Turīga pilsētnieka rezidence Ventspils centrā

«Projekts sācies kā pārsteidzošs piedāvājums — veidot kādas Ventspils ģimenes dzīvojamo rezidenci un mākslas galeriju tās vecpilsētas centrā 19.gadsimta alus brūža ansamblī, kurš izvietots 2,5 hektārus lielā kvartālā,» paskaidrojuma rakstu sāk arhitekte Zaiga Gaile.

Vēsturiskais plāns

…vienstāva ēkai ar mansarda jumtu un pildrežģu konstrukcijas [4] zelmiņiem tagadējā Lielā ielā piebūvētie divi mūra korpusi tāpat kā vienstāva noliktavas
[1—3] gruntsgabala stūrī pie Zvanu ielas varētu būt uzcelti 19.gadsimta
pēdējā ceturksnī. Vertikālu akcentu veido romānikas arhitektūras formās
celtais trīsstāvu tornis. Viss komplekss ir alus darītavas ēkas, kur
1912.gadā iezīmēts Augusta Dītriha brūzis.

…bijušās
alusdarītavas vērtība ievērojami palielināsies pēc tās restaurācijas un
nevērtīgās blakus apbūves nojaukšanas. Arhitektoniskas un ainaviskas
vērtības dēļ ierosinu šo kompleksu ieslēgt Ventspils pilsētas vietējās
nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā. (R.Zandbergs, Ventspils
vēsturiskais centrs, II daļa, IV sējums, R. 1982.)

1996.gadā vienstāva pildrežģu ēka un noliktava
izdegušas un nojauktas. Divas dzīvojamās ēkas pazudušas 80.gados.
Kvartāla stūrī pie Lielās ielas no 60.gadiem saglabājies garāžu bloks
no silikāta ķieģeļa.

1996.gadā ALUSDARĪTAVAS ANSAMBLI iegādājas
IU Artūrs, kas uzsāk viesnīcas izbūvi pēc arhitekta Lēruma projekta.
Tiek celtas abu vēsturisko ēku kariķētas kopijas mūsdienu materiālos,
piemērojot viesnīcas funkcijai. Tornim 1996.gadā uzlikts jauns jumts.
2002.gadā IU Artūrs bankrotē, iesāktās ēkas paliek nepabeigtas.
2003.gadā Ventspils alus brūža ēku komplekss nonāk izsolē, kur to
nopērk Junkeru ģimene, savā īpašumā iegūstot 2,5 hektārus lielu
kvartālu vecpilsētas centrā.

Rekonstrukcijas priekšlikums
paredz pārveidot ALUSDARĪTAVAS ANSAMBLI Ventspils centrā gan
sabiedriskai, gan privātai izmantošanai. APU pieprasa perimetrālas
sabiedriskās apbūves atjaunošanu. Perspektīvē piedāvājam Skolas ielas
pusē izveidot jaunu gruntsgabalu, piemēram, komunālas dzīvojamās ēkas
būvei.

Projekta ideja — esošo vērtīgo mūra apjomu savienošana
ar vieglu, stiklotu galeriju, kas ir arī garāžas. Galerijai ir plakans
jumts — terase vai jumta dārzs, kas paver tradicionālās pilsētnieka
sajūtu realizācijas iespējas — uzturēties ārtelpā ne tikai zemes
līmenī.

Plašais dārzs var kalpot kā sakārtota, zaļā oāze gan
vecpilsētai kopumā, gan rezidences iemītniekiem. Ansambļa teritorijai
apkārt paredzēts uzcelt kalta metāla žogu ar dzeltenā mūra cokolu un
stabiem.

