Zemitānu desu veikali

Kopš pagājušās vasaras Spīķeros darbojas zemnieku saimniecības Zemitāni produkcijas
veikals-bistro desa&co, kur iegādājams
un nobaudāms plašs briežu un meža cūku gaļas izstrādājumu klāsts no saimniecībā
audzētiem dzīvniekiem. Veikala interjera autori ir birojs FBRK, kuri izstrādājuši plašāk pielietojamu arhitektūras un dizaina
konceptu arī citām tirdzniecības vietām.

Zemnieku saimniecība Zemitāni, otra lielākā bioloģiskā
saimniecība Latvijā, atrodas Kokneses novada Iršu pagastā un nodarbojas ar pasaules
līmeņa trofeju briežkopību. Saimniecības galvenais produkts ir izcilas
kvalitātes dzīvi brieži, kas tiek gan eksportēti, gan piegādāti citiem briežu
dārziem Latvijā. Šim nolūkam z/s Zemitāni
ir  izveidojusi modernu, nelielu un
Latvijā pirmo gaļas pārstrādes uzņēmumu, 
kas saņēmis atļauju nodarboties ar kontrolētos apstākļos audzētu
savvaļas dzīvnieku gaļas pārstrādi. Saražotā, izcilā produkcija savus
cienītājus sasniedz trijos dažādos formātos — visi ir unikāli ar to, ka Latvijā
tie kā pirmie nodrošina patstāvīgu svaigas, kvalitatīvas medījuma gaļas un to
izstrādājumu produkcijas piedāvājumu. Visiem trim arhitektu birojs FBRK ir veidojis gan koncepciju, gan  detalizētus interjera risinājumus un
mēbelējumu, gan arī vizuālo noformējumu.

Pirmais formāts ir nelieli,
pārvietojami treileri ar iebūvētu virtuvi, kas nodrošina izbraukuma
tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas iespējas dažādos pasākumos. Otrais formāts
ir veidots kā kompakts pirmā formāta «radinieks» dažādās tirdzniecības vietās
lielveikalos. Tajos arī ir apvienotas gan tirdzniecības, gan produktu
degustācijas iespējas. Abi iepriekšminētie formāti ir zināmi ar nosaukumu desustacija un orientēti uz tiešu z/s Zemitāni produkcijas realizāciju.  Abus apvieno arī vizuālais noformējums — ar Zemitānu dzīvniekiem un dabas parka ainavām
uz sāniem. Šo formātu galvenais uzdevums ir, izmantojot minimālus līdzekļus, iepazīstināt
ar saimniecību un tās piedāvāto produkciju, kā arī veidot pievilcīgu, viegli
pamanāmu un atpazīstamu zīmola identitāti ar informāciju pārsātinātajā
komerctelpā.

desustacijas pirmā prototipa
tirdzniecības vieta lielveikaliem ir izveidota jaunajā IGA Centrā Aizkrauklē. Tās apjoms veidots kompakts, lai varētu
izvietot dažāda lieluma un konfigurācijas telpās, saglabājot tirdzniecības un
ēdināšanas funkciju. Šo risinājumu varētu arī nosaukt par nemobīlu treileri,
kas uz ilgāku laiku piestājis lielveikalā. Pircējiem šeit īpaši pievilcīga ir
atvērta ēdiena pagatavošanas zona, kur var baudīt ar smaržām un garšām
piepildīto grillēšanas procesu un remdēt izsalkumu, ātri nogaršojot dažādās
desiņas.

