Mākslas muzejs — Audrius Ambrasas Architects

Vienu no trim 3. vietām Mākslas muzeja pārbūves konkursā ieguva Viļņas arhitektu biroja Audrius Ambrasas Architects darbs, kas piedāvā  parkā jaunu, patstāvīgu, vizuāli vieglu, bet liela izmēra apjomu, ko divās funkcionālās daļās sadala Jātnieku aleja.

Ideja

Vēsturiskā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēka ir ļoti spilgta un pilnībā nobeigta pilsētas centra daļas zīme. Jaunā piebūve nedrīkst traucēt vēsturiskās ēkas uztveri, izzust koku sazarojumā, turklāt tai ir jārada jauns impulss Muzeja un Parka atdzīvināšanai. Rīkotas tematiskās izstādes līdzās pastāvīgajām ekspozīcijām, kuras rīko gan vietējie, gan ārvalstu kuratori, ir Muzeja galvenais atdzīvināšanas virziens, tādēļ blakus obligātajām utilitārajām telpām jaunajā piebūvē piedāvājam iekomponēt telpu mainīgai ekspozīciju zālei. Jaunajai piebūvei arī ir jābagātina publiskā telpa un jāvērš Muzeja seja uz Esplanādi un pilsētas centru.

Ģenplāns

Jauno apbūves izvietojumu zemes gabalā noteica esošā pilsētas un kājceliņu sistēma, kājāmgājēju plūsma un Jātnieku alejas trajektorija. Regulārs taisnstūra plāna apjoms it kā turpinās precīzu vēsturiskās LNMM ēkas struktūru, taču tiek «iegrauztas» Esplanades stādījumu un celiņu sistēmas. Iesakām atjaunot Jātnieku alejas celiņu un pagarināt to arī Mākslas akadēmijas pusē. Jaunā ieeja uz muzeju tiek projktēta no Esplanādes puses, taču arī uz iepriekšējo var nokļūt no Krišjāņa Valdemāra un Elizabetes ielu stūra, caur ekspluatējamo jumtu-terasi. Jumta terasē var rīkot āra skulptūru ekspozīcijas. Publiskā tualete un parka darbinieku telpas tiek projektētas atsevišķā ēkā. Bērnu spēļu laikums tiek paredzēts tuvāk Esplanādes centram. Visi vērtīgie koki tiek saglabāti, izņemot dažus, kurus neizbēgami būtu nepieciešams pārvietot.

Saturs

Vēsturiskā LNMM ēka rūpīgi jārestaurē un tās saturs netiek papildināts ar nekādiem jauninājumiem. Jaunā piebūve virszemes daļā pie tās pieslēdzas kā slaida galerija caur loga atvērumu, kas atrodas zem parādes kāpnēm. Jaunā apjoma plastika nav pašmērķīga — tā rodas ārējo un iekšējo telpu formēšanās procesā. Jātnieku aleja sadala jauno piebūvi divās daļās, kuras savā starpā tiek savienotas ar tiltiņu otrā stāva augstumā. Alejas perspektīvē tiltiņš izskatās tieši kā nostaļģiska senā parka arhitektūras reminiscence. Koku pavēnī iegrimušā ēka dabā būtu apjaušama tikai fragmentāri, kā atsevišķi mākslīgi ainavas elementi, kas iznirst no bagātīgajiem augājiem. Maigi lēzenās rampas gar Valdemāra ielas un Elizabetes ielas krustojumu nekonkurē ar  vēsturisko ēkas ieejas kāpņu pompozumu, taču neuzkrītoši paziņo par iespēju iekļūt tieši uz jauno muzeja daļu un āra ekspozīciju.

Funkcija

Piedāvātā funkcionālā shēma ļauj elastīgi organizēt apmeklētāju iekļūšanu un kustību iekšpusē, skaidri zonēt telpu funkcionālās grupas un nesarežģītā veidā savienot vēsturisko ēku ar jauno piebūvi.

Vēsturiskās ēkas plāna struktūra netiek izmainīta. Cokolstāvā ir paredzētas restaurācijas, pakotavas telpas. Šaurākajā galā tiek plānoti divi lifti — pasažieriem un eksponātu pārvietošanai. Šī daļa tiek iedziļināta līdz. -6.50m atzīmei un zem zemes tiek savienota ar piebūvi. Vēsturiskās ēkas bēniņos pēc nepieciešamības piedāvājam pielietot tikai tehniskajām telpām — tā būtu maksimāli iespējams saglabāt jumta konstrukciju autentiskumu.