Paredzam:

  • saglabāt vēsturiskā ALUSDARĪTAVAS ANSAMBĻA arhitektūras tēlu un struktūru
  • pamatojoties
    uz apsekošanas slēdzienu par divu 19.gadsimta vienstāva noliktavu un
    torņa slikto tehnisko stāvokli, VKPAI atļauj būves saudzīgi demontēt un
    pēc tam no vēsturiskajiem materiāliem uzbūvēt no jauna tās iepriekšējā
    izskatā, tornis [5] un pildrežģu ēkas [4] tiks atjaunotas, rezultātā — kvartāla vēsturiski vērtīgās ēkas būs saglabātas
  • rūpīgu autentisko konstrukciju restaurāciju
  • atturīgus un delikātus jaunos arhitektūras apjomus, kas skaidri definēti kā modernās arhitektūras un tehnoloģijas paraugi

Visgrūtākā
bija izšķiršanās par attieksmi pret divām, būvēt sāktajām vēsturisko
celtņu kopijām. Junkeru ģimene drosmīgi piekrita tik nepragmatiskam
lēmumam nojaukt lielo viesnīcas apjomu, kā arī silikāta ķieģeļu garāžu
bloku. Vienu kopiju — pildrežģu ēku uz Lielās ielas sarkanās līnijas
saglabājām kā perimetrālajai apbūvei pilsētbūvnieciski svarīgu.

Vēsturisko
ēku jumti iesegti ar sarkaniem S veida, vēlams vecinātiem māla
kārniņiem no rūpnīcām Lode vai Terca. Plakanā jumta terasi segtu
dolomīta flīzes.

Situācijas plāns

Ieeja ansambļa sabiedriskajā daļā — mākslas galerijā
[1] — organizēta no priekšpagalma Zvanu ielas frontē. Uz bruģēto,
apzaļumotas pergolas pārsegto priekšlaukumu ved vārtiņi. Apmeklētāju un
rezidences pagalmi nodalīti ar stiklotās galerijas [6] galu un cirptu krūmu dzīvžogu.

Ieeja rezidences privātajā daļā organizēta no Lielās ielas puses — jaunās stikla galerijas
[6] galā. Kā galerijas turpinājums seko 4 sekciju — garāžu un
saimniecības — ēka ar atkāpi no ielas frontes. Arī bruģētais laukums
garāžas priekšā ir auto novietne. Abi priekšlaukumi un iekšpagalmiņš
iesegti ar kalta granīta bruģi.

Savienojošā stiklotā galerija [6] izstiepta austrumu—rietumu virzienā, spraugā starp noliktavas ēkām [1—3] un torni [5], tā atveras pret dārzu ziemeļu pusē. Galerijas priekšā plašs koka deks ar āra kamīnu un nelielu dekoratīvu baseinu.

Dārza
iekārtojumā respektēti gruntsgabalā augošie vērtīgie koki — 2 kastaņas,
bērzi, 4 oši, kļava, slikti koptos augļu kokus nāksies likvidēt.
Dabiski veidojas angļu ainavu dārzs, kura centrālajā daļā ir brīvs
zāliens ar atsevišķiem krūmu un ziemciešu grupējumiem, nelielu
garšvielu, augļu un ogu dārziņu, dārza namiņu inventāra glabāšanai,
krūmu un koku kulisēm pa perimetru.

Plānojums

Mākslas galerijas un rezidences
plānojums balstīts uz alus brūža atsevišķo 4 ēku ietveršanu un
izmantošanu vienotā ansamblī, savienojot ar jaunu apjomu — izstieptu,
stiklotu, lakonisku, L formas galeriju [6—7] —, modernās arhitektūras kontrastu vēsturiskajiem mūra apjomiem.

Katrai no esošajām ēkām ir sava noteikta funkcija:

Mākslas galerija izvietota noliktavas celtnē
[1] pie Zvanu ielas. Ēkai izveidoti 2 līmeņi, augšējais — kā koka dēļu
platforma, balstīta uz pārseguma sijām, galus atstājot vaļā — gaismai
no augšstāva logiem. 1.stāva slēgtajā daļā ievietotas noliktava,
kafijas virtuve, wc un koka kāpnes. Visas ailas uz Zvanu ielu
aizpildītas ar stikla vitrīnām.