Trešais formāts — ar
nosaukumu desa&co aptver veikalus
— bistro ar daudz plašāku produkcijas sortimentu un izsmalcinātāku ēdienkarti,
kurā iekļautas arī dažādas delikateses un vīns. Telpas piemērotas arī dažādu
pasākumu organizēšanai. Tā kā Zemitāni
no ekoloģiski Latvijas laukos audzētas meža dzīvnieku gaļas veido mūsdienīgus,
kvalitatīvus produktus, līdzīga koncepcija ir arī desa&co veikala-bistro interjerā, kur laukiem raksturīgi materiāli
tiek izmantoti, lai veidotu mūsdienīgu pilsētas interjera kompozīciju,
sagalabājot vienkāršību un nodrošinot mājīgumu, ko piedāvātajā izpildījumā var
integrēt gan vēsturiskā kontekstā, gan mūsdienīgā ēkā. Interjerā apvienota
vienkārša materiālu palete ar mūdienīgām detaļām un tīrām līnijām, kā arī  gaļas un desu tirgošanai raksturīgiem, varbūt
šodien nedaudz piemirstiem, risinājumiem. Lielākais izaicinājums ir līdz
milimetram saplānotā telpa, kā arī nerūsējošā tērauda elementu locījumu
ģeometrija un precizitāte ap koka virsmām. Uzteicams ir metālapstrādes un
galdniecības firmu darbs. FBRK uzdevums bija arhitektūru padarīt «neredzamu»,
priekšplānā izvirzot produktus un gastronomiskās sajūtas. Spīķeru desa&co veikala risinājumā izveidotā
atvērtā virtuve funkcionē kā pievilcīgs vienojošais elements, rosinot apvienot
iepirkšanās un ēdiena baudīšanas pieredzi.

 desustacija IGA Centrā Aizkrauklē

desa&co Spīķeru kvartālā

Pasūtītājs: zemnieku
saimniecība Zemitāni 
Arhitektūra / dizains: FBRK, Colin Franzen, Laura Belēviča, Aaron Robin, Zane Karpova
Projektēšanas un būvniecības gads: 2009

Galdniecības darbi: SIA Arta telpa
Metālapstrāde: SIA Vater
Logo dizains: Guntars Sietiņš

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
86 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Zane

Viss redzētais man patīk, veismīgi!

NAV VIENALGA

visaas bildees dziivi briezji! ja jau reiz paardodam liikjus, tad arii liekam mednieku saieta bildes ar "trofejām"!

bet veikala dizains gan stiliigs… pat paaraak, jo minimaalismaa saak atgaadinaat itaalju kurpju/sominju bodes! 😉

Romans Siņicins

varbut tie briezi nomira no vecuma

NAV VIENALGA

nav naacies redzeet! kaut gan tev vareetu buut arii taisniiba!

auns

Jā stils izturēts pat plānu (rasējumu) stils un arhitektonika ļoti radnieciski. Man patīk. Laiks rādīs vai būs pie sirds klientiem.

Arčijs

Projekts tiešām labs. Gandrīz vai tikpat labs kā brieža gaļas burgeris kuru tur var nogaršot 🙂

vegānis

Nevajag šeit pieminēt briežu gaļas burgerus, tas samaitā labo interjeru

R. Runcis

Nabaga vegāns 🙁

Brieža gaļas burgeri.. Mmmm.. Tā gribētos kādā iekosties.. Mmm..

vegānis

Jācer, ka redzot briežu attēlus, neviens neies to briežu gaļu ēst…dzīvie brieži varētu būt par atgādinājumu-esam dzīva radība taču-skaista, cēla, DZĪVA!

Tas nu tā, par dzīvību… bet interjers foršs, man gan labāk patiktu, ja tur pārdotu sieviešu zeķubikses

mārtiņdonalds

nesapratu kas tāds īpašs skatāms treilerī vai tirgus bodē (tipoloģijai atbilstoši, vienkārši, ekonomiski, parasti risinājumi), bet spīķeru veicītis līmenī, izskatās labi. patīk!

meitēns

man tas zēns patīk pie tās letes, labi iederās interjerā..

Bet, ja tā nopietni, ir labs, izņemot brieža gaļu…(jāpiekrīt vegānim)

dace

tā smukā zēna smukie garie mati noteikti papildina burgera sastāvdaļu klāstu, jo viņš nelieto smuko cepurīti, kura būtu jāliek galvā gatavojot ēdienu.

