Kultūras un izglītības centrs Olainē — NAMS

Decembra vidū noslēdzās arhitektūras konkurss Olaines pašvaldības iecerētai būvei, kas konkursa materiālos tiek dēvēta par “multifunkcionālu ēku Jelgavas ielā 23” un apvieno galvenokārt kultūras un izglītības funkcijas, — mūzikas un mākslas skolu, bibliotēku un pieaugušo izglītības centru. Par labāko konkursā atzīts biroja NAMS piedāvājums, kas visumā risināts kā utilitārs telpu un apjomu kārtojums, bet projekta lielākā telpiskā intriga ir iekšpagalms ar amfiteātri.

Šādas jauna veida mezglu ēkas, kurās vienkopus dažādās konstelācijās tiek apvienotas atšķirīgas pašvaldībai piekrītošās kultūras, izglītības, sociālās un administrācijas funkcijas, ir acīmredzama šodienas tendence. Tajā var ieraudzīt gan tīri praktiskus, pragmatiskus apsvērumus, kas saistīti ar optimālāku telpu un ēku apsaimniekošanu, gan nenoliedzami arī būvniecības industrijas un pašvaldību vadības ieinteresētību Eiropas fondu naudas apsaimniekošanā, un peļņas gūšanā. Iespējams, kā mazāk nozīmīgs faktors ir arī iespējamā sinerģija, vienā ēkā kopā pastāvot un darbojoties atšķirīgām iestādēm, kas varbūt reizēm rosina arī kādas auglīgas kultūras norises.

Šur tur laukos ir redzētas jaunas vai nedaudz pārbūvētas ēkas, kur pašvaldības administrācijas un sociālās funkcijas ir zem viena jumta ar bibliotēku, kas nereti arī ir galvenie kultūras un sabiedriskie centri kādās lauku vietās. Lielākā mēroga piemērs ir t.s. Dubultu kultūras kvartāls Jūrmalā, kur blakus novietotas mākslas skola, mūzikas vidusskola un bibliotēka. Diemžēl atšķirībā no kaimiņvalsts Igaunijas, pie mums šai jomā arhitektūras ziņā nav īsti ar ko lepoties, vienīgais skaistais izņēmums ir Saldus  Mūzikas un mākslas skola (MADE arhitekti, 2013).

Olaines “multifunkcionālā ēka” un konkurss

Plānotā “multifunkcionālā ēka” iecerēta kā mājvieta Olaines Mūzikas un mākslas skolai, Olaines bibliotēkai ar Bērnu literatūras nodaļu un Pieaugušo izglītības centram. Viena no nozīmīgākajām telpām ēkā paredzēta akustiskā zāle skolēnu koncertiem. Kopumā mūzikas un mākslas skola plānota 300 audzēkņiem, bet pieaugušo izglītības centrs būšot pieejams vienlaicīgi 100 apmeklētājiem. Bez tam ēkā iecerēts apvienot vienuviet Olainē atsevišķās ēkās esošās pieaugušo un bērnu bibliotēkas. Tālākā nākotnē, otrajā kārtā plānota arī koncertzāle ar 500 vietām.

Konkursa žūriju veidoja septiņi Olaines pašvaldības pārstāvji, starp kuriem bija arī Olaines novada pašvaldības būvvaldes vadītāja un galvenā arhitekte Santa Rasa-Daukše, kā arī vēl divi arhitekti — LAS pārstāvji — Oskars Redbergs un Uldis Balodis.

Konkursā tika saņemti 11 piedāvājumi, žūrijas vērtējumos pārliecinoši izvirzījās trīs darbi, kas saņēmuši godalgas.

  • Pirmā vieta (godalga EUR 8 000) — FOKSS — autori: NAMS
  • Otrā vieta (godalga EUR 7 000) — SPAARE —  autori: MADE arhitekti
  • Trešā vieta (godalga EUR 6 000)  — SAVA MĀJA — autori: RUUME arhitekti

Otrās un trešās vietas darbus paredzēts atspoguļot atsevišķos rakstos, šeit vairāk par uzvarējušos priekšlikumu.

Pirmā vieta — FOKSS 

Autori: NAMS — Inese Bikše, Didzis Jaudzems, Sergejs Ņikiforovs

Ēkas centrālais vestibils orientēts perpendikulāri zemesgabalam ar galveno ieeju no Jelgavas ielas. Telpu grupas izvietotas divos stāvos abās pusēs vestibilam. Katrai funkcijai plānots atsevišķs telpu bloks. Caur mūzikas skolas telpām abu stāvu līmeņos iespējama sasaiste ar perspektīvo koncertzāli.

Būvapjoma centrā ir slēgts iekšējais pagalms, vizuāli sapludināts ar divlīmeņu stiklotu vestibilu. Pagalmā ir iespēja muzicēt skolas orķestrim, skatītāji to varēs vērot arī no sēdvietām āra tribīnē un jumta terases.

Bibliotēka plānota 1. stāva telpās ap iekšējo pagalmu. Ziemeļu daļā divos stāvos izvietota mūzikas skola. Klašu telpas sagrupētas ap akustisko zāli. Mākslas skola izvietota 2. stāva rietumu blokā, bet austrumu blokā paredzēts pieaugušo izglītības centrs.

