Veru iela 4. A.R.T. projekts

Otro vietu konkursā ēkai Veru ielā 4 ieguva projekts,
kuru no pirmās vietas būtiski atškir mājokļu ārtelpu risnājums, — ja
pirmais piedāvāja plašas terases augšējo stāvu dzīvokļiem, tad šajā domāts par
lodžiju ikvienam dzīvoklim, nevairoties no Rīgas centrā ierastā divslīpju
jumta.

Pilsētbūvnieciskais raksturojums

Konkursa
zemesgabals atrodas Rīgas pilsētas vēsturiskā centra apbūves teritorijā Veru
ielā 4, perimetrālās apbūves kvartālā. Zemesgabals ir starp diviem citiem
zemesgabaliem, kur vienā no tiem plašā teritorijā ir neliela divstāvīga, «daļēji»
perimetrālu apbūvi veidojoša ēka ar garāžām, bet otrā ir perimetrālo apbūvi
veidojoša jaunceltne. Zemesgabalā atrodas četru stāvu ēka un septiņi koki.

Apjoma telpiskais risinājums

Konkursa priekšlikums paredz iespēju saglabāt un
rekonstruēt esošo četru stāvu mūra ēku. Esošai ēkai perpendikulāri gar Veru
ielu tiek veidots jauns
piecu stāvus augsts apjoms ar mansarda stāvu. Jaunā apjoma pirmajā stāvā ir
paredzētas ērti izmantojamas autostāvvietas (10 gb.), bet, kā papildus
ieteicamais variants, pie neliela zemes līmeņa padziļināšanas un auto lifta
ierīkošanas, iespējams panākt, ka katram dzīvoklim ir sava autostāvvieta (18
gb.).

Rekonstruējamā apjoma pirmajā stāvā paredzēts izvietot palīgtelpas un
noliktavas iedzīvotājiem. Ēkas augšējos stāvos ir 1-3 guļamistabu tipu
dzīvokļi. Piektajā stāvā ir divlīmeņu tipu dzīvokļi. Katram dzīvoklim ir
paredzēta sava lodžija vai balkons. Ēkai ir paredzētas divas kāpņu telpas ar
liftu – viena jaunajā apjomā, bet otra rekonstruējamā ēkā, saglabājot esošo vēsturisko
ieejas portālu ar kāpņu telpu.

Apjoma fasādēs paredzēts
attēlot «zemesgabalā bijušo koku» motīvu. Uz ugunsmūra pret blakus «brīvo»
zemesgabalu motīvu attēlo kā stilizētu koku ar rudenīgi krāsainām lapām —
stikla kvadrātiem. Savukārt ielas un pagalma fasādēs attēlo lapas rudenīgos
toņos uz balkonu stikla norobežojošām konstrukcijām.

Starp esošo un jauno apjomu tiek paredzēta slēdzama
caurbrauktuve uz autostāvvietām un iekšpagalmu. Lielāko daļu iekšpagalma aizņem
bērnu rotaļu laukums ar gumijas ieseguma zonu rotaļām, smilškasti un šupolēm.
Bērnu rotaļu laukums no vaļējām autostāvvietām tiek atdalīts ar apstādījumu
joslu. Viss iekšpagalms tiek ieklāts ar dažādu izmēru ekobruģi. No labiekārtojuma
elementiem tiek paredzēti augstie vispārējās apgaismes ķermeņi, kā arī
dekoratīvais apgaismojums bruģī un soliņi.

Tehniskie rādītāji

  • Zemesgabala
    platība — 883 m²
  • Dzīvokļu
    kopējā platība — 1719.8 m²
  • Koplietošanas telpu kopējā platība — 219.4 m²
  • Objekta
    apbūves laukums — 528 m²
  • Stāvu
    skaits — 5 + mansarda stāvs
  • Autostāvvietu
    skaits — 10 + 8

Dalīties ar ierakstu:

5
Pievienot komentāru

avatar
10000
5 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
Ingurds Lazdiņš Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
WSBY
Guest
WSBY

slikti

)
Guest
)

Drausmīgi slikti

Ingurds Lazdiņš
Guest
Ingurds Lazdiņš

salīdzinot ar pirmo vietu, es šim dotu pirmo vietu.

kaut arī galvenajai fasādei mazliet par daudz uzkrītoši tāds kā mazpilsētas raksturs,

toties gala fasādes sirsnīga un ēkas šķērsgriezums (apjoms, jumta forma) gana novatorisks. dzīvokļu plāni arī uzrunā.

JGX
Guest
JGX

garām

clumsy
Guest
clumsy

Austrumvācijas daudzdzīvokļu arhitektūra nemirst!