Vārds

Interesanti, kā pašiem autoriem iet kopā brieža miklais purns, slaidais, skaistais un tik dzīvais augums gandrīz dabiskā izmēra fotogrāfijās un, teiksim, nepārprotami maltas gaļas izstrādājumi tur pat blakus??! Un kāpēc gan citu gaļas produktu stendos nemēdz eksponēt, piemēram, cūkas bildi vai govis, vai strausus galu galā? un kā ar "bērnu" desām?? ir taču arī tāds produkta nosaukums…… Domāju, ka runa nav par dizaina vai PR veiksmi vai neveiksmi, runa varētu būt par cilvēka morāli. Skaidrības labad jāsaka, ka neesmu vēģetārietis, kur nu vēl vegāns. Bet sajūtu ir, ka nevajadzētu tā tīk-smi-nā-ties. To, kā taisa desas un politiku, labāk neredzēt. Un… Lasīt vairāk »

Janka

Viss jau ir pareizi, lai redz ko ēd!

Daina

Lūk te filma par briežiem un tam līdzīgiem zemiešiem:

http://www.soz…/zemlyane.html

cita domāšana

tas varētu būt ekstremāli-ēst brieža gaļas burgeri un skatīties uz skaistajām dabiskā lielumā tvertajām briežu dzīves ainiņām, vēl varētuēšanas laikā demonstrēt filmas par briežiem vai dokumenālus kadrus par viņu galināšanu desu vajadzībām- tad nu gan vienalga, cik labs interjers, bauda neizsakāma gaļas ēdājiem

Dora

Laikam tur nekad neiegriezīšos, nelīmējas man kopā interjers un domas par briežu desām… sorry

brix

Amorāli ir ēst gaļu un domāt, ka uz mums neattiecas tas no kurienes un kā tā rodas.

Nevajag izlikties.

Neaizmirsīsim, ka lielajā izdzīvošanas likumā nav nekā pretdabiska.

Raits

…un ēst gaļu un domāt-re, kur skaists ir tas briedis, ko ēdu- kāda tur morāle?

Publijs Kornēlijs Scīpions

Diskusijas virzienā – Monty Python – Architect’s Sketch (The Final Rip Off R…)

Noklausāms Myspace.com (viņiem kā mūziķiem veltītajā saitā, final rip elbumā).Baudiet!!!

Šī tēma aktuāla ,cik saprotu, kopš modernisms pārņēma galveno roku arhitektūras mākslā.

jtd

IMHO desu salīdzinājums ar miklajiem purniņiem vienkārši norāda cik mūsdienu pilsētnieks ir tālu no dabas un tās likumsakarībām (barības ķēdes, ko nevienam nav pa spēkam voluntāri atcelt, kaut mēģinājumus redzam vagoniem). Lauciniekiem (nejaukt ar lauku pilsētniekiem) varētu būt pavisam cits viedoklis.

maakslinieks

vai tad cucinjai nav mikls purninjs, un gotinjai arii nee? cik mees esam pieradushi pie pieradumiem.

un vispaar ir labi, ka pirceejs redz no kurienes naak produkcija, jo parasti desas no papiira taisa nevis no galjas!

Eva

Lopiņi paliek lopiņi. Ja īpašnieks grib izrādīt no kuriens nāk desa, tad lai liek uz sienām ko un kā sirds vēlas. Vajag pierast pie savādāk domājošiem. Citviet pasaulē tas nav nekas jauns vai izbrīnu izraisošs – lopiņš uz sienas no kā taisa desu!

losangelos

iespaidīgi, kā šī smalki nodizainētā līķu tirgotava izraisījusi pārdomas par morāli, kas iespējams, nekad nenotiktu, ja desas tirgotu rupjā guļbaļķu būdā. Labā ziņa ir tā, ka mežā auguša brieža gaļa, bez šaubām, ir labāks produkts par ar hormoniem piešpricēto "parasto kaujamo lopiņu" miesu – kamēr vēl neesat veģetārieši, bet tomēr rūp tas, ko ēd jūsu bērni.

pircējs

aknu desa tajā bodē ir vienkārši dievīga!

Moby

http://www.you…?v=smjPnwYS1Ow

Artis Zvirgzdiņš

Manuprāt, interesantākā diskusija, ko pēdējā laikā nācies še lasīt.

Un interejers man arī, protams, patīk. Tāpat kā doma par vienoto konceptu.

dārzenis

Ceru, ka mūzikas vietā tur skan briežu blējieni kaušanas laikā…Tas nu tā-melnajam humoram.. Esmu naidīgi noskaņots pret dzīvnieku izmantošanu noēšanai.

