Sporta pils kvartāls. Kadarik Tüür Arhitektid

Pragmatiski plānotas perimetra ēkas, raibas fasādes un pietiekami
daudzveidīga  un intriģējoša iekškvartala
telpa, rādot pilsētnieciska kvartāla vīziju, — dalīto otro vietu Sporta pils
kvartāla konkursā ieguva igauņu birojs Kadarik
Tüür Arhitektid
, kuri ir arī Tallinas Rotemannni
kvartāla pazīstamās ēkas autori.

Pilsētbūvnieciskā koncepcija

Projekta galvenā pilsētbūvnieciskā
ideja ir integrēt jauno kvartālu esošajā pilsētvides struktūrā, ko veido
perimetrāli apbūvēti kvartāli, reizē piedāvājot daudzveidīgu un dažādu vidi. Ēku
apjomi veido skaidru ielas ainavu, kas turpina perimetrālo kvartālu apbūves
principus. Divas galvenās asis – gājēju ielas sadala kvartālu četrās mazākās
vienībās, ienesot  publisko ārtelpu
kvartāla iekšienē.

Vides dažādību veido arī neregulāri
izvietotās iekškvartāla ēkas, kas blīvi apbūvētajā kvartālā ļauj izvairīties no
saspiestības sajūtas, piedāvājot dažādus skatu koridorus. Dažādie leņķi
nodrošina arī to, ka blakus novietoto māju logi nav pavērts tieši viens otram
pretim.

Ārtelpa kvartāla iekšienē dalās
publiskajā un puspubliskajā (semi-private)
zonā. Publiskā telpa ir veidota kā zaļie savienojumi, gājējiem un
velosipēdistiem, radot arī tikšanās vietas iekškvartālā, — gan kvartāla
iemītniekiem, gan citiem pilsētas iedzīvotājiem. Turpinot Dainas ielas
virzienu, jauna gājēju promenāde cauri kvartālam savieno Krišjāņa Barona un
Tērbatas ielu.

Dalījums būvniecības
kārtās

Kvartāls ir dalīts sešos gruntsgabalos. Pirmā kārtā ir
plānota kvartāla ziemeļrietumu daļā, sākot apbūvi no Lielgabalu un Tērbatas
ielas stūra.

Arhitektūras un
funkcionālie risinājumi

Komercplatības

Pirmie stāvi ēkās pa kvartāla perimetru ir paredzēti
komercijai un izīrējamām telpām. Lielgabala un Barona ielas stūrī, blakus
tramvaja līnijai, plānotas lielākas komercplatības, vai nu sadalot mazākā
svienībā svai atvēlot lielākam pārtikas veikalam, kvartāla iedzīvotāju
vajadzībām. Arī vairāku pagalma māju pirmie stāvi rezervēti veikaliem vai
kafejnīcām, lai veidotu dzīvīgāku pilsēttelpu un fumkcionāli daudzveidīgu vidi
jaunajā kvatālā.

Dzīvojamās ēkas

Ņemot vērā cilvēcisko mērogu un kontekstu, kvartāla permetra
būves ir sadalītas mazākās vienībās, ar dalītām fasādēm. Daudzās kāpņutelpas
novērš anonimitāti un raisa mājīguma sajūtu. Pieteikamu insolāciju nodrošina
tas, ka ikvienam dzīvoklim logi ir vērsti vismaz uz divām pusēm

Dzīvojamās istabas perimetrā ir pavērstas pret ielu un/vai
dienvidu un rietumu sauli, bet guļamistabas vērtsas uz iekšpagalmu. Augšējos
stāvos plānoti divstāvu dzīvokļi. Tā kā septītais stāvs atkāpjas no fasādes
līnijas, dzīvokļiem tur veidotas lielas terases. Dzīvojamo ēku pirmajos stāvos
ir noliktavu telpas velosipēdiem un bērnu ratiņiem.

Pagalma ēku pirmajos stāvos ir bakoni un privātas terases.
Lai iegūtu lielāku privātumua sajūtu, pagalma māju pirmie stāvi ir pacelti
metru virs zemes līmeņa. Ēkās plānoti tipoloģiski dažādus dzīvokļus. Arī
pagalma māju dzīvokļu logi ir vērsti  uz
divām vai trim pusēm, izņēmums ir vienistbas dzīvokļi. Visiem dzīvokļiem ir
pietiekami labi gaismas apstākļi un skati pa logu.  Ieejas perimetra ēkās ir no ielas puses, bet
ieejas pagalma mājās — no plānotajām  iekškvartāla
ielām.

Fasādes un materiāli

Kvartāls ir dalīts mazākās vienībās, kas atspoguļojas arī atškirīgos
materiālos. Respektējot cilvēka mērogu un iekļaujoties apkārtējo kontekstā, ielas
fasādēm izmantoti dazādi materiāli — ķieģelis, betons, koks, akmens.
Iekškvartāla fasādes, lai atstarotu gaismu, ir gaišākas — vai nu balti krāsota
apmetuma vai betona. Būves struktūru veido dzelzbetona karkass, starpsienas ir
no vieglbetona blokiem.

Autonovietnes

Pazemes autonovietnēm iebrauktuves/izbrauktuves paredzētas no
Lielgabalu un Artilērijas ielas, ar galveno satiksmes asi pa vidu. Samazinot
iebrauktuvju skaitu, iegūst pilsēttelpa un gājēji ielas līmenī.