Žūrijas vērtējums (saīsināti)

Meta risinājumam piemīt skaidra, labi nolasāma telpiskā kompozīcija, kuras kvalitātes ir atbilstošas centra ēkas publiskajai nozīmībai. Neordināra ideja par ieejas mezglu savienojumā ar iekšējo pagalmu. Koncentrētais apjoms ir kompakts ar noslēgtu uz centru vērstu iekšpagalmu, kas paredzēts publiskām norisēm vasaras periodā, veiksmīgi papildinot plašo publisko iekštelpu pirmajā stāvā.

Ir skaidri nolasāms un pamatots funkcionālo telpu grupu risinājums un sadalījums, plānojuma risinājumi ir atbilstoši un loģiski. Ēkas apjomam un telpu funkcionālajam plānojumam piemīt savstarpēja atbilstība un vienotība. Fasāžu risinājumam piemīt kompozicionāla skaidrība un funkcionāla atbilstība plānojuma risinājumiem un ārējas vides ietekmēm.

Pozitīvi vērtējama publiskās koptelpas organizācija ēkas pirmajā stāvā, laba tās sasaiste ar lielo akustisko zāli, bibliotēku un kafejnīcu un iekšpagalmu pirmā stāva līmenī. Plānojums atļauj pietiekami elastīgi izmantot mūzikas skolas telpas lielāku pasākumu norises nodrošināšanai zālē. Pirmā stāva publiskā halle pietiekoši labi saistīta ar bibliotēkas zonu, pozitīvi vērtējams dažādo funkcionālo zonu izvietojums ēkā un iespēja tām funkcionēt savstarpēji nodalīti. Iekšējais pagalms tiecas ienest gaismu vestibilā, taču nepieciešams aprēķins par tā efektivitāti konkrētajā konfigurācijā. Labi risinātas kāpnes uz terasi, ekspluatējamo jumta daļu.

Kopējais teritorijas zonu sadalījums un labiekārtojuma principiālais risinājums kopumā atbilst uzdevuma uzstādījumiem. Galvenā ieeja organizēta no Jelgavas ielas puses, kas risinājuma kontekstā ir iespējams variants. Vienīgais piedāvājums no visiem, kur kompleksi un detalizēti tiek risināta gan 1., gan 2.kārta.

Centra būvapjoma un apkārtējās apbūves mijiedarbība ir neitrāla, labi ierakstās pilsētvidē, pozitīvi vērtējams jaunbūves paredzamais augstums, kas mazina tās ietekmi uz kaimiņos esošajām dzīvojamajām mājām. Fasāžu risinājumu vienkāršība labi sader ar apkārtnes ēku raksturu, pietiekami akcentējot jaunbūves publisko raksturu.

Metā risinājumos paredzēts izmantot tradicionālās stiegrbetona konstrukcijas, apšuvumam izmantot šķiedrcementa plāksnes, fasāžu un konstrukciju priekšlikums nesatur specifiskas inovācijas, bet kopumā ir racionāls un konstruktīvi pamatots.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
4 Comments
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Miķelis

Jāsaka, ka šajā darbā man patīk karogi ( it sevišķi tas, kas pa vidu ) un priedes. Viss pārējais mazliet atgādina Maximas estētiku – sendviča paneļi, plānojums kā no 20.gs 60-70 gadiem, lielais uzraksts Bibliotēka, laikam lai garāmgājēji nesajauc ar kādu veikalu un mazliet ( redzot MADEs maketu ) ir piemelots ar vizualizācijām – tur tās blokmājas kaut kā izgaist gaisā. Ja runājam par radošuma attīstību un mākslu, tad nodarbojoties ar gleznošanu, tas ir diezgan netīrs process un sterilitātes nebūs. Tas pats attiecas uz klavierstundām un saliekot to visu rindā ( tas gan ir arī MADes darbā ) veidosies kakofonija… Lasīt vairāk »

Last edited 3 mēneši pirms by Miķelis
Andrejs

Priedes ir, ja neesat bijis Olainē vai ieskatījies kaut vai google maps un nezināt situāciju, lūdzu izvairieties no komentāriem, kam nav pamata. Paldies. Veiksmi.

priedes.jpg
Valdemārs, Zariņš

Izskatās, ka NAMS replicējis savu Ādažu skolu. Arī tā var, pārbaudītas vērtības un prognozējami budžeti – uzbūvējamība, kas laikam jau ir svarīgi pašvaldībām.

Miķelis

Nu ja, bet tad Arhitektūras likumu pašvaldības lasīs kā Ķīniešu ābeci + dabūs stutēt visādus vietējo Ulmaņu pieminekļus, jo vides dizaina budžeti būs jāapgūst. Latvija būs pilna ar bronzas Kučinskiem, Šķēlēm un Krauzēm pie kuriem tad varēs pulcēties gaidas un skauti ar ziediem 😉

Ja tā ir replika, tad faktiski to darbu vajadzēja diskvalificēt, tas gan…

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x