Sāls māja Pāvilostā

«Vienkāršība, kas iederas, izceļas un ir pārdomāta katrā detaļā. Ekstravagance, kas sasniegta, izmantojot vienkāršus un dabiskus materiālus» — tā arhitektūras gada balvas žūrija par lielās balvas ieguvēju — Brigitas Bulas Sāls māja Pāvilostā.

 

4Sāls māja atrodas Pāvilostas vēsturiskā centra malā, perimetrālā kvartālu apbūvē, kur visas ielas, perpendikulāri krustojoties, ved uz jūru. Tās apjoms ievilkts piejūras pļavā kā šaura gara līnija, atstājot minimālu pēdu, saglabājot reljefa un pļavas unikālo raksturu. Māja ir kā pirmā kāpa, kas uztver visu jūras vēja nesto sāli, dēļ kā apdarē izvēlēts dabīgais kaļķa apmetuma tonis, kas  strukturāli atgādina rupju sāli.

Vienstāva apjoma šķērsgriezums sasaucas ar vecajām Pāvilostas pilsētas zvejnieku mājām, interjerā atveroties pilnā augstumā un platumā. Vaļējas telpas mijas ar slēgtām, radot mainīgu plašuma, caurredzamības un intimitātes situāciju. Māja veidota kā vienkārša čaula, kas norobežo gabaliņu no apkārtnes, saglabājot dabai tuvu, autentisku un identiski mierīgu sajūtu gan ārtelpā, gan iekštelpā.

Būvniecībā un iekārtojumā maksimāli izmantoti vietēji, dabīgi materiāli, arī vietējais darbaspēks. Būvmateriāli izvēlēti piemēroti vietējam klimatam, pilsētas un dabas videi, situācijai darba tirgū (nav pieejams kvalificēts darbaspēks sarežģītu, piemēram, koka savienojumu izbūvei), mūsdienu tehnoloģijām. Pāvilostā ir mērens klimats, bet spēcīgs vējš, tāpēc ēka būvēta no abpusēji ar kaļķi apmestiem bieziem monolītiem vēju necaurlaidīgiem blokiem bez papildus siltinājuma. Virsmas atstātas bez dekoratīvas apdares, tādējādi parādot izmantoto būvmateriālu būtību. Tādējādi iespējams vienkārši skaists gan ēkas novecošanas, gan atjaunošanas process — gan plaisa, gan rūsas notecējums ir vietā, jo tāda ir lietu dabīgā kārtība. Ēkas vienkāršajā arhitektūrā uzsvars likts uz kvalitatīvām detaļām mierpilnai un personīgai sajūtai.

Mājā ir gaisa rekuperācijas sistēma, kombinēta gaisa-ūdens siltumsūkņa un malkas apkures sistēma grīdā, kas ir gan ekonomisks, gan komfortabls risinājums. Stiklotajām plaknēm izmantots pretsaules pārklājums. Tā kā kā rāmji visvairāk laiž cauri aukstumu, tad logi bez rāmjiem blīvi iestrādāti mūrī un tiem nav veramu daļu, dabīgo ventilāciju nodrošinot caur blīvām veramām un atgāžamām durvīm katrā telpā.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x