Stāvvietas abpus galvenajai asij var tikt viedotas atsevišķā
sbūvniecības kārtās un atdalītas ar starpsienām. Esošās daudzstāvu
autostāvvietas Lielgabalu ielā var tikt pārveidota citai komercizmantošanai. Autostāvvietas
cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir paredzētas ielas līmenī, 3,5 metru attālumā gar
ēkas perimetru.

Publiskā ārtelpa

Iekškvartāla ārtelpa ir dalīta publiskajā un puspubliskajā
zonā. Publiskā telpa strukturē iekškvartālu, kalpojot kā gājēju un
velosipēdistu pārvietošanās ceļi, piedāvājot arī mierīgākus nostūrus un tikšanās
vietas kvartāla iedzīvotājiem un citiem pilsētniekiem. Iekškvartāla savienojums
starp  Tērbatas un Barona ielu veidots kā
Daina sielas turpinājums.

Kvartāla malas gar Lielgabalu un Artilērija sielu veidotas
ar atkāpi, iegūstot platāku ielu un nodrošinot labākus apstākļus biznesiem,
atstājot vietu kafejnīcu āra terasēm utml. Ielu malas plānotas apzaļumotas un
apstādītas kokiem.

Puspubliskās ārtelpas izvietojas zonā starp perimetra un pagalma
ēkām. Iekšpagalms Lielgabalu un Barona ielas sturī, virs paplašinātajām pirmā
stāva komercelpām ir veidots pacelts. Slēgtie iekšpagalmi veicina māju
iedzīvotāju kopīgās nodarbes un ļauj veidot privātas terases pirmā stāva
dzīvokļiem. Iekšpagalma kabatas starp ēkām paredzētas kvartāla iedzīvotāju
vajadzībām ­— rotaļlaukumiem, bārbekjū un citām āra nodarbēm.

Galvenie tehniski ekonomiskie
rādītāji

  • Zemes gabala platība — 20240 m²
  • Apbūves laukums — 11 306 m²
  • Ceļu un laukumu platība:
    • publiskā
      telpa — 2569 m²
    • puspubliskā
      — 1887 m²
  • Ēku kopējā platība — 68 541 m²
  • Stāvu skaits — 7 + pazemes autostāvvietas
  • Pazemes autostāvvietu skaits — 405

Dalīties ar ierakstu:

8
Pievienot komentāru

avatar
10000
6 Komentāru pavedieni
2 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
Gatis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Jautājums
Guest
Jautājums

Un kurš tur gribēs dzīvot tai pieblīvētajā iekšpagalmā, kur viens uz otru skatīsies no pretējiem māju logiem?

Radam jaunas dzīvesvietas, bet neviena rotaļu laukuma (ak jā, vienas šūpolītes ir), neviena dārziņa – īpaši jau nu centrā, kur problēma sasāpējusi (protams tikai tiem, kam ir bērni). Manuprāt, nepietiekama rekreācijas zona, pat ja kvartāls paredzēts tikai pieaugušajiem.

Jājautā, kas izstrādā šos konkursa nolikumus par apbūvi? Vai visiem interesē tikai max nopelnīt? Vai proporcionāli nav jārisina arī "bērnu izglītošanas jautājums tieši centrā" (radot nekomerciālās iestādes: bērnu dārzus un skolas)?

Gatis
Guest
Gatis

…kāpēc tāds garlaicības iemiesojums tik ekskluzīvā vietā? Kāpēc visiem namiem tik strikti vienāds augstums? Kāpēc nav pat mēģinājuma kādus stūra akcentiņus likt? Vēl pussolītis un izskatītos, kā Ziepniekkalna "Ķīnas mūris"?

Ārvalstu investors = izspiež no anonīmā zemes gabala peļņu kā sulu no citrona?

ups
Guest
ups

Nu šis gan neizskatās labi. Fasāzu augstums, iekškvartālu struktra. Izskatas, ka vienigais kas ir – sadalāmies zemes gabali ar 2 ēkām uz katra. Pārējais jau nevienu neinteresē. izskatās , ka žūriju arī. Tad jau Nams skice konkursa uzdevumā bija daudzkārt labāka.

Artūrs T
Guest
Artūrs T

Pilnīgi piekrītu visiem augstāk minētajiem komentāriem; uz aci attālums starp ēkām griezumā varētu būt 12 metri, jebšu, ja labi uzņem ātrumu, var pie pretējās mājas kaimiņiem vakariņās ierasties neizmantojot kāpnes. Protams, vizuālais kaleidoskops iet roku rokā ar materiālu ķīseli, oranžie stikli, koks, betons, zilas debesis, lūk, kur vizualizācijas un arhitektūras iedvesmas avots:

” target=”_blank”comment image

bi
Guest
bi

Tas esot vesturiskais centrs, nevis Pļavnieki

Pļavnieki
Guest
Pļavnieki

Kāda vaina Pļavniekiem?

...
Guest
...

Pļavniekos nekāda

...
Guest
...

Vispār jau tālajos gados bija konkurss, kas pat beidzās ar +_ rezultātu. Pēc tam igauņi nopirka zemi un mēģināja izsist visā perimetrā vienāds stiklotās tipa fasādes. Kad neizdevās saskaņot, uzsāka jaunu konkursu ar to pašu veco mērķi. Ne nu viņus mūsu vēsturiskais centrs interesē, ne mūsu arhitekti. Gan jau ka tie paši igauņi projektēs tipa apbūvi no saliekamajiem paneļim, un kads LV parakstis un sitīs cauri. Un RVC padome ļaus sadalīt zemi. Viss kā parasti, ko cepties. Norijam . Atkal.