Bērnudārzs Tallinas ielā — Marta Plus

Vienu no
konkursa veicināšanas prēmijām saņēma biroja Marta Plus projekts, kas bērnudārzu
kārto ap diviem atšķirīgiem iekšpagalmiem un jauno apjomu ielas pusē atstāj viena
stāva augstumā.

Arhitektoniskais un
telpiskais risinājums

Ēka
novietota zemesgabala Z un ZR daļā, nodrošinot nepieciešamo novietojumu pret
debespusēm. Ņemot vērā zemesgabala lielumu, ēka veidota divos stāvos, līdz ar
to atvēlot lielāku brīvo teritoriju, kas veidota no diviem pagalmiem:

  • § lielākais pagalms izvietots
    D daļā, un ir maksimāli izsauļots un iekārtots bērnu vajadzībām. Pagalms
    nodrošina arī vizuālo saikni ar plašāku vidi ārpus bērnudārza teritorijas,
    vizuāli saplūstot ar paredzamo skvēru;
  • § mazākais no pagalmiem ir
    projektēts kā galvenās ieejas zona, ar iespēju piebraukt gan bērnu vecākiem un
    darbiniekiem, gan speciālajam transportam. Iebraukšana pagalmā tiek paplašināta
    un izveidota autostāvvieta ar 28 vietām, lai nodrošinātu normatīvu prasību
    izpildi.

Tēls ir lakonisks un pārdomāts, galvenie
akcenti ir krāsas un detaļas, savukārt apjoma forma ir racionāla un funkcionāli
pamatota. Projektā ņemta vērā arī esošā transformatoru apakšstacija, lai
izvairītos no papildus izdevumiem, tā tika saglabāta. Ēkai Tallinas ielā 10 tiks
atjaunota fasāde, bet pati ēka pārveidota, tajā saglabājot mākslinieciskās
vērtības (griestu rotājumus) un piešķirot administratīvā bloka un muzeja
funkcijas, savukārt ēkai Tallinas ielā 6 tiks veikta renovācija un saglabāta
esošā funkcija.

Funkcionālais risinājums

Bērnu grupu
telpas — izvietotas zemesgabala Z un ZR pusē ar iestiklojumu uz D izvietoto
pagalmu, kas nodrošina ne tikai maksimālu insolāciju, bet arī tiešu saikni ar
dabu. Pirmajā stāvā izvietotas 4 jaunāko bērnu grupas, tām nodrošinot arī
nožogotu ārtelpu pagalmā, kā arī 3 vecāko bērnu grupas. Otrajā stāvā izvietotas
7 vecāko bērnu grupas. Visām citām funkcijām ir nodrošināts nepieciešamais telpu
klāsts un katrai zonai ir izvēlēta sava raksturīgā vieta bērnudārza apjomā, lai
racionāli organizētu cilvēku plūsmas un nodrošinātu vieglu vides uztveri.

Tehniskie parametri

  • Apbūves laukums — 3483  m2
  • Atsevišķu stāvu kopējā platība — 4 642m2
  • Ēku kubatūra — 20 180m3
  • Apbūves intensitāte — 43 %
  • Apbūves blīvums — 31 %
  • Bērnu skaits — 284

Dalīties ar ierakstu:

2
Pievienot komentāru

avatar
10000
2 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
i Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
i
Guest
i

Vizuāli ļoti bēdīgs darbiņš… Plānojums ir lakonisks un funkcionāls. Veiksmīgi izvietots gruntsgabalā ar 2 atšķirīgas funkcijas pagalmiem. Bet tas ārējais veidols… Semantika pavelk uz nelielu lidostu.. Ar stiklojumiem pārķerts pamatīgi (nodeva modernisma tradīcijām?) Insolācija būs uz goda, bet bērni cepsies uz nebēdu. Latvijas bērnudārzu vājība – apjomu telpiskuma kvalitāšu trūkumu kompensēt ar košām krāsiņām/akcentiem. šajā gadījumā pelēkums vienalga ir nomācošs.

i
Guest
i

Vizuāli ļoti bēdīgs darbiņš… Plānojums ir lakonisks un funkcionāls. Veiksmīgi izvietots gruntsgabalā ar 2 atšķirīgas funkcijas pagalmiem. Bet tas ārējais veidols… Semantika pavelk uz nelielu lidostu.. Ar stiklojumiem pārķerts pamatīgi (nodeva modernisma tradīcijām?) Insolācija būs uz goda, bet bērni cepsies uz nebēdu. Latvijas bērnudārzu vājība – apjomu telpiskuma kvalitāšu trūkumu kompensēt ar košām krāsiņām/akcentiem. šajā gadījumā pelēkums vienalga ir nomācošs.