Bet interjera askētismam nav ne vainas, tā sterilitāte (kaut kas no morga) vēl vairāk asociējas ar asinīm, nažu asmeņiem, aukstumu… bet ir labs, tiešām labs, tikai produkcija varētu būt cita, nu vismaz briežādas somiņas 🙂

šitād un tāds

Nu jau gan….

Nabaga briedīši, kā tā viņus…

Ai, ai, ai…

Pašiem smiekli nenāk? A kājās Jums kas? Ka tik nebūs cūkas ādiņa!

Gribat zināt kā kauj cūkas lielajos kombinātos?

Tā, ka dzīvām izgāž iekšas 😉

Labu apetīti! Liekuļi!

asis

nu bet pie kurpēm jau tāpēc neliek smukas cūkas bildes

šitād un tāds

Bet lielveikalos virs piena plauktiem gan ir gotiņas pļavās 😉

Un virs vistu olām vistiņas 😉

Tur gan neviens neko nespirinās, liek tik groziņā 🙂

abos gadījumos dzīvnieciņi ne tuvu nedzīvo laimīgu dzīvi lauku viensētā.

Tad kā būs?

Beigsim tēlot dzīvo radībiņu draugus? Jeb iegādāsim maigas slotiņas ar ko skudriņas no taciņas paslaucīt malā?

ase

NECENŠOS tēlot radībiņu draugus, cenšos dzīvot zaļu un veselīgu dzīvi, un jāsāk jau ar kaut ko ir….

cālis

http://www.apo…rticles/200411

laurabel

apskatiet vel vienu ‘dizainetu’ butcher veikalu- šis gan ir austrālijā:

http://www.vic…om/come-inside/

http://www.the…rchill-butcher

dizzi

super!

laurabel

Un luk sheit Kopenhagenas delikatesu veikala majas lapa: ari vinjiem savs galjas veikals….un smukas gotinjas….http://www.gourmandiet.dk/

šitād un tāds

Kur nu… tie tak sapuvušie Rietumi ….

morāle

amorāli

Valdis Liepa

J. Dimitera plakāts varētu būt uz visu ēdaju leduskapju durvīm /dzirdēts, ka gulbis arī esot garšigs/. Ēdīsim visu ko nomedīsim, tērpsimies briežādas mokasīnos un rotāsimies ar trijžuburiem /trīs lietas labas lietas/.

dizzi

Katrā ziņā tas būtu daudz ekoloģiskāk nekā vilkt mugurā ķīnu un sūkāt E numura lollypopu..

Valdis Liepa

katram gadalaikam savs apģērbs, ziemā Latvijas briežāda, vasarā Ķīnas kokvilna.

linkā plakāts:

http://www.and…s_izstade8.JPG

ēdājs

Lai veicas! Un ja kādam "izteikti jūtīgam" kaut kas nepatīk, lai kaut badā dzīvo! Cilvēks ir ēdis, ēd un ēdīs gaļu! Arī brieža! Un zirga, un cūkas, un citu dzīvnieku gaļu!

P.S. Vārguļiem! Ja ēdat zaļbarību, neaizmirstiet, ka jūs dzīvniekiem pārtiku norijat un jūsu dēļ viņi var badā nomirt… 😀

Zane

Viss redzētais man patīk, veismīgi!

NAV  VIENALGA

visaas bildees dziivi briezji! ja jau reiz paardodam liikjus, tad arii liekam mednieku saieta bildes ar "trofejām"!

bet veikala dizains gan stiliigs… pat paaraak, jo minimaalismaa saak atgaadinaat itaalju kurpju/sominju bodes! 😉

Romans Siņicins

varbut tie briezi nomira no vecuma

NAV  VIENALGA

nav naacies redzeet! kaut gan tev vareetu buut arii taisniiba!

auns

Jā stils izturēts pat plānu (rasējumu) stils un arhitektonika ļoti radnieciski. Man patīk. Laiks rādīs vai būs pie sirds klientiem.

