2014. gada balvas labākie. Žūrijas vērtējums

Starptautiskās žūrijas vispārējais paziņojums un pamatojums

Pēc divām intensīvām dienām žūrija nonāca pie vienprātīga lēmuma. Ikvienā finālā pārstāvētajā darbā varēja ieraudzīt potenciālā uzvarētāja kvalitātes un žūrija novērtēja ikviena projekta centienus.                  

Apskatots darbus uz vietas, žurijai bija iespēja apskatīt žurijai bija iespējas, aplūkot tos tuvāk, iedziļināties tapšanas procesā un, galvenais, runāt ar autoriem par konkrēto risinājumu motivāciju un kontekstu. To darot žūrija redzēja vairākas spēcīgas pieejas tam, kā apieties ar kultūras mantojumu.

Pabeigto darbu novērtēšana ir svarīga. Tikpat svarīgi žūrijai šķiet arī rosināt disksursu par nākotnes scenārijiem. Godalga dāvā vienreizēju iespēju pievērst īpašu uzmanību nevien atseviškiem projektiem bet arī intelektuālajiem centieniem, kas bieži paliek nepamanīti.

Manual: Urban Sports and Architecture

Autori un rīkotāji: Kristaps Kleinbergs, Helvijs Savickis, Gunita Kuļikovska, Zane Žeivate

Žūrija augstu novērtēja projekta svaigo pieeju, kas atklāj jaunu darba lauku arhitektiem pašierosinātu projektu un intervenču jomā, – tas ir daudzsološs vingrinājums urbānajā akupunktūrā.

Taču, lai paturētu urbānās iejaukšanās jaudu un potenciālu, projektam vajadzētu būt kam vairāk par vienu akciju.

Ielu telpas restaurācija Kuldīgā

Autori: Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļa — ideja un saturs; Guntis Kalniņš un Aldis Orniņš — risinājumi; sadarbībā ar projektētājiem — detalizācija

Žūrija atzinīgi novērtēja dziļo un pamatīgo izpēti, kas bijusi projekta pamatā. Veikla un izsmalcināta elegance, savienojot atjaunoto infrastruktūru ar publiskā stelpas fizisku uzlabošanu, ir vērtīga stratēģija.

Tomēr neraugoties uz prasmīgi organizēto pārveides procesu, žūrija redz arī draudus ieslīgt vēsturiskā sentimentā tā vietā, lai rīkotos mūsdienīgi, sekojot pilsētvides attīstības stratēģijai.

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centra arhitektoniskā izpēte, attīstības koncepcija un kultūrvēstures tūrisma takas izveide

Autori: Arhitektūras birojs FormaKarklins Design Studio; arhitekti Ināra Kārkliņa, Miks Kārkliņš, piedaloties Jānim Zaharānam, Gatim Kalniņam, Agnesei Smilškalnei, Rolandam Cibuļskim, Marikai Rupekai, Laurai Eglītei

Darbs ir izcils nelielas iejaukšanās piemērs, kas rada lielas pārmaiņas. Līdzdalības process projekta mājokļu daļā rosināja atbilstoši mūsdienu vajadzībām pārorganizēt arī publisko telpu, tādejādi uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves apstākļus un nodrošinot skaidru ietvaru nākotnes attīstībai. Žurija novērtēja iedzīvotāju iesaistīšanu projektēšanas procesā.

Neraugoties uz to,  žūrija iesaka turēties pie vizionārās filosofijas nevis atdarināt pagātni.

Lielā balva

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka mājas atjaunošana 

Autori: Zaigas Gailes birojs — Zaiga Gaile, Liene Griezīte, Ingmārs Atavs, Andra Šmite, Ģirts Kalinkevičs, Ineta Solzemniece-Saleniece, Dāvis Gasuls, Kristīne Riba, Romāns Siņicins

Projekts  pauž ce;pilnu attieksmi pret vēsturi un kultūras mantojumu, bez bailēm piemērot to mūsdienu vajadzībām, lietošanai un programmai. Vēsture tiek nevis vienkārši konservēta, bet turpināta. Izcila ir projekta saskaņotība un viengabalainība, sākot ar konceptuālo pieeju projektēšanai un beidzot reālo īstenošanu. Ievērības cienīga ir  telpu sensoro, taktilo īpašību atbilstošā kombinācija ar  ēkas minimālajām tehniskajām nepieciešamībām. Tā ir augstākā līmeņa arhitektūra.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx