Mūsdienu mākslas centrs Viļņā

Šodien ir Lietuvas Neatkarības diena. Viens no nozīmīgākajiem iepriekšējā gada notikumiem Lietuvas arhitektūrā bija konkurss Mūsdienu mākslas centram Viļņā, ko finansēja nevis sabiedriska, valsts vai pilsētas, bet gan privāta institūcija. Pēc konkursa divām kārtām par labāko tika atzīts projekts, kura autori ir jauns birojs a01.

Mūsdienu mākslas centra ēkas plāna formu veido trīsstūris, atspoguļot trīs gara aspektus, ko aptver māksla — sajūtas, emocijas un intelektu.

Pilsētbūvnieciskie risinājumi

Ēkas novietni un kontūru nosaka pieguļošie pilsētas struktūras elementi — Geležinio vilko iela, Konstitucijos prospekts un vizuālā saite ar vecpilsētu. Piedevām tika ņemta vērā Nacionālās mākslas galerijas tuvums un tēls, tiecoties pasargāt šis ēkas nozīmi pilsētā.  Publiskā telpa ir organizēta, apvienojot esošos un plānotos gājēju celiņus vienā (vienībā/platībā). Saglabājot esošo zaļo krasta nogāzi Nacionālās galerijas priekšā, paredzēts to veidot kā rekreācijas telpu ar sakuru parku, brīvdabas skulptūru dārzu, āra kafejnīcu, bērnu rotaļu laukumu un platībām āra aktivitātēm utt., lai radītu pozitīvu sinerģiju un līdzsvaru ar apkārtējo ārtelpu. Paturot prātā vietas attīstības pamatprincipu, arhitekti iecerējuši iekļauties plānotajā pilsētas siluetā un uzlabot satiksmes risinājumus.

Arhitektūras risinājumi

Izvērtējot telpiskās vajadzības un pilsētnieciskās vadlīnijas, ēka ir sadalīta divās daļās — virszemes un pazemes. Virszemes daļu veido trīsstūri ar nošļauptiem stūriem, dažādos līmeņos tie ir savērpti, radot apjoma ekspresiju. Ēkas stāvus vienojošais elements ir nātrijs ar pandusiem.

Projektējot telpu funkcionālo izkārtojumu, par galveno tika uzskatīta telpu loģisks virknējums un fleksibla apmeklētāju plūsmu organizācija. Pieeja ēkai ir gruntsgabala augstākajā daļā, vedot vestibilā, kas ir kā ēkas sirds. Ēkā ir divas kāpņu telpas.

Pirmajā stāvā atrodas ieejas, kafejnīca, bibliotēka, grāmatveikals, tāda kā radošā darbnīca un VIP telpa. Otrajā stāvā ir īslaicīgo izstāžu telpa un daudzfunkcionāla zāle, bet trešajā — telpas administrācijai un papildus telpas izstāžu zālei. Pagrabstāvā ir telpa  pastāvīgajai ekspozīcijai, kā arī noliktavas un tehniskās telpas.

Vizuālie risinājumi

Ēkas iekšienes un ārienes strukturālo  integritāti sekmē krustojošos līniju tīkls, respektīvi — triangulētās virsmas.  Ārtelpā šādi trīsstūri veido kamer izmēra telpas skulptūru ekspozīcijai un apmeklētāju rekreācijai. Tādejādi vieta kopā ar ēku iegūst viengabalainību.

Ēkas interjerā dominē dabiskie materiāli — stikls, koks un akmens.  Ēkas fasādēm, čaulai iecerēts Dupont Corian mākslīgā akmens materiāls, kas ir ārkārtīgi izturīgs un gluds. Baltie Corian paneļi radīs viendabīgu izskatu, mūsdienīgu un reizē arī vieglu tēlu.

Īpašā novietne un ēkas funkcija pieprasa rūpīgi izstrādātu apgaismojumu. Autori piedāvā veidot slēpto apgaismojumu, tādejādi ēkas fasāde iegūtu izgaismojumu, piešķirot papildus pievilcību un burvību tumšajā laikā.

Strukturālie risinājumi

Ēkas konstruktīvā shēma tika piemērota arhitektūras risinājumiem, veicot nepieciešamos aprēķinus visām slodzēm, apliecinot arī reālu iespēju īstenot šādu dzelzsbetona konstrukciju. Būves noturību sekmē divi elementi — pamatu kontūrs un monolītā betona slīpās sienas ar atbalsta sienām, ļaujot iztikt bez kolonnām izstāžu zālēs. Aprēķiniem pirmie rezultāti rāda, ka konstruktīvā shēma ar rezervi atbilst STR un Eurocode prasībām un ir iespējams izprojektēt šādu būvi. Saskaņā ar aprēķiniem, ēkas būvniecībai būtu nepieciešami ap 3500 m³ betona un ap 200 tonnām metāla.

 

Projekta finansētāji (Viktoras Butkas, Danguolė Butkienė) ir pilni nopietnas apņemšanās to īstenot. Šobrīd zemes gabalam tiek gatavots detaļplānojums, izstrādāts prasības no pilsētas un pieminekļu aizsardzības iestāžu puses un gaidāms, ka pēc dažiem mēnešiem varētu sākties darbs pie tehniskā projekta.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x