Arčijs

Projekts tiešām labs. Gandrīz vai tikpat labs kā brieža gaļas burgeris kuru tur var nogaršot 🙂

vegānis

Nevajag šeit pieminēt briežu gaļas burgerus, tas samaitā labo interjeru

R. Runcis

Nabaga vegāns 🙁

Brieža gaļas burgeri.. Mmmm.. Tā gribētos kādā iekosties.. Mmm..

vegānis

Jācer, ka redzot briežu attēlus, neviens neies to briežu gaļu ēst…dzīvie brieži varētu būt par atgādinājumu-esam dzīva radība taču-skaista, cēla, DZĪVA!

Tas nu tā, par dzīvību… bet interjers foršs, man gan labāk patiktu, ja tur pārdotu sieviešu zeķubikses

mārtiņdonalds

nesapratu kas tāds īpašs skatāms treilerī vai tirgus bodē (tipoloģijai atbilstoši, vienkārši, ekonomiski, parasti risinājumi), bet spīķeru veicītis līmenī, izskatās labi. patīk!

meitēns

man tas zēns patīk pie tās letes, labi iederās interjerā..

Bet, ja tā nopietni, ir labs, izņemot brieža gaļu…(jāpiekrīt vegānim)

dace

tā smukā zēna smukie garie mati noteikti papildina burgera sastāvdaļu klāstu, jo viņš nelieto smuko cepurīti, kura būtu jāliek galvā gatavojot ēdienu.

Vārds

Interesanti, kā pašiem autoriem iet kopā brieža miklais purns, slaidais, skaistais un tik dzīvais augums gandrīz dabiskā izmēra fotogrāfijās un, teiksim, nepārprotami maltas gaļas izstrādājumi tur pat blakus??! Un kāpēc gan citu gaļas produktu stendos nemēdz eksponēt, piemēram, cūkas bildi vai govis, vai strausus galu galā? un kā ar "bērnu" desām?? ir taču arī tāds produkta nosaukums…… Domāju, ka runa nav par dizaina vai PR veiksmi vai neveiksmi, runa varētu būt par cilvēka morāli. Skaidrības labad jāsaka, ka neesmu vēģetārietis, kur nu vēl vegāns. Bet sajūtu ir, ka nevajadzētu tā tīk-smi-nā-ties. To, kā taisa desas un politiku, labāk neredzēt. Un… Lasīt vairāk »

Janka

Viss jau ir pareizi, lai redz ko ēd!

Daina

Lūk te filma par briežiem un tam līdzīgiem zemiešiem:

http://www.soz…/zemlyane.html

cita domāšana

tas varētu būt ekstremāli-ēst brieža gaļas burgeri un skatīties uz skaistajām dabiskā lielumā tvertajām briežu dzīves ainiņām, vēl varētuēšanas laikā demonstrēt filmas par briežiem vai dokumenālus kadrus par viņu galināšanu desu vajadzībām- tad nu gan vienalga, cik labs interjers, bauda neizsakāma gaļas ēdājiem

Dora

Laikam tur nekad neiegriezīšos, nelīmējas man kopā interjers un domas par briežu desām… sorry

brix

Amorāli ir ēst gaļu un domāt, ka uz mums neattiecas tas no kurienes un kā tā rodas.

Nevajag izlikties.

Neaizmirsīsim, ka lielajā izdzīvošanas likumā nav nekā pretdabiska.

Raits

…un ēst gaļu un domāt-re, kur skaists ir tas briedis, ko ēdu- kāda tur morāle?

Publijs Kornēlijs Scīpions

Diskusijas virzienā – Monty Python – Architect’s Sketch (The Final Rip Off R…)

Noklausāms Myspace.com (viņiem kā mūziķiem veltītajā saitā, final rip elbumā).Baudiet!!!

