Ambulatorais centrs Ļermontova ielā

Tiecoties iekļauties Āgenskalna vēsturiskajā koka apbūvē, Ļermontova ielā top Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas ambulatorā centrs, ceļot jaunu ēku un renovējot divas vecās.

Pēdējos gados Latvijas
tautsaimniecību un, protams, arī projektēšanas un būvniecības nozares, lielā
mērā uztur Eiropas līdzfinansētie projekti. Arī VSIA Rīgas psihiatrijas un
narkoloģijas centra
Ambulatorā centra un dienas stacionāra jaunbūve un esošo ēku
(liters 001, liters 002) rekonstrukcijas tehniskais projekts Rīgā, Ļermontova
ielā 1 ir viens no šiem.

Objekts kopumā izgājis
visas nepieciešamās stadijas — skiču konkursu, tehniskā projekta izstrādes
stadiju ar būvprojekta ekspertīzi, pārvarējis Būvvaldes redzīgo aci,
būvniecības iepirkumu un pagājušā gada nogalē uzsākta jaunās ēkas būvniecība.

Projekta
priekšlikums paredz izbūvēt jaunu divstāvu ēku ar bēniņstāvu un pagrabu zemes
gabala dziļumā ambulatorā centra un dienas stacionāra vajadzībām, kā arī rekonstruēt
esošās ēkas, minimāli mainot to iekšējo plānojumu, maksimāli piemērojot to
nepieciešamajai funkcijai. Plānots maksimāli saglabāt ēku vēsturiskā plānojuma
struktūru, interjera aprises un detaļas. Atsevišķas detaļas un elementi tiks
saglabāti un atjaunoti balsoties uz arhitektoniski — māksliniecisko
inventarizāciju. Projekts paredz atsevišķu iekšējo sienu demontāžu, lai telpas
atbilstu pastāvošajām higiēnas normām. No ārpuses atjaunot koka dēlīšu apšuvumu
un fasādes dekoratīvās detaļas, atjaunot logus.

Jaunajā ēkā projekta priekšlikums paredz 1. un 2. stāvā
izvietot gan ārstu telpas un uzņemšanas un reģistrācijas telpu bloku, gan arī
palātu telpas un ēdnīcu. Paredzēts, ka Centrā pacienti uzturas tikai pa dienu,
ēdiens tiek pievests jau sagatavots, tas tiek pasniegts atsevišķā telpā.
Pagrabā izvietojas nepieciešamās palīgtelpas, terapiju telpas un aptieka, kurai
ir atsevišķa ieeja no āra — padziļināta zemes līmeņa pagalmā. Ēkas 3. bēniņu
stāvā izvietotas telpas personāla vajadzībām un neliela konferenču zāle vienā
korpusā, bet otrā — ventkamera.

Jaunais
apjoms izvietots zemes gabala viduszonā, cenšoties maksimāli saglabāt esošos
kokus un reljefu, izveidojot ērtu piekļuvi saimnieciskajam transportam, kā arī
atkāpjoties ugunsdrošības normatīvu noteiktajos attālumos no esošajām koka
ēkām.

Ambulatorais centrs un dienas stacionārs

Ļermontova ielā 1

Autors: Mikus Lejnieks / Lejnieku projektēšanas birojs
Pasūtītājs: VSIA Rīgas psihiatrijas un
narkoloģijas centrs

Tehniskie
rādītāji

  • Gruntsgabala platība — 4768 m²
  • Apbūves laukums — 930 m²
    • esošās ēkas — 382 m²
    • jaunbūves — 548
  • Apbūves blīvums — 19,5 %
  • Apbūves intensitāte — 36,4 %
  • Esošās ēkas liters 001 virszemes stāvu platība — 229 m²
  • Esošās ēkas liters 002 virszemes stāvu platība — 387 m²
  • Jaunbūves virszemes stāvu platība — 1120 m²
  • Jaunbūves pagraba stāva platība — 501 m²
  • Esošo ēku kopējā kubatūra — 3341 m³
  • Jaunbūves kubatūra — 6900 m³
  • Cilvēku skaits, kas vienlaicīgi uzturēsies centrā  ~80

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
38 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
šurpu turpu

Šāda fasādes apdare psihiski slimiem cilvēkiem var saasinat slimibu.

losangelos

jā, diagonālas līnijas šai gadījumā nav laba doma

diagonāle

pēc savas pieredzes? 😀

novērotājs

jābūt aklam vai nejūtīgam, lai nemanītu, ka viegli aizpeldošās švīku diagonāles tiešām "sit pa nerviem", pat veselam cilvēkam kā vispār kaut kas tāds var ienākt prātā, veidojot, nosacīti, rehabilitācijas ēku kompleksu?! – noteikti vajadzēja kaut kā izrādīties? sen nebija bijis neviens cits pasūtījums, kurā koši izrotāties?? tas, ko būtu derējis atcerēties, ir, ka arhitektūra sākas un beidzas ar tās lietotāju sajūtām. ka arhitekta paša pienākums ir uzminēt, sajust un prognozēt sava darinājuma psiholoģisko ietekmi uz sabiedrību. ka psihiskās veselības centram būtu jāveicina stabilitātes, miera un līdzsvarotības izjūtas. var jau iebilst un visādi strīdēties pretim, bet uz realizācijas bildēm skatoties, nāk… Lasīt vairāk »

gadās

izskatās, ka te viens ir ēkas lietotājs. nu, veseļojies un nesatraucies – no iekšpuses jau tās diagonāles neredzi.

vispār tiktāl reti stulbi komentāri…

stulbenis

Nav saprotams, kur tad bija visas tās kolēģijas , padomes, būvvaldes, vismaz lkādam jau vajadzēja pateikt to, kas mirklī parrādījās komentāros,. Varbūt tomēr varēja paskatīties uz ēkas fasāžu risinājuma atbilstību funkcijai.

tas pats novērotājs

spļauj,spļauj pret vēju! neaizmirsti pamperus sagādāt – tie labi uzsūc, ja nu "gadās"…

Ja nopietni – tad tev liekas, ka slīpenie apšuvumi tieši šajā konkrētajā gadījumā varētu izraisīt kādas pozitīvas emocijas? un, ja nē – tad kādas??

