP 3. Kino zāles vietas izvēle mazliet samulsināja, jo no pirmā skatiena šķita, ka tur varētu būt kafeijnīca ar lielisku skatu promenādes virzienā. Apjoms ļoti simpatizē, neskatoties uz pasaules ‘brālēnu" kuplo skaitu.

leciigaa ******

iekljaujas vai nee kopeejaa teelaa (?), bet darbs dikti drosmiigi izskatiigs. ne tik vien kaa VISMAZ nekopeets, neatdarinaats utt uc BET ARII paardomaats, apdomaats, ieguldiits.. dikti gribeets un apmiiljots – taa nu ir sajuuta apluukojot projektu. cilveeki vismaz domaajusi, dariijusi, ielikusi savu auru un domu. man kaa bez spec izgliitiibas, bet kaa cilveekam ,kas muzeju apmeklees, dikti gribeetos pa iistam ieiet tieshi shajaa maajaa, nekritizeejot vai ir eerti, bet vai patiik, vai ir maajiigi un iespaidiigi, un tas viss noteikti ir. noveelu INDIA radiit veel un veel un veel.. un veel projektus, jo viss, ko esmu redzeejusi liidz ssim pozitiivi… Lasīt vairāk »

pArt

Interjera renderim nespēju atrast nevienu small thing what makes BIG difference. Tieši pretēji ļoti krāšņajam vakara ostās skatam, interjerā pa logu redzams kaut kāds parks kanāla vietā :(…

Kopējo pozitīvo iespaidu bojā redzes ļeņķu (fokusa garuma) maiņa renderos – skatītājam pazūd apjēga par reālajām būvapjomu attiecībām.

...

man jau šķita ka šis darbs ņems virsroku konkurā

vienīgais mīnuss manā skatījumā "aizbraukuša jumta" asociācija t.s. kriša pojehala:)

es no liepājas

vienkārši -patīk-lakonisks, liepājniecisks-pat ļoti, pārdomāts, izturēts….

lai veicas projektētājiem turpmāk, bet šis ir labs, noteikti liktu topa 3-niekā!

Kas attiecas uz interjeru-nu laikam laika pietrūka, tāds sastegts izskatās…

Jānis skanis

Neatkarīgi no konkursa rezultātiem prieks par INDIA veikumu. Ne mazāk asprātīgs risinājums kā 1.vietas ieguvējiem…..varbūt, mazāk bezkaunīgs. Skulpturālā / striktā ģeometrija, tēla semantika ļoti labi korelē ar muzeju arhitektūru, kura vēl nav sasniegusi Latvijas robežas, un tik drīz tās nepārkāps. Pārsteidza līdzīgā domu gaita – pret laukumu atvērtā ieeja, promenādes noslēgums muzeja laukumā, nevis kaut kur aiz trešā pagrieziena privātmājas iekšpagalmā, pandusi, ēkas uztveres scenāriji – ēkas nobīde no promenādes ass, tālie skati no pilsētas centra. Laikam visā tajā kaut kas ir, neesam kļūdījušies. Gribētos vēl apskatīties mūsu otru favorītu darbu "Atrasts Liepājā"… cerams, kāda bilde a4d vēl parādīsies. ….varbūt… Lasīt vairāk »

Evelīna Ozola

Atrasts Liepājā A4D netiks publicēts. Skaties to šeit: http://www.made.lv

andrejs gelzis

-baigā "tārpa- viļņa" pakaļgals uz tās baraciņas ar visiem lodziņiem- (laikam tāds kā vēsturiskais saglabājamais apjoms) izskatās diezgan smieklīgi.

~

…mjā – tieši šī ne tik veiksmīgā "pakaļgala" dēļ manā skatījumā šis projekts "nokrīt" par dažām vietām, diemžēl… Tā man ar’- pirmā mirklī ļoti iepatikās projekts….

22
0
Would love your thoughts, please comment.x