Ķīpsalas gals. OUTOFBOX

Konkursā ēkai Ķīpsalas ziemeļu galā ar otro vietu tika novērtēts OUTOFBOX priekšlikums — divi atsevišķi,
slaidi torņi, kas savienojas pirmā stāva līmenī. Zīmīga projekta īpatnība ir plāni,
kas no stāva uz stāvu rotēti par 180 grādiem, panākot fasāžu ritmu un dinamiku.

Ķīpsalas Spices novietne ir pats salas ziemeļu gals — viegli
nolasāms, ja sanāk salā iemaldīties, bet teju nemanāms skatos no Vanšu tilta
vai no Andrejsalas mola. Zunda mute jeb Roņu dīķis tālajos skatu punktos
pilnībā saplūst ar Podraga un Zunda rūpnīcu korpusiem. Tieši tāpēc šeit
nepieciešams veidot vertikālu akcentu. Smails apjoms ir kā kuģotāju bāka, Rīgas
vārti — nozīmes var atrast daudz. Mums tas ir telpisks orientieris — simbols,
kas iezīmē salu. Simbols, kas iezīmē pārmaiņas.

Iedvesma ēkas tēlam rasta Ķīpsalas koka namiņos, kas puduros
satupuši uz šaurajām Ķīpsalas ielām. Tieši tāpat Ķīpsalas Spices raksturā dažādie
dzīvokļi tup uz centrālās ēkas komunikāciju ass. Ogļu ielas melnums,
industriālās ostas tuvums noteica fasādes materiālu izvēli — melns tonēts monolītais
dzelzsbetons un melni šķiedrcementa apdares paneļi uz metāla karkasa. Bet jahtu
arhitektūra iedvesmoja plašo koka deku pielietojumu ēkas arhitektūrā.

Ēkas formu noteica gruntsgabala aizsargjoslu robežas. Lai panāktu
ēkas fasādes smalko sadrumstalotību un izbēgtu no monotonas būves iespaida,
dzīvokļi kā krelles savērti uz kāpņu, liftu un sanitāro mezglu kodola, ik stāva
plānā tos rotējot par 180 grādiem. Tas ļauj potenciālajam pircējam izvēlēties līdzīgu
dzīvokli gan ar skatu uz Vecrīgu, gan skatu uz Baltijas jūru. Arī kāpnes rotē
līdzi namam, ļaujot katrā stāvā no brīvi pieejamām publiskām telpām baudīt
spices unikālo panorāmu.

Ēkas pirmajā stāvā izvietotas publiskās telpas — restorāns ar
panorāmas skatu, kas lutina apmeklētājus gan ar rīta sauli, gan vakara, ļaujot
vērot gan kuģu satiksmi Daugavā, gan saulrietu virs Spilves pļavām. Otrā ēkas
galā paredzēts SPA komplekss. Starp abiem apjomiem plaša halle ar skatu uz otrā
krastā esošo veco graudu elevatoru. Mājas iemītniekiem arī pieejama uz pirmā
stāva jumta izvietotā terase, pie kuras pieslēdzas koplietošanas telpas.

Ēka veidota monolītā dzelzsbetona
konstrukcijās, kas ļauj brīvāk plānot dzīvokļus, izvairoties no tradicionālā
paneļa izmēram pieskaņotā soļa. Tieši pateicoties šim elastīgumam, pagrabā ir
rasta vieta 44 automašīnu novietnēm, vidēji nodrošinot 1,2 autovietas uz
dzīvokli. Ēkas konstruktīvo stiprību nodrošina kāpņu lifta bloks un sanitāro
mezglu serde, kas neskatoties uz atšķirīgiem plānojumiem dažādos stāvos ir
nemainīgi saglabājusi savu novietojumu cauri ēkai.

Dzīvokļa interjera risinājumu koncepcijas pamatā ir ekstravagance
un vēlme maksimāli nodrošināt iemītniekus ar vietas unikālāko raksturiezīmi —
brīvs skats 360 grādu plašumā. Tāpēc te dominē plaši stiklojumi, ēkas gala
fasādēs, pielietojot bīdāmo stikla sistēmu, nojaucot jebkādu robežu starp
dzīvokli un ārtelpu. Materiāli — melns betons, koks durvīs un grīdās, slīpēta
betona grīdas priekšnamā un kabinetos.

Tehniskie rādītāji

  • Gruntsgabala kopējā platība — 3181 m²
  • Apbūves intensitāte  — 159,9
    %
  • Brīvā teritorija — 1907 m²
  • Brīvās teritorijas rādītājs (brīvā teritorija pret stāvu platību)
    — 37,5 %
  • Apbūves laukums — 997 m²
  • Apbūves blīvums  — 40,1 %
  • Ēkas virszemes stāvu platība — 5088 m²
  • Dzīvokļu skaits — 37

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x