Rēzeknes koncertzāle — Treimanis & Bisenieks

Citā līmenī, t.i. augstāk par zemi (burtiski) vai citai uztverei, citai sapratnei, citai, neikdienišķai norisei (atsaucoties uz objekta pamatfunkciju).

Projekta devīze zināmā mērā paskaidro risinājumus samērā komplicētajam uzdevumam, ko par tādu padara vairāku pozitīvo un negatīvo faktoru kopums.

Ēkas risinājums — izstieptas formas būvķermenis, pacelts uz balstiem un novietots gar zemes gabala robežu, ar tā vienu galu tuvinātu pilsētas galvenajai ielai un piebraucamo ceļu ar autostāvvietām zem tā, ir atbilde uz vairākiem novietnes un būvprogrammas diktētiem jautājumiem.

Pacēlums uz balstiem demonstrē attieksmi pret būvniecību upes palienā, t.i. vietā, kas tam praktiski un tradicionāli nav piemērota un vienlaikus paceļ ēku līdz apkārtējās apbūves horizontam, neatstājot to «bedrē». Bez tam, minimāls skaits balsta punktu būtiski samazina pāļu pamatu izveidošanas izmaksas.

Būvķermeņa novietojums gar zemes gabala robežu ar piebrauktuvi un autostāvvietām zem tā dod iespēju attīstīt parka teritoriju pilnvērtīgi un daudzfunkcionāli, maksimāli saglabājot parka teritorijas platību un viengabalainību, kas ir viens no vērtīgākajiem parka attīstības potenciāla faktoriem. Bez tam, šādi izvietots, būvķermenis aizsedz pieguļošās mazvērtīgās rūpnieciskās apbūves «fonu», kas slikti ierakstās būvprogrammas uzburtā tēla un arī šīsdienas parka apkārtnes kopainā.

Galvenās ieejas pavērsums pret galveno ielu un tuvinājums tai zināmā mērā kompensē pārtraukumu galvenās ielas apbūves frontē un dod kompozicionālu un funkcionālu saturu pilsētas skvēram pie galvenās ielas.

Ēkas izstieptā forma norobežo un nobeidz parka teritoriju no dienvidu puses, dodot kompozicionālu līdzsvaru ar otrā pusē esošajām Tautas nama un Pasta ēkām.

Ēkas iekšējā funkcionālā uzbūve ar apvienojošu vestibilu stāvu un galvenajām telpām otrajā līmenī izriet no programmas prasības pēc funkcionēšanas «pa daļām», separēti un vienlaikus saglabājot optimālas funkcionālas saites starp atsevišķajām funkcionālajām grupām. Garās fasādes logailas nodrošina vizuālu sasaisti ar parka ainavu no visām ēkas galvenajām telpām, kur tas vēlams.

Ēkas garajās fasādēs izmantotais materiālu tonējuma salikums patapināts no Rēzeknes novada etnogrāfiskajiem audumu paraugiem.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x