Nams Pulkveža Brieža ielā

Jaunā ēka Pulkveža Brieža ielā ienes perimetrālo, pilsētas centram raksturīgo apbūvi Pulkveža Brieža ielas tālākajā galā, iezīmējot centram pieguļošās postindustriālās teritorijas transformāciju uz pilsētniecisku vidi, kurā arvien lielāku vietu ieņem daudzdzīvokļu nami. Ēkas tēlā var sajust atsauces uz 20. gadsimta sākuma Rīgas centra namu arhitektūru, precīzāk, — uz tām lielajām dzīvokļu mājām, kas tapa pēdējos piecos gados pirms Pirmā pasaules kara — drukni nami ar augstiem jumtiem, kuru fasādēs agrīnā jūgendstila ekspresiju sāka aizvietot neoklasicismam raksturīgs rāmums un cēla nosvērtība.

Jaunā nama arhitektūra pauž lakonisku, mūsdienīgu vienkāršību, bet būtisku lomu tēlā spēlē jumta veidols ar mansarda izbūvēm divu stāvu augstumā. Kā atsauce uz jūgendstila vertikālismu ir arī izbīdītie erkeru – balkonu apjomi. Ja ielas fasāde ar vairāk izsmalcinātu fasādes dalījumu, ar veikalu telpām un skatlogiem ielas līmenī pauž pilsētniecisku tēlu, tiecoties Rīgas centra vidi turpināt kādreizējajā nomalē, tad pret iekšpagalmu ēka ir vairāk atvērta, ar vienkāršāku, vairāk priekšpilsētai raksturīgu veidolu.

Ēkas ziemeļu daļā ir caurbrauktuve, kas nodrošinina piekļuve iekšpagalmam operatīvajam transportam, bet reizē ir daļa no labiekārtota gājēju celiņa (iekškvartāla pasāžas jeb “parka alejas”), kas cauri kvartālam savieno Pulkveža Brieža ielu ar Rūpniecības ielu, jeb plašākā pilsētbūvnieciskā kontekstā — Viesturdārzu un Rūpniecības ielas jauno dzīvokļu kvartālu ar plānoto New HansazCity teritoriju. Iekšpagalma labiekārtojums veidots, paredzot nākotnē savienoties ar plānoto apbūvi Pulkveža Brieža ielā 39. Virs autostāvvietu apjoma veidota privātāka rekreācijas pagalma zona. Vietas veiksme ir arī gar Pulkveža Brieža ielu augošie koki, kas būvniecības gaitā saudzēti un saglabāti, piešķirot ēkai un apkārtnei pilsētnieciski dzīvīgu gaisotni, kādas bieži pietrūkst klajā laukā celtiem dzīvokļu namiem.

Park Alley — nams Pulkveža Brieža ielā  35

Pasūtītājs: New View Estates Latvia
Arhitekti : MARK — Aleksejs  Birjukovs, Jānis Gertmanis

Dzīvokļu skaits: 100
Autostāvvietu skaists: 88
Stāvu platība: 16 100 m²

Projekts: 2014-2017
Būvniecība: 2017-2019

Teksts: Artis Zvirgzdiņš, pēc projekta materiāliem
Foto: Indriķis Stūrmanis

Ēkas būvniecības stadijas gandrīz ik dienas tika dokumentētas projekta arhitekta Alekseja Birjukova instagramā — skat. #BRZ35

 

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
2 Comments
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
UH!

Nu riktīgi Jaunie Vasjuki. Bez komentāriem…

Anna

Spriežot pēc raksta , fantastiska arhitektūra.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x