Kungu, Kalēju, Peitavas — MADE arhitekti

Konkursā netika vērtēts Made arhitektu priekšlikums, kas paredz saglabāt tikai vienu vēsturisko ēku — Peitavas ielā 9/11. Jaunie būvapjomi projektēti, respektējot esošo kvartāla kores līniju, neatsaucoties uz to tieši, bet arī radikāli nemainot atrašanās vietu kvartālā. Jaunais tiecas mūsdienīgā veidā radīt to vecpilsētas atmosfēru, kas atbilst viduslaiku apbūves mērogam.

Projekta priekšlikums veidots, ņemot vērā pilsētbūvniecisko
situāciju, zudušās un esošās vēsturiskās apbūves mērogu šajos zemes
gabalos un prasības pēc mūsdienīgām dzīvojamām telpām vēsturiskā vidē.

Izvērtējot konkursa nolikumam pievienotos speciālistu slēdzienus par
zemes gabalā esošajām mājām un to tehnisko stāvokli, no esošās apbūves
projekta priekšlikums paredz saglabāt dzīvojamo māju Peitavas ielā
9/11. Ēku paredzēts rekonstruēt un restaurēt vērtīgās ēkas daļas.

Jaunie būvapjomi projektēti, respektējot esošo kvartāla kores
līniju, neatsaucoties uz to tieši, bet arī radikāli nemainot tās
atrašanās vietu kvartālā. Ēku apjomi tiek zemināti ielu virzienos no
kores līnijas, atbilstoši dažādajiem apkārtējās apbūves augstumiem un
analizējot dažādus skatu punktus no Kungu, Kalēju un Peitavas ielām.
Ēku jumta plaknēs tiek paredzēta arī mansarda daļa, kas sasaucas ar
Peitavas 9/11 dzīvojamās ēkas un apkārtējo ēku jumta raksturu.

Zemesgabalā zemes līmenī tiek atjaunota Trauksmes iela, kurai
pieslēdzas publiski pieejams pagalms. No Trauksmes ielas un pagalma ir
piekļuve 1.stāvā izvietotajām komerctelpām, kas veido stiklotas pasāžas
sajūtu. 2.stāva līmenī, savienojot divus gaismas pagalmus, izveidota
ieliņa biroju un dzīvokļu īpašniekiem. No iekšējās ielas iekļūst
birojos, kas atrodas 2.stāva līmenī, pa galerijām iekļūst dzīvokļos,
kas izvietoti augstākos stāvos. Viena no ieliņas sienām ir
apzaļumota, tā veidota kā vertikālais dārzs. Pret ieliņas pusi
dzīvokļos izvietotas ieejas, virtuves daļas un sanmezgli, tādējādi
plašākus skatus nodrošinot pret ielu un lielo pagalmu no dzīvojamām
telpām. Saimniecības telpu un dzīvojamo telpu skaidrās organizācijas
dēļ, kā arī lineārās piekļūšanas dēļ, dzīvokļu lielumi ir ērti maināmi
un pielāgojami konkrētākām prasībām. Šāda iekšējā iela mūsdienīgā veidā
rada to vecpilsētas atmosfēru, kas atbilst viduslaiku apbūves
intriģējošajam mērogam.

Jaunizveidotajos apjomos paredzētas divas kāpņu telpas, kas iziet
cauri visiem stāviem, sākot jau ar pagrabstāvu, kur pēc aptuveniem
aprēķiniem paredzētas vietas 45 automašīnām. Daļai dzīvokļu ieejas
paredzētas tieši no kāpņu telpas; apjomiem gar Kungu un Peitavas
ielām — pa galeriju. Papildus divas uzejas uz iekšējo ielu 2.stāva
līmenī paredzētas no Trauksmes ielas un Peitavas ielas.

Jumta plaknēs tradicionālas jumta izbūves vietā priekšlikums ir
lietot iedziļinātu terasi/logu, kas izgaismo jumta stāva telpas,
neizvirzās virs jumta plaknes un nodrošina katram iemītniekam āra
teritoriju. Šīs stiklotās terases atsaucas uz Vecrīgas jumtu raibajiem,
dažādajos laikos mainītajiem jumta kārniņiem. Terašu vietas ir kā
trūkstošie kārniņi, kas tiek „nomainīti” ar jauniem.

Ēkas konstrukcijas paredzētas no monolītā dzelzbetona, ārējā fasādē
lietojot tonētu atveidņotu betonu vai akmens apdari. Attālumi starp
nesošajām ārsienām ir optimāli, lai nevajadzētu papildus konstruktīvos
elementus paredzēt telpu vidū. Ēkas konfigurācija ļauj efektīvi
izveidot ēkas inženierkomunikācijas, novietojot tās gar iekšējās ielas
ārsienu. Visi nepieciešamie ventilācijas un citi izvadi uz jumta
atrodas uz kores līnijas. Tādā veidā ēkas jumts netiek kropļots ar
nekontrolētu skursteņu izvietojumu. Jumts un mansarda daļa paredzēta
iesegt ar kaparu Tecu Brass.

Dalīties ar ierakstu:

4
Pievienot komentāru

avatar
10000
4 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
VarisLelle Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Lelle
Guest
lelle

Šo tiešām diskvalificēja? Par ko?

Varis
Guest
Varis

Izskatās, ka šis ir vienīgais darbs ar pilsētbūvniecisku pienesumu.

Ja dažiem svarīgi ir bijis ornaments kā vecrīgas sajūta, tad še vecrīgas sajūta ir tās mērogā un struktūra, kas ir jaunu pienesumu.

Interesanta ir iela otrajā līmenī un zaļā siena (vecrīgā visdrīzāk tās varētu būt sūnas).

Lelle
Guest
lelle

Šo tiešām diskvalificēja? Par ko?

Varis
Guest
Varis

Izskatās, ka šis ir vienīgais darbs ar pilsētbūvniecisku pienesumu.

Ja dažiem svarīgi ir bijis ornaments kā vecrīgas sajūta, tad še vecrīgas sajūta ir tās mērogā un struktūra, kas ir jaunu pienesumu.

Interesanta ir iela otrajā līmenī un zaļā siena (vecrīgā visdrīzāk tās varētu būt sūnas).