Rezidence aizņem trīs esošās celtnes: noliktavas [1—3], pildrežģu ēku [4] un torni
[5], kurus savieno stikla galerija — galvenais ceļš lielās ģimenes
ikdienas gaitās no vienas celtnes / istabas uz otru, kā arī nemanāmi
pārejoša sasaiste iekštelpām ar dārzu. Interjerā atsegta metāla nesošo
konstrukciju stabu—siju sistēma, norobežojošās stikla sienas ir
nekrāsota alumīnija vitrīnas ar liela laiduma dalījumu, stikls pa
vertikāli savienots ar līmētu šuvi bez rāmja. Galvenā ieeja ar
vējtveri, garderobes skapjiem un viesu tualeti atrodas blakus tornim
Lielās ielas galā. Tad galerija pāriet dzīvojamā telpā, kas risināta kā
ziemas dārzs. Otrā galā — ar skatu pret dārzu izvietota atpūtas grupa
ar stiklā iebūvētu, divpusēji lietojamu kamīnu no dolomīta akmeņiem. Stikla galerija [6] noslēdzas pret mākslas galerijas [1] pagalmu.

Esošais slēgtais pagalms [2] starp divām noliktavām pārsegts ar liektu, stiklotu jumtu, kļūstot par dzīvojamo halli, kuru iespējams savienot ar mākslas galeriju
[1]. Nekrāsota alumīnija profilu sistēmas un stikla paketēm alumīnija
rāmjos pārsegtais, gaišais pagalms ir mājas dzīves centrs ar lielo
galdu, pie kura pulcējas ģimene un viesi, un galveno atpūtas grupu ar
televizoru. Jumta ārpusē iebūvētas ar pulti darbināmas auduma markīzes
aizsardzībai pret tiešiem saules stariem un telpas pārkaršanu. Blakus
noliktavā iekārtota lielā virtuve ar vīna kambari, kam piekļaujas
romantisks pagalmiņš ar āra galdu.

Vecāku un trīs meitu guļamistabas risinātas kā apartamenti, agrākos laikos tā bija muižās un pilīs. Tas izriet no rezidences izvietojuma
vairākās celtnēs. Virs virtuves — uz jaunākās meitas Annas
apartamentiem ved grieztas koka kāpnes: tur ir priekštelpa, galvenā
istaba, vannas istaba, garderobes telpa, balkons un iespēja iziet uz
galerijas jumta terases.

Divu vecāko meitu apartamenti izvietoti pildrežģu ēkas
[4] 1.stāvā: neliels gaitenis ievada divas guļamistabas un kopēju
vannas istabu. Pieaugušās meitas pie vecākiem uzturēsies tikai
brīvdienās. Vecāku apartamentiem atvēlēts jumta stāvs ar salonu,
guļamistabu, vannas istabu, divām garderobēm, ar iespēju nokļūt uz
galerijas jumta terasi, kā arī kāpņu tornī uz saimnieka kabinetu
3.stāvā ar tālu skatu uz pilsētu un ūdeņiem.

Garāža [7] risināta kā stikla galerijas
[6] turpinājums (arī konstruktīvi) ar pagriezienu paralēli Lielai
ielai. Tā sastāv no 4 daļām: 3 vietas automašīnām, viena — saimniecības
zonai — veļas un tehniskām telpām. Tās aizmugurējā siena pret
iekšpagalmu ir alumīnija vitrīnas ar apdrukāta vai matēta stikla
plaknēm, no pagalma puses — režģis ar vīnstīgām. Garāžas 3 ailes ielas
pusē aizpildītas ar ruļļveida vārtiem—aizsargslēģiem, ko parasti lieto
veikalu skatlogiem. Pārsegums — plakans, iekārtots kā jumta dārzs.

Interjera tēls

Plašā ansambļa interjera tēlu saredzam kā gaišu un mierīgu fonu dzīvošanai. Tas būvēts, iekštelpai saplūstot ar ārtelpu. Stikla galerijas mēle
[6—7] starp 3 mūra celtnēm un ar stikla velvi pārsegtais pagalms
dzeltenā ķieģeļa ārsienas ienes iekštelpā — nekad neapkurinātās
noliktavas un bēniņi kļūst par dzīvojamām telpām; zaļais dārza maurs ar
koka deku savienojas ar galeriju caur plānu, tikko nojaušamu stikla
membrānu; galerijas jumta terase kļūst par plašu āra zāli; garāža kā
iestiklota nojume.