Jaunā piebūve sastāv no divām daļām, kas savā starpā savienotas ar galeriju un apakšzemes tuneli. Dienvidu daļā — to pielīdzināšanai var dēvēt par Sarīkojumu centru — pirmajā stāvā ir ieeja, vestibils, ģērbtuve, kafejnīca, veikals, apmācību telpas, WC. Gada siltajā laikā kafejnīca stiepjas pat zem parka kokiem. Pagrabā tiek projektēta auditorija, foajē, administrācija, kafejnīcas palīgtelpas, tehniskās telpas. Pirmo stāvu un pagrabu apgaismo gaismas šahta, pagraba līmenī tiek ierīkots atvērts laukums. Administrācijas telpas tiek apgaismotas caur logiem no blakus ēkai ierīkotā reljefa iedziļinājuma. Kefejnīcas produktu pievešana tiek paredzēta caur pagrabu. Piebūves austrumu daļas pirmajā stāvā paredzēta īslaicīgo izstāžu zāle, pagrabā — fondu glabātuves, tehniskās telpas.

Apmeklētāju iekļūšanai piedāvājam lietot gan vēsturisko ēkas galveno ieeju, gan arī jauno ieeju no Esplanādes puses. Vēsturiskajā ēkā ir iespējams atstāt esošo garderobi un biļešu kasi. Jaunajā piebūvē ir iespējams nokļūt no ekspluatējamā jumta, uz kura tiek ierīkota āra ekspozīcija — ar cilindra liftu ir iespējams pārvietoties no jumta uz pirmo stāvu. Muzeja funkcionālā shēma ļauj apmeklētājiem brīvi izvēlēties gan atnākšanas vietu, gan arī iekšējo kustības trajetoriju: var nokļūt gan uz kafejnīcu, veikalu, auditoriju vai satikties ar administrācijas darbiniekiem neiegriežoties ekspozīciju telpās; ir iespējams aiziet uz vēsturisko ēku pa galvenajām kāpnēm un apskatīt pastāvīgo ekspozīciju un tikai vajadzības gadījumā noiet līdz WC piebūvē; caur jebkuru ieeju ir iespējams ienākt un apskatīt gan jauno izstādi, gan arī mainīgo ekspozīciju zālē vai secīgi apstaigāt visas zāles.

Dalīties ar ierakstu:

12
Pievienot komentāru

avatar
10000
10 Komentāru pavedieni
2 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
muzejsJurisaigaViensdace Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
kukū
Guest
kukū

Man patiesībā no redzētajiem šis patika vairāk nekā tas pirmās vietas ieguvējs. Arhis manuprāt šoreiz nav atradis labāko risinājumu, bet Šlivkas birojam drusku pietrūkst skaidrības. Šis lietuviešu projekts manuprāt būtu bijis labāks nekā visu iegrūst pazemē, kā tas bija 1 vietas ieguvējam. Bet žurijai jau redzams labāk…..

kukū
Guest
kukū

Man patiesībā no redzētajiem šis patika vairāk nekā tas pirmās vietas ieguvējs. Arhis manuprāt šoreiz nav atradis labāko risinājumu, bet Šlivkas birojam drusku pietrūkst skaidrības. Šis lietuviešu projekts manuprāt būtu bijis labāks nekā visu iegrūst pazemē, kā tas bija 1 vietas ieguvējam. Bet žurijai jau redzams labāk…..

dace
Guest
dace

šis te tiešām rada tādas mūsdienu mākslas galerijas iespaidu. veco ēku arī nemaz nenomāc.

dace
Guest
dace

šis te tiešām rada tādas mūsdienu mākslas galerijas iespaidu. veco ēku arī nemaz nenomāc.

Viens
Guest
Viens

Vai nevaidzētu mazliet paciesties un pagaidīt ar to muzeja rekonstrukciju , līdz radīsies Latviešu arhitekti, kas spēs vērtēt un rast arhitektūras tēlus, kas visus pārliecinātu .

muzejs
Guest
muzejs

Ja vēl kādus gadus pagaidīs, vecā muzeja ēka vienkārši sabruks.

Viens
Guest
Viens

Vai nevaidzētu mazliet paciesties un pagaidīt ar to muzeja rekonstrukciju , līdz radīsies Latviešu arhitekti, kas spēs vērtēt un rast arhitektūras tēlus, kas visus pārliecinātu .

muzejs
Guest
muzejs

Ja vēl kādus gadus pagaidīs, vecā muzeja ēka vienkārši sabruks.

aiga
Guest
aiga

Ai, cik skaisti,.. šis varēja uzvarēt.. Bet laikam ir par dārgu Rīgas pilsētai.

aiga
Guest
aiga

Ai, cik skaisti,.. šis varēja uzvarēt.. Bet laikam ir par dārgu Rīgas pilsētai.

Juris
Guest
Juris

Vienīgi šitādu plāceni jau esmu kaut kur redzējis Ar piepaceltu maliņu lai var iziet pa apakšu. Neatceros tik kas tas bija par objektu.

Juris
Guest
Juris

Vienīgi šitādu plāceni jau esmu kaut kur redzējis Ar piepaceltu maliņu lai var iziet pa apakšu. Neatceros tik kas tas bija par objektu.