Arturs Pērkons

Dažādie slīpumi vienā plaknē to optiski salauž, tas taču visiem zināms kā reizes rēkins.

Kāds ir arguments lauzumam?

...

a kas apšuvumam vainas? pilnīgi netraucē.

....

kopā ar dauzkrāsainajiem logailu aprāmējumiem vienkārši nav piemērots funkcijai- varbut bērnudārzam, bet ne psihiski slimiem cilvēkiem. Kautkāda nozīme tomēr ari funkcijai būtu jāpieškir.

aizmirsu

Daudzkrāsainie logu apšuvumi gan uz bērnu iestādi velk. bet nedomāju, ka redzot slīpu apšuvumu, kāds kritīs uz zemes un gārgs vai metīsies bēgt prom. Kaut gan apšuvums tur mazākā bēda tik lakoniskam apjomu kopmpleksam. Var tač pamainīt virzienu, ja rodas pārliecība, ka tiešām vajag. Cik saprotu, uzbūvēts jau vēl nav.

Roze

Hmmmm, un ko teiksiet par šo?

http://www.dez…g/#more-189919

zuze

Tas ir labais! Bet te arī interjērs ir tāds, ka nemaz nav jābūt psihiski slimam, lai tads kļūtu ilgāku laiku uzturoties šādās telpās.

zuze

Patiešām nav saprotams, kāpēc vajag to apšuvumu tā sacakot, jo neko būtisku tas fasādes risinājumam nedod. Kopumā skatot vizualizāciju ir prieks par vecajām ēkām tajā kvartālā, un pārņem neizpratne par logu formu daudzveidību nelielajā apjomā, nefunkcionāli taisnajām izbūvēm jumta daļā, un protams apšuvuma "salūtu" fasādē.

Kopumā apjomi patīkami iekļaujas kvartāla apbūvē, bet detaļas ir tādas nekādas: ne kontrastējošas, ne vecā atdarināšana, ne arī kādas īpaši inovatīvas idejas. Ja atmestu tos izdaiļošanas elementus un līdzsvarotu logu augstumus un proporcijas, tad būtu patiešām objekts, kas organiski iekļaujas kvartāla, nevis demonstrē arhitekta pašapliecināšanos.

?

kāpēc visam jābūt tik dažādam/ Gala fasādes logi- laikam 4 bet visi atšķirīgi. liekas ka tā jāizskatās jebkuram jaunprojektētam apjomam?

Matiss

Korekts un ar pietāti pilns projekts… bet

redzot blakus lietuvieshu skolu un igauņu bērnudārzus, gribas raudāt…

kur ir drosme?????

?

pietāte pret vidi, sabiedrību, centra klientiem? pret ko tieši?

Matīss

ar to biju domājis, ak tā drīzāk ir konteksta arhitektūra nevis vietzīme.

?

Grūti pašreiz pateikt, ko citi piedāvāja konkursā, bet šobrīd liekas ka piedāvātie divslīpu jumti kopā ar slīpā apšuvu fasādem diez vai ir labākais, ko Āgenskalns pelnījis,.

šurpu turpu

Šāda fasādes apdare psihiski slimiem cilvēkiem var saasinat slimibu.

losangelos

jā, diagonālas līnijas šai gadījumā nav laba doma

diagonāle

pēc savas pieredzes? 😀

novērotājs

jābūt aklam vai nejūtīgam, lai nemanītu, ka viegli aizpeldošās švīku diagonāles tiešām "sit pa nerviem", pat veselam cilvēkam kā vispār kaut kas tāds var ienākt prātā, veidojot, nosacīti, rehabilitācijas ēku kompleksu?! – noteikti vajadzēja kaut kā izrādīties? sen nebija bijis neviens cits pasūtījums, kurā koši izrotāties?? tas, ko būtu derējis atcerēties, ir, ka arhitektūra sākas un beidzas ar tās lietotāju sajūtām. ka arhitekta paša pienākums ir uzminēt, sajust un prognozēt sava darinājuma psiholoģisko ietekmi uz sabiedrību. ka psihiskās veselības centram būtu jāveicina stabilitātes, miera un līdzsvarotības izjūtas. var jau iebilst un visādi strīdēties pretim, bet uz realizācijas bildēm skatoties, nāk… Lasīt vairāk »

gadās

izskatās, ka te viens ir ēkas lietotājs. nu, veseļojies un nesatraucies – no iekšpuses jau tās diagonāles neredzi.

vispār tiktāl reti stulbi komentāri…

stulbenis

Nav saprotams, kur tad bija visas tās kolēģijas , padomes, būvvaldes, vismaz lkādam jau vajadzēja pateikt to, kas mirklī parrādījās komentāros,. Varbūt tomēr varēja paskatīties uz ēkas fasāžu risinājuma atbilstību funkcijai.

tas pats novērotājs

spļauj,spļauj pret vēju! neaizmirsti pamperus sagādāt – tie labi uzsūc, ja nu "gadās"…

Ja nopietni – tad tev liekas, ka slīpenie apšuvumi tieši šajā konkrētajā gadījumā varētu izraisīt kādas pozitīvas emocijas? un, ja nē – tad kādas??

Arturs Pērkons

Dažādie slīpumi vienā plaknē to optiski salauž, tas taču visiem zināms kā reizes rēkins.

