Rīgas cirks — NRJA

Uzsākot Rīgas cirka labāko projektu publikāciju sēriju — viens no abiem augstāk novērtētajiem — otrās vietas projektiem, kura autori ir birojs NRJA. Viņu priekšlikuma zīmīgākās lietas ir black box zāles ieliektais apjoms, kas veido fonu vēsturiskajam kupolam un, protams, sarkanās laipas, kuru motīvi redzēti jau virknē citu biroja darbu.

 

 

Koncepcija paredz maksimāli saglabāt nozīmīgās vēsturiskās konstrukcijas, jaunos apjomus integrējot kopējā apbūvē. Lai Rīgas Laikmetīgais cirks spētu pilnībā izmantot savu atrašanās vietu pilsētas centrā, plānots maksimāli atvērt pilsētniekiem piekļuvi cirka dažādajām kultūras un izglītības norišu vietām. Lai to paveiktu, paredzēts:

  • izbūvēt skaidru lineāru būvju struktūru, kas ietvertu sevī visu plānoto programmu;
  • savienot pagalmus gar zemes gabala dienvidu robežu, radot atklātu gājēju pasāžu starp Merķeļa ielu un Alfrēda Kalniņa ielu;
  • cirka teritoriju plānot kā atvērtu sociālās komunikācijas vidi;
  • ieejas visās nozīmīgākajās cirka kompleksa publiskajās telpās paredzēt no gājēju pasāžas;
  • gājēju pasāžas zonā izbūvējamas Pilsētpētnieku laipas (urban exploration path) — metāla kopņu konstrukcijā risinātas gājēju laipas, kas, paceļoties virs ēku jumtiem nodrošina neaizmirstamu piedzīvojumu, citu skatu uz cirka būvēm un pilsēttelpu kopumā;
  • publiskajā cirka ārtelpā rada atšķirīgu, unikālu arhitektūras pieredzi un dod iespēju skatīties uz pilsētas telpu no neierasta augstuma, tādā veidā ievadot skatītājus cirka mākslas noskaņās;
  • Pilsētpētnieku laipas — simboliska kvartāla asinsvadu sistēma, kas klusajam iekškvartālam atdod dzīvību. Jo vairāk cilvēku kustas pa «asinsvadiem», jo dinamiskāka dzīve kvartālā.

Vēsturisko ēku saglabāšanas koncepcija

Merķeļa ielas fasādi ar čuguna konstrukcijas kāpnēm paredzēts atjaunot sākotnējā izskatā, nojaucot arī pēckara periodā izbūvētos parapetus fasādes sānos, lai iespējami eksponēt vēsturiskās ēkas lielāko vērtību — kupolveida jumta apjomu. Jaunais black box zāles apjoms kalpo kā vizuāls fons vēsturiskajai ēkai un tā novietojums teritorijas vidusdaļā minimāli ietekmē ielu skatu punktos redzamo vēsturiskā centra apbūves ainavu.

Ēkas iekštelpu pārbūves risinājumi izstrādāti tā, saglabātu autentiskās konstrukcijas un būvgaldniecības izstrādājumus sākotnējā izskatā un novietojumā vai, pārnesot un eksponējot tos citās vēsturiskās ēkas daļās. Pēckara periodā izbūvētie kupola iekštelpas dekoratīvās apdares elementus paredzēts demontēt, lai atklāt saglabājamā kupola tērauda sliežu un apaļstieņu atsaišu konstrukciju. Lai izpildītu laikmetīgajam cirkam nepieciešamās punkta slodžu prasības, jumta siltinājuma slānī paredzēta kupola formu dublējoša pastiprinoša konstrukcija. Priekšlikums paredz likvidēt perimetrālo galeriju nodalošo sienu, vizuāli paplašinot manēžas telpu, atklājot apskatei kupola konstruktīvo sistēmu, vizuāli savienojot manēžas telpu ar sānu pagalmiem.

Kompleksa arhitektūra

Arhitektoniskais veidols:

  • Vēsturiskā un mūsdienīgā savienojums.
  • Plānā skaidrā, lineāra apjoma savienojums ar dinamisko gājēju pasāžu un Pilsētpētnieku laipām.
  • Jaunbūvējamais apjoms plānots mūsdienīgās konstrukcijās, ar lielu pietāti pret vēsturisko mantojumu, neveidojot atdarinājumus.
  • Sekojot pārliecībai, ka Laikmetīgā cirka būvei arī vizuāli ir jānodod ziņa pilsēttelpā par īpašo funkciju, kam tā ir domāta.
  • Mainot cirka domāšanu ir jāmainās arī izpratnei par arhitektūru, kas to reprezentē.