Šī tēma aktuāla ,cik saprotu, kopš modernisms pārņēma galveno roku arhitektūras mākslā.

jtd

IMHO desu salīdzinājums ar miklajiem purniņiem vienkārši norāda cik mūsdienu pilsētnieks ir tālu no dabas un tās likumsakarībām (barības ķēdes, ko nevienam nav pa spēkam voluntāri atcelt, kaut mēģinājumus redzam vagoniem). Lauciniekiem (nejaukt ar lauku pilsētniekiem) varētu būt pavisam cits viedoklis.

maakslinieks

vai tad cucinjai nav mikls purninjs, un gotinjai arii nee? cik mees esam pieradushi pie pieradumiem.

un vispaar ir labi, ka pirceejs redz no kurienes naak produkcija, jo parasti desas no papiira taisa nevis no galjas!

Eva

Lopiņi paliek lopiņi. Ja īpašnieks grib izrādīt no kuriens nāk desa, tad lai liek uz sienām ko un kā sirds vēlas. Vajag pierast pie savādāk domājošiem. Citviet pasaulē tas nav nekas jauns vai izbrīnu izraisošs – lopiņš uz sienas no kā taisa desu!

losangelos

iespaidīgi, kā šī smalki nodizainētā līķu tirgotava izraisījusi pārdomas par morāli, kas iespējams, nekad nenotiktu, ja desas tirgotu rupjā guļbaļķu būdā. Labā ziņa ir tā, ka mežā auguša brieža gaļa, bez šaubām, ir labāks produkts par ar hormoniem piešpricēto "parasto kaujamo lopiņu" miesu – kamēr vēl neesat veģetārieši, bet tomēr rūp tas, ko ēd jūsu bērni.

pircējs

aknu desa tajā bodē ir vienkārši dievīga!

Moby

http://www.you…?v=smjPnwYS1Ow

Artis Zvirgzdiņš

Manuprāt, interesantākā diskusija, ko pēdējā laikā nācies še lasīt.

Un interejers man arī, protams, patīk. Tāpat kā doma par vienoto konceptu.

dārzenis

Ceru, ka mūzikas vietā tur skan briežu blējieni kaušanas laikā…Tas nu tā-melnajam humoram.. Esmu naidīgi noskaņots pret dzīvnieku izmantošanu noēšanai.

Bet interjera askētismam nav ne vainas, tā sterilitāte (kaut kas no morga) vēl vairāk asociējas ar asinīm, nažu asmeņiem, aukstumu… bet ir labs, tiešām labs, tikai produkcija varētu būt cita, nu vismaz briežādas somiņas 🙂

šitād un tāds

Nu jau gan….

Nabaga briedīši, kā tā viņus…

Ai, ai, ai…

Pašiem smiekli nenāk? A kājās Jums kas? Ka tik nebūs cūkas ādiņa!

Gribat zināt kā kauj cūkas lielajos kombinātos?

Tā, ka dzīvām izgāž iekšas 😉

Labu apetīti! Liekuļi!

asis

nu bet pie kurpēm jau tāpēc neliek smukas cūkas bildes

šitād un tāds

Bet lielveikalos virs piena plauktiem gan ir gotiņas pļavās 😉

Un virs vistu olām vistiņas 😉

Tur gan neviens neko nespirinās, liek tik groziņā 🙂

abos gadījumos dzīvnieciņi ne tuvu nedzīvo laimīgu dzīvi lauku viensētā.

Tad kā būs?

Beigsim tēlot dzīvo radībiņu draugus? Jeb iegādāsim maigas slotiņas ar ko skudriņas no taciņas paslaucīt malā?

ase

NECENŠOS tēlot radībiņu draugus, cenšos dzīvot zaļu un veselīgu dzīvi, un jāsāk jau ar kaut ko ir….

cālis

http://www.apo…rticles/200411

laurabel

apskatiet vel vienu ‘dizainetu’ butcher veikalu- šis gan ir austrālijā:

http://www.vic…om/come-inside/

http://www.the…rchill-butcher

dizzi

super!

laurabel

Un luk sheit Kopenhagenas delikatesu veikala majas lapa: ari vinjiem savs galjas veikals….un smukas gotinjas….http://www.gourmandiet.dk/

šitād un tāds

Kur nu… tie tak sapuvušie Rietumi ….

Renārs Putniņš

Ir labais man patīk melnais humors, sevišķi par kutelīgām tēmām. Desā FBRK tas izdevās.

morāle

amorāli

86
0
Lūdzu, komentējietx