[daži ilustratītvi piemēri]

Vannas istabas
ir ļoti atturīgas, atspoguļojot ansambļa arhitektūras tēlu: nekādu
rakstu un dekorāciju, tikai gludas plaknes un arhitektoniskā
izteiksmība kā dzīvojamām telpām. Vannas istabās — dolomīta flīžu
grīda. Dolomīta vai melna granīta letes. Sienām — speciālais
ūdensizturīgais dekoratīvais apmetums Armourcoat. Tikai dušas nišām
pieļaujams flīzējums, pārējās sienas plaknes — neflīzētas. Augstvērtīga
Keramag, Agape, Villeroy & Boch santehnika un aksesuāri.
Nesvīstoši, sienā iestrādāti spoguļi.

Virtuve ir mājas
sirds — liela telpa ar galdu atsevišķajā noliktavas ēkā. Darba virsma
ar izlietnēm iebūvēta gala sienā frontāli pret ieeju, tai priekšā —
sala ar pavardu. Ledusskapis ievietots sānu sienas nišā, augstie
bufetes skapji iebūvēti šķērssienā, kas atdala vīna kambari un kāpnes
uz Annas istabu. Divas ailas atveras uz dzīvojamo halli, divas pretējā
pusē uz iekšējo pagalmu, kas izmantojams kā āra ēdamistaba un garšvielu
dārziņš. Augi podos uz dolomīta grīdas.

Darba virsmas no melna
granīta vai arī vara lete, aizmugures panelis un furnitūra, varš — arī
citās detaļās. Tas būtu bijušā alus brūža tēls ar vara katliem,
traukiem un izlietnēm. Virtuves gan dzīvojamā mājā, gan galerijā
izgatavojamas pēc individuāla zīmējuma. Tāpat iebūvētie ģērbtuvju
skapji.

Apgaismojums

Mākslas galerijā — profesionālais
apgaismojums: prožektori uz iekārtām metāla sliedēm. Zem platformas —
iebūvētas lampas. Izgaismoti skatlogi pret Zvanu ielu. Stikla galerijas
un pārsegtā pagalma izgaismojumam jābūt atturīgam un pietiekamam.
Piedāvājam halogēna lampiņas uz novilktām trosēm vai metāla sliedēm,
kas izlaistas cauri metāla sijām, visā galerijas garumā. Tas pats
princips pagalma hallē. Virs centrālā ēdamgalda — izteiksmīga lustra,
mājas galvenā lampa, simbols, zīme, kas paliek atmiņā. Grezna
autentiska vai moderna lustra. Otra gaismas svītra — gar stikla
ārsienu, kur dienasgaismas lampas iebūvētas konstrukcijas spraugā starp
griestiem un stikla rāmi. Spuldzes — ar siltu gaismas spektru. Visas
lampas regulējamas ar reostatu! Paaugstinātas kvalitātes Jung slēdži.

Inženierkomunikāciju apgāde

Siltumapgāde
—  pieslēgums pie Ventspils siltuma centralizētās siltumapgādes;
vietējais siltummezgls ierīkots saimniecības telpā garāžas blokā.
Ūdensapgāde, kanalizācija un lietus ūdens kanalizācija — pieslēgumi pie pilsētas komunikāciju tīkliem.
Elektroapgāde — pieslēgums pie RET Ventspils ETR, pieprasītā jauda 40 KW.
Piespiedu
ventilācija paredzēta no visiem sanmezgliem, virtuvēm, palīgtelpām.
Stiklotajai jumta hallei — dzesēšanas iekārta, saules starus
absorbējoši stikli, ar pulti elektriski darbināmas impregnēta auduma
markīzes no ārpuses.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x