Rēzeknes koncertzāle — Kubs

Projekta REZ 5 7 12 autori nosprauda mērķi veidot koncertzāli Rēzeknei ar vienotu interjera un eksterjera publisko rekreācijas zonu, kas telpiski saplūst ar esošajām labiekārtotajām teritorijām upes otrā krastā un kur auto satiksme nav paredzēta.

Mums bija ētiski nepieņemami izvietot autostāvvietas konkursa
nolikumā piedāvātajos gruntsgabalos — labiekārtota parka teritorijā ar
reljefu pie Atbrīvošanas alejas un Pils ielas krustojuma, kā arī kokiem
aizaugušā purvājā ar reljefu teritorijas rietumos. Jo — tā kā
nepieciešamā stāvvietu platība ir ļoti liela, nāktos izpostīt dabas
pamatni, reljefu un izcirst kokus. Mūsu piedāvātajā risinājumā ēka ir
pacelta uz kolonnām, un autostāvvietas izvietotas zemes līmenī zem
ēkas, tādējādi radot mazāku iespaidu uz vidi, kā arī ievērtējot
teritorijas applūšanas iespēju. Darbinieku autostāvvietas,
velonovietne, autobusu stāvvietas un piegāde izvietotas saimniecības
zonā teritorijas dienvidrietumu pusē.

Galvenā piekļūšana daudzfunkcionālā kultūras centra ēkai veidota no
galvenās Rēzeknes ielas — Atbrīvošanas alejas. Priekšlaukums savienots
ar esošo parka teritoriju starp upi un Atbrīvošanas aleju, tajā
organizēta gājēju un automašīnu plūsmu nodalīšana. Ēkas galvenā ieeja,
apmeklētāju uznākšana no autostāvvietām, kā arī atsevišķas ieejas
restorānā, kafejnīcā un uzeja uz jumta terasi organizētas no plašas
platformas, kuru vasarā iespējams izmantot āra kafejnīcai.

Rekreācijas zona pie upes labiekārtota, veidojot terases un nogāzes
uz dažādām augstuma atzīmēm un ietverot Rēzeknes upes atteku, kas
turpina ēkas apjomu un labiekārtojuma elementu savstarpējo saspēli.
Rekreācijas zona pieslēdzas projektētajai dabas pastaigu parka
teritorijai un gājēju tiltiņam teritorijas rietumos.

Izvēlētā arhitektūras formu valoda vizuāli apvieno dažādo izmēru
telpas un palīdz ēkai ainaviski iegulties apkārtējā vidē, tai pat laikā
veido dinamisku, kinētisku tēlu, kas atbilst ēkas daudzfunkcionālajam
raksturam.

Vestibila telpa veidota plaša, atvērta uz rekreācijas pagalmu, ar
skatu uz upi un parku otrā krastā. Atšķirīgās griestu formas un
apgaismojums padara šo telpu atraktīvu un daudzslāņainu, rosina
apmeklētāju doties dziļumā un sola pārsteigumu.

Dzimtsarakstu nodaļa izvietota tuvu galvenajai ieejai ēkā ar iespēju
lietot vestibila garderobi un tualetes. Reprezentatīvas, fotogēniskas
kāpnes ar virslogu izgaismojumu ved uz laulību ceremoniju zāli otrajā
stāvā. Šampanieša zāle funkcionāli ērti saistīta ar kafejnīcu.

Mūzikas zāles grupētas rindā, organizēta ērta piekļūšana no
vestibila. Ieejas zālēs veidotas caur telpiskām kabatām, lai mazinātu
nevajadzīga trokšņa līmeni zālē.  Uz lielās zāles balkonu ved
atraktīvas kāpnes — ar skatu platformām. Vestibila daļā pie lielās
zāles projektēta izeja uz terasētu platformu virs upes attekas. Mūzikas
zāles izvietotas vienā līmenī ar piegāžu zonu, tā izvairoties no lifta
nepieciešamības kravu transportēšanai. Zem lielās zāles izvietota
tehniskā pagrīde, kas ļauj gan veidot 7 grādus slīpu grīdu, lai
nodrošinātu labu skatuves redzamību no visām vietām zālē, gan pilnībā
atbrīvot zāli no krēsliem, pārvietojot tos zonā zem skatuves.

No darbinieku ieejas foajē ērti pieejama mēģinājumu zona un
saimniecības telpas, kā arī galvenais vestibils ar ieejām
administrācijas birojos, nošu bibliotēkā un dzimtsarakstu nodaļas
telpās. Ģērbtuves, noliktavas un palīgtelpas projektētas kompakti, ērti
pieejamas no galvenā gaiteņa un skatuvju zonām.

Projektējot tehniskās telpas, ievērtēts iekārtu radītais troksnis,
tādēļ ap mūzikas zālēm veidota telpiska skaņu slāpējoša buferzona.

Ēkas struktūra — monolītā dzelzsbetona čaulas, balstītas uz monolītā dzelzsbetona sienām un kolonnām.

Ēkas platība un orientējošās būvizmaksas atbilst konkursa nolikuma prasībām.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
4 Comments
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
guntis

… kā jau parasti – tik līdz labs darbs parādās… neviens neko neraksta!

Ļoti patīk. Autori – malači. Vislabākais darbs – visu citu vidū!

autori

paldies

guntis

… kā jau parasti – tik līdz labs darbs parādās… neviens neko neraksta!

Ļoti patīk. Autori – malači. Vislabākais darbs – visu citu vidū!

autori

paldies

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x