Strēlnieku 8 — Arhis

Konkursā
Strēnieku ielai 8 uzvarēja biroja ARHIS priekšlikums, kurā jaunā ēka veidota,
kā skulpturāls elements, kas savieno kaimiņu zemesgabalos perimetrāli stāvošo
ēku apjomus un kalpo par fonu vēsturiskajai manēžas ēkai, bet pret dienvidu
pusi vērš apzaļumotu iekšpagalmu.

Novietne
pilsētā

Zemesgabals
atrodas Strēlnieku un Emiļa Melngaiļa ielas stūrī. Kvartālā, kuru noslēdz
aplūkojamais zemesgabals paredzēts dzīvojamo namu ansamblis Magdalēnas nami, kura vienojošais
elements būs gājēju pasāža, kas savienos Strēlnieku ielu ar Emiļa Melngaiļa
ielu un Antonijas ielu — kvartāla centrā paredzēts laukums.

Esošā situācija

Zemesgabalā atrodas 1895. gadā pēc
arhitekta Kārļa Johana Felsko projekta būvēta bijušās Rīgas rikšotāju biedrības
manēža, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Pagājušā gadsimta
otrajā pusē pārbūvētas ēkas jumta konstrukcijas no koka uz metāla, paaugstinot
būvapjomu, kā rezultātā būvapjoms zaudējis sākotnēji projektētās proporcijas un
ieguvis paaugstinājumu ar mazāk detalizētu fasādes plastiku. Šādi uzslāņojumi
pazemina manēžas pilsētbūvniecisko vērtību, kā arī tās iekštelpas kvalitāti,
tādēļ priekšlikumā manēžai paredzēts atjaunot sākotnējās jumta konstrukcijas no
koka un pazemināt fasādi pret ielu līdz vēsturiskajai dzegai. Ar šo dzegu
sakrīt arī manēžai 20. gs. sākumā veidotā divstāvīgā piebūve, ko paredzēts
saglabāt kā pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošu vēsturisku ēku.

Zemesgabalā
arī atrodas vairākas pagājušā gadsimta sākumā būvētas manēžas palīgēkas, kā arī
vairākas 20. gs. otrajā pusē būvētas administratīvas ēkas un palīgēkas, bet tām
nav būtiskas vēsturiskās vērtības. Tādēļ šajā konkursa priekšlikumā tās
saglabāt nav paredzēts.

Plānotā izmantošana

Zemesgabals
pēc Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojuma
grozījumiem
, kas
pieņemti 2013.06.18. atrodas publiskas
apbūves teritorijā (P). Bet ņemot vērā, ka tas atrodas privātpersonas īpašumā, uz
tā ir pieļaujama daudzdzīvokļu nama būvniecība, veicot paredzētās būves
publisko apspriešanu un nodrošinot, ka ne mazāk kā 30% no daudzdzīvokļu nama
stāvu platības tiek izmantoti atbilstoši publiskās apbūves teritorijā
atļautajai izmantošanai.

Tādējādi zemesgabala attīstības
priekšlikuma programma veidota balstoties uz šo publisko — privāto funkciju
proporciju (30% – 70%).

Ēkas telpiskais risinājums

Ēku kompleksa
kompozīcija konkursa priekšlikumā veidota no trim galvenajiem elementiem:

  •  vietējas
    nozīmes kultūrvēsturiskais piemineklis — manēžas ēka, kā kvartāla vēstures
    akcents un simbols;
  • jaunbūvējamā apjoma ziemeļu puses
    siena, kas funkcionē kā fons manēžas ēkai un kā skulpturāls kaimiņu
    zemesgabalos perimetrāli stāvošo ēku apjomu savienojošs elements;
  • jaunbūvējamā
    apjoma dienvidu puse, kas veidota ar plašām apzaļumotām terasēm, reaģējot uz izsauļojumu,
    ieskauj iekšpagalmu, kas, paplašinoties uz autostāvvietas apzaļumotā jumta,
    veido iekškvartālā kvalitatīvu dzīvojamo vidi ar bērnu spēļu laukumu.

Ģenerālā plāna risinājums

Galvenās
piebrauktuves

Galvenā ēku kompleksa piebrauktuve
tiek organizēta no Emiļa Melngaiļa ielas zemesgabala austrumos, šeit atrodas
iebrauktuve / uzbrauktuve virszemes stāvvietas pusotrajā stāvā, kā arī
īslaicīgas stāvvietas teritorijas ielas frontē, šajā zonā arī atrodas galvenā
ieeja ēkā un tās pagalmā.

Sekundāra
ēku kompleksa piebrauktuve tiek organizēta no Strēlnieku ielas puses,
zemesgabala rietumos, kur atrodas iebrauktuve virszemes stāvvietas zemes līmeņa
stāvā.

Gājēju
ceļi

Ēku kompleksam ir paredzēta viena
galvenā ieeja, kas veidota Emiļa Melngaiļa ielas pusē saglabātā liepu
priekšdārza centrālajā daļā, no tās veidota segta galerija ar ieejām dažādajās
kompleksa funkcionālajās zonās. Papildus ieeja galerijas otrā galā veidota no
Strēlnieku ielas iebrauktuves. Dzīvokļu četras ieejas halles pieejamas no
multifunkcionālā kompleksa pagalma, kura paplašinājums veidots uz publiski
pieejama apzaļumota autostāvvietas jumta.

Ēkas plānojums

Ēku kompleksā ir paredzēts izvietot publiskas
multifunkcionālas telpas (plānos apzīmēts ar marķējumu M), radošās darbnīcas (R),
dzīvokļu telpas (D), vertikālās komunikācijas (K) un autostāvvietas (A).

Pirmajos
divos stāvos publiskās multifunkcionālās telpas tiek grupētas ap trim evakuācijas
kāpnēm — pa vienai katrā kompleksa galā un vienām pa vidu. Pie rekonstruējamās
ēkas galos projektētajām kāpnēm paredzēts izbūvēt arī liftus. Bet dzīvokļi un
radošās darbnīcas plānotas ap četras kāpņu telpām ar liftiem un izeju tieši uz
āru.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Grunts
    gabala platība ārpus sarkanajām līnijām — 3959 m²
  • Apbūves laukums — 3184
  • Stāvu
    platība kopējā — 11 709 m²
  • Ārtelpas
    (zaļais jumts, terases, balkoni) — 1735 m²

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000