Inovāciju centrs Ventspilī. Audrius Ambrasas Architects

Koncepcija

Zinātņu un inovāciju centrs, kas, iespējams, kļūs par jauno Ventspils zīmi, tiks veidots kā ainavu un arhitektūras sintēze. Tā vietā, lai būvētu ēku-zīmi uz tilta ass, atstājam to atklātu, kas mudina uz atklājumiem. Šeit saskaras plastiski veidotā kalniņa un ēkas silueti. Kā pievienoto vērtību pilsētai piedāvājam jaunas telpas: zinātnieku kalniņu, kas paceļas no līdzenumiem, atklātu jumta terasi ar amfiteātri un pilsētas panorāmas skatu laukumu.

Teritorijas izmantošana

Projektētā ēka apbūves laukumu sadala divās daļās. Rietumu daļā tiek plānota transportlīdzekļu stāvvieta un iebraukšana no Apļa un Lāčplēša ielas. Apkalpojošais transports (ekspozīciju, kafejnīcas un Inovāciju centra apkalpošanai) ēkā nonāk no dienvidu puses — tādā veidā apmeklētāju ierašanās nošķirta no sadzīves piebrauktuves. Autostāvvietu un ēku norobežo gājēju aleja, kas ved no sabiedriskā transporta pieturas Lielajā prospektā līdz ieejai ekspozīciju telpās un Inovāciju centrā. Gar aleju paredzēts ierīkot atpūtas un rotaļlaukumus bērniem.

Zemesgabala austrumu pusē tiek veidots kalniņš, kas paceļas no gājēju un velotakas gar Rūpniecības ielu un Lielo prospektu. Uz kalniņa ar apstādījumiem tiek veidots parks ar skatu uz upi — vieta svinībām un brīvdabas pasākumiem. Pa kalniņu var nokļūt uz terases, kas atrodas uz vienstāvu ēkas jumta daļas. No terases paredzēta ieeja publisko funkciju zonā. Uz terases tiek veidots amfiteātris un ir atstāta vieta atklātām ekspozīcijām, pasākumiem vai āra kafejnīcas galdiņiem. Zinātņu centra un Ventspils pilsētas iepazīšana pa kāpnēm gar izvirzītu jumtu tiek turpināta līdz skatu laukumam, kas paver skatu uz tēlainu panorāmu.

Ēkas telpiskie risinājumi

Ēkas būvtilpums, kas tiek veidots kopā ar veidoto reljefu, organizē un apvieno ārtelpas un iekštelpas kopīgā sistēmā: vertikālā saikne starp Zinātņu centra halli pirmajā stāvā un kafejnīcu, kā arī jumta terasi otrajā kļūst arī par saikni starp kalniņu-parku un zemesgabala rietumu daļu. Ēka funkcionāli sadalāma divās daļās — Zinātņu centru zemākajā būvtilpuma daļā un sešstāvu Inovāciju centrā.

Zinātņu centrs

Zinātņu centru plānots izveidot zemākajā būvtilpuma daļā. Pa galveno ieeju no austrumu puses var nokļūt centrālajā foajē. No šejienes apmeklētāji var nokļūt ekspozīciju zālēs vai pa kāpnēm nonākt otrajā stāvā, kur atrodas kafejnīca, konferenču zāle un izeja uz terasi. Publisko funkciju plānojums otrajā stāvā un to saikne ar terasi un kalniņu dod iespēju šo zonu ekspluatēt neatkarīgi no centra darbības. Pirmajā stāvā arī tiek projektēta administrācijas zona ar atsevišķu ieeju darbiniekiem. Tehniskā apkalpe tiek organizēta gar «aprakto» austrumu fasādi pirmajā stāvā. Šī zona apvieno ekspozīciju telpu, kafejnīcas un Inovāciju centra tehniskās vajadzības, ir paredzēta tehniskā transporta piekļuve.

Inovāciju centrs

Inovāciju centram paredzēta sešstāvu būvtilpuma daļa. Pirmajā stāvā paredzēta atsevišķa ieeja no austrumiem, vestibils un telpas administrācijai; augšējā — konferenču zona. Citi stāvi paredzēti uzņēmējdarbības inkubatoram un izīrējamiem birojiem. Inovāciju centra augšstāviem ir terases, no kurām paveras skats uz pilsētas panorāmu.

Konstruktīvie risinājumi un materiāli

Skaidra un precīza ēkas ģeometrija neprasa sarežģītu konstrukciju pielāgošanu. Galvenie konstruktīvie risinājumi ir monolītu un saliekamo dzelzsbetona plākšņu izmantošana karkasam un 10×40 cm pilastru ar oksidēta vara apdari — fasādēm. Jumta terase un veidojamais amfiteātris pārklājami ar termokoksni.

Žūrijas vērtējums

Šis darbs būtu ļoti nopietns pretendents uz pirmo vietu. Visās pilsētās ēkas ir kvadrāta veida formas, bet šis darbs ir pavisam savādāks, tas izcelsies ar savu arhitektūru. Darbs ir ļoti spēcīgs. Darbs ir viens no konkursa favorīta darbiem. Darbs atbilst mērķim, jo iebraucot Ventspils pilsētā, šāda ēka ļoti izcelsies. Zemes darbi šim objektam palīdz, jo Ventspilī jau ir vairāki mākslīgi veidoti uzbērumi, kā Ventspils Lemberga hūte, Lielā laukuma teritorijas uzbērtie pakalni, kas mākslīgi izveidoti. Šis darbs it kā turpina attīstīt Ventspils pilsētā uzsāktos projektus. Šis darbs atgādina tādu kā kuģi, kas peld dabā no tāluma. Lielajā laukumā ir uzstādīti masti, kas būtu kā turpinājums šim darbam. Šis objekts papildinātu pārējos Ventspils objektus. Ēkas formā ir ļoti grūti saprast, kur tajā paredzēta ieeja. Visi domās, ka ieeja ēkā ir ēkas lielākajā daļā, taču reālā ieeja ir ēkā, tās lūzuma vietā. Pie ēkas akcentiem vēl ir jāpiestrādā. Ēkas kuģa veidols un šie apkārt paredzētie uzbērumi it kā viens otru papildina, jo šie uzbērumi būtu kā viļņi, ko izraisa ēkas forma, kā kuģis. Darbam ir ļoti eleganta arhitektūra. Šis darbs stabili pretendē uz pirmo līdz trešajai vietai. Ēkas plānojumā ir dažas piebildes, bet tās var novērst. Darbs taktiski harmonizē sasaistē ar apkārtējo vidi. Ēkas elegantā forma uzreiz norāda, ka šajā vietā nebūs lielveikals, kas uzreiz izceļ šo darbu uz pārējo fona. Šī darba lakoniskums un forma ir ļoti laba. Svarīgākais ir, lai tur, kur ir telpas, būtu dabīgais apgaismojums, kas ir risināts šauru logu veidolā, kas izvietoti starp apšuvuma paneļiem. Izgaismojuma izstrādei nepieciešama pārliecinoša detalizācija.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x