Žūrija par gada balvu ieguvējiem

Līdz ar gada balvas godalgu
sadalījumu, kas, cerot uz neitrālu «skatu no malas»,  ir atstāts starptautiskas žūrijas rokās, ik
gadus tiek gaidīti arī pavadošie teksti — rakstiskais vērtējums par godalgoto
darbu kvalitātēm, kas pamato žūrijas spriedumus.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atjaunošana un paplašinājums

Paplašinātā senā ēka ir
padarīta mūsdienīga, atdzīvinot tās sen aizmirstos elementus un vienlaikus
saglabājot tās vēsturisko kodolu. Bēniņu un tehniskā pagraba telpu izmantošana
ir ne vien funkcionāla un pragmatiska, bet arī simboliska, akcentējot kultūras
nepārtrauktību, kas muzejam ir īpaši svarīgi. Veids, kādā iekārtotas jaunās
telpas un detaļas, dara ceļu caur atjaunoto muzeju vieglāku — zeltītā
kāpņutelpa norāda uz jauno pazemes telpu, baltās kāpnes ved uz baltajām zālēm
un jumta terasēm. Arhitektoniskais materiālu lietojums ir ļoti pārdomāts un
pieskaņots ēkai. Tas netiešā, niansētā veidā sasaucas ne vien ar esošo
estētiku, bet arī ar Ziemeļeiropas tradīcijām misiņa, koka un akmens
izmantošanā, ar visu tajos ietverto vēsturi un atmiņām.

Latvijas Arhitektūras gada balvas

Lielais Dzintars

Projekts parāda arhitekta,
klienta un sabiedrības ieinteresētības ēkas izskatā vērtību par spīti
loģistikas kavēkļiem. Ēka tika uzprojektēta desmit gadus atpakaļ, bet tā
neizskatās novecojusi un piešķir vietai ikonisku apvienojošu jēgu. Tās platība
un iekārtojums ir aicinošs dažāda veida izmantotājiem. Lai gan koncertzāles ir
tehniski labi aprīkotas akustiskiem priekšnesumiem, telpiskā dizaina ziņā tām
trūkst tās izsmalcinātības, kāda piemīt vestibila telpām, kuras ir bagātīgas un
rotaļīgas.

Maltas vidusskolu
rekonstrukcija

Neskatoties uz ierobežoto budžetu arhitektam izdevies
izveidot spēcīgu un atklātu ēku, kas kopumā strādā esošajā apjomā. Divu
rūpniecisko materiālu — vienkārša koka rāmja un krāsainu sendviča paneļu
prasmīga izmantošana devusi skolai īpatnēju un atmiņā paliekošu fasādi.
Minimālisma forma un tradicionālo materiālu izmantošana fasādēs rada iespaidīgu
optisko efektu, atspoguļojot kustības un sporta ideju. Projekts iegūtu, ja
rūpīgāk būtu strādāts pie interjera, konkrēti pie mācību videi paredzētā.

Dzintaru koncertzāle

Projekts parāda lielo cieņu un rūpes par konkrētās
kompleksa vietas vēsturisko apkārtni. Tai pat laikā tas ievieš ļoti niansētu
materiālu valodu caur koku un akmeni, vedot skatītāju pa taku no gaismas uz
tumsu un atpakaļ. Projekts būtu varējis būt mazāk strikts savā pieejā kultūras
mantojumam, lai radītu vairāk atmiņā paliekošu tēlu un konceptuālāku saikni
starp veco un jauno.

Finālistu diplomi

Adreses, TV raidījums
par arhitektūru

Ļoti labs mēģinājums ieviest arhitektūru kā priekšmetu
publiskai diskusijai. Būtu ieteicams iepazīstināt ar vairāk un dažādākiem
skatījumiem. Nākotnē varētu būt interesanti tiešā sarunā konfrontēt dažāda
veida ekspertus ar lietotājiem.

Kado Karim apartamentu
komplekss

Graciozs telpu komplekss, kas kā krāsoti akmeņi izvietots
ap kopīgu pagalmu ar pārdomāti risinātām attiecībām starp dzīvokļiem. Daži
pielietotie tehnoloģiskie risinājumi neatbilst standartam, uz kuru tiecas.

Latvijas Universitātes Dabaszinātņu
akadēmiskā centra jaunbūve

Studijām draudzīga telpa, saskanīga un konsekventa visā
ēkā, ar interesantam un atmiņā paliekošām mazām platībām sēdēm un sarunām.
Betona pusfabrikāta elementi, kas veido konstrukciju segumu ārpusē, varētu būt
vairāk iesaistīti nesošās sistēmas darbā un kopējā arhitektūrā.

Villa Rota

Brīnumaina pārvērtība no drupām par juvelierizstrādājumam
līdzīgu, elegantu arhitektūras objektu tikai ar mīlestību un entuziasmu. Būtu
labāk, un joprojām ir iespējams, rekonstruēt ne tikai māju, bet arī zemes
gabalu vēsturiskajās robežās, pievēršot uzmanību saskanībai ar kaimiņu.
Ieviesto arhitektonisko un arī tehnoloģisko izmaiņu parādīšana labāk palīdzētu
gala rezultātam.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
3 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Miķelis

Dāmas, kungi, ekselences un eminences. Nav nopietni. Tā nedrīkst vērtēt Arhitektūru. Pie tā ieguldītā darba apjoma, līdzekļiem, autoru "asinīm" nedrīkst tā. Pasākuma ievadrunas un žūrijas vērtējums – nav adekvāta proporcija. Neticu ka tā var. Sorry. Kaut kas jāmaina mūsu balvu vērtēšanā. Vairāk cieņas pret savu darbu nepieciešams un drosmes.

google

Interesants tulkojums.

NAV VIENALGA

Jebkurš students sacerētu labāku tekstu! Šausmīgi naivi un neprofesionāli! Un kur "paskaidrojuma raksts" par pārējiem finālistiem???

3
0
Would love your thoughts, please comment.x