Lielākais apjoms — black box zāle izvietots gruntsgabala vidū, lai minimāli ietekmētu  ielu skatu punktos redzamo vēsturiskā centra apbūves ainavu. Izliektais apjoms tieši aiz manēžas kupola, rada viendabīgu, gaišu fonu, uz kura izcelties kupola siluetam. No iekšpuses izgaismotais būvstikla paneļu apšuvums piešķir apjomam atturīgu monumentalitāti, kuru īpašu padara viegli ieliektā siena pret manēžas kupolu, kas atkārto kupola izliekumu.

Fasāde pret Alfrēda Kalniņa ielu plānota kā atvērta perimetrālā apbūve, saglabājot un atjaunojot vēsturiski nozīmīgo mazā staļļa ēku, kas eksponējas fasādē, tajā pašā laikā iezīmējot atklātās gājēju pasāžas zonu. Virs pirmā stāva paceltā cirka skolas zāles fasādes apdarē izmantots būvstikla paneļu apšuvums, kas sasaucas ar black box zāles apdari, un uzskatāmi parāda konstruktīvo sistēmu, kā arī rada iespēju no ielas vizuāli nojaust dinamisko kustību zāles iekšienē. Rezidenču apjoms virs cirka skolas monumentālā apjoma plānots vizuāli atšķirīgs, domājot par  jumta raksturu (sasaucoties ar Kalniņa ielā esošajām jumtu izbūvēm un sandrikiem virs vēsturiskajiem logiem), ēkas tēla funkcionālo skaidrību un tēla atbilstību laikmetīgā cirka garam.

Funkcionāla shēma

Galvenais komunikāciju kodols, kas nodrošina sasaisti ar visām galvenajām cirka kompleksa funkcijām atrodas gruntsgabala vidū — tas ir ir ieejas vestibils, kas ir izvietots pārbūvētajā stallī, ir pieejams no abām pusēm un  izmantojams gan pasākumiem, kas notiek manēžā, gan pasākumiem, kas notiek black box zālē. Starp abām izrāžu zonām izvietotas mākslinieku ģērbtuves, grimmētavas un atpūtas telpas, abām funkcionālajām zonām nodrošināti piegādes pieslēgumi no darbnīcām un noliktavām.

Manēžas un  black box zāles izmantošanas scenāriji attēloti shēmās.

Cirka skolas un rezidenču komunikāciju mezgls apvienots. Skolas zāļu izvietojums nodrošina to izmantošanu gan atsevišķi, gan savienojot kopā vairākas, gan sadalot lielo zāli vairākās daļās. Lielajai zālei plānota atverama gala siena, kas ļauj tai pievienot ārtelpas terasi ar skatītāju vietām cirka skolas izrāžu vērošanai. Terase savukārt savienota vienotā sistēmā ar Pilsētpētnieku laipām. Āra terase ar skatītāju vietām izmantojama arī āra kino seansu vērošanai.

Dalīties ar ierakstu:

3
Pievienot komentāru

avatar
10000
2 Komentāru pavedieni
1 Pavedienu atbildes
1 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
3 Komentāru autori
ElīnaarhitekteMiķelis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Miķelis
Guest
Miķelis

Dažas nianses: Sākumā par to kas liekas simpātisks: 1. Piedāvājuma nostrādne un grafika. Vienkārši izcili. Šur tur uzpeld kaut kas sirreāls, bet pieļauju tas aizķēries no vecajiem darbiem. 2. Jaunais apjoms aiz cirka kupola – tur parādās kaut kādas struktūras iezīmes, tas jau ir solis citā virzienā kā vairums redzēto darbu. Grafika ir tik sīka, ka diemžēl izlasīt neko nevar ( bildēm vajadzētu būt palielināmām ) 3. Salīdzinoši ar jauno fasādi black box ( atkal divas krāsas – melnais un sarkanais, bet paletē ir vēl ašpadsmit tūkstoši krāsu, vajadzētu pāršķirt to lapu, laukos vēl OK, bet pilsētā spilgtās spektra krāsas… Lasīt vairāk »

Elīna
Guest
Elīna
arhitekte
Guest
arhitekte

kā var publicēt darbus, ja , pēc žūrijas publicētā medijos, “projekti tuvāko 2 mēnešu laikā būs jāuzlabo”? Tātad ir divas 2 un divas 3 vietas. Apskatamies visus projektus, atlasam labākos risinājumus, uzlabojam savus projektus un ejam uz sarunu procedūru