RISEBA absolventu izstāde

Līdz 15. jūlijam RISEBA H2O ēkas pirmajā stāvā, Durbes ielā 4 skatāma augstskolas Arhitektūras un dizaina fakultātes absolventu darbu izstāde.

«Nesenā pagātne ir bijusi izaicinājumiem pilna, atstājot savu nospiedumu uz katru no mums ne vien individuāli, bet arī kolektīvi. Neraugoties uz jaunas birokrātijas vai zaļā kursa politikas optimismu, uzbāzīgiem tehno-rituāliem un bezkaunīgu karadarbību, tieši šie globālie apgrūtinājumi ir ļāvuši noprast, ka praktiskais, tehnoloģijām pildītais un politiski motivētais nenodrošina pienācīgu vidi mūsu ķermenim, garam un prātam.

Esot aizņemtiem ar konstantu mājsēdi un mainīgajām distancēšanās vadlīnijām, ik katram no mums nācās saskarties ar pārdomām par ikdienā tik pierasto un visapkārt esošo vidi. Situācija kļuva par atgādinājumu, ka caur arhitektūru spējam uzdot jautājumus un sniegties pāri vizuālas formas un statikas robežām. Nenoteiktība, daudzveidība un noslēpumainība spēj veidot dialogu ar subjektu. Tie ir apstākļi jeb maskas, kas arhitektūrai ļauj piedalīties kultūras radīšanas procesā un funkcionēt ārpus pragmatiskiem rāmjiem, tehniskām prasībām vai trendīgām tehnoloģijām.

No tā izriet sekojošie jautājumi: Vai ar pragmatiskām robežām un tehniskām prasībām varam nošķirt iekšpusi no ārpuses? Vai arī mūs no pasaules? Pilsētnieku no pilsētas; masku no personas; aktieri no auditorijas; vai subjektu no objekta? Lai gan jau no pašiem pirmsākumiem arhitektūra ir kalpojusi par rīku pajumtes, siltuma un aizsardzības nodrošināšanai, domāju varam piekrist – tas nav pietiekami.

Jaunie RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātes absolventi ir reaģējuši uz šiem nesenajiem jaunradi izaicinošajiem spēkiem un savos darbos tiecas rast nosacījumus, kas veicina klātesamību, cilvēcību un spēju emocionāli iesaistīt. Šie radošie darbi kalpo par liecību mūsu studentu spējām – stāties pretī jauniem izaicinājumiem, radīt patvērumu mūsu domām un atmiņām, veicināt labklājību, veidot ietvaru cerībai un pamatu labākai nākotnei.»

2022. gada martā savus bakalaura darbus aizstāvēja 11 studenti: Jekaterina Bogdanova, Evita Fūrmane, Undīne Esmeralda Gavrilko, Aleksandra Ivanova, Baiba Riekstiņa, Zane Saulīte-Zvaigzne, Anna Saurova, Luīza Stibe, Alīna Usmanova, Jeļena Vihodceva, Yermek Yessenov. Profesionālā maģistra grāda Arhitektūras programmu šogad absolvēja 10 studenti:Jānis Apsītis, Betija Bondare, Harijs Melbārzdis, Aija Čepule, Aiga Daumane, Justīne Kate Hesse, Jānis Ziņģis, Kristian Ivans Hrgetičs-Vītols, Reinis Muižnieks, Jānis Zirnis.

Teksts: Rudolfs Dainis Šmits,  RISEBA augstskolas Arhitektūras un dizaina fakultātes dekāns, profesionālās  maģistra studiju programmas “Arhitektūra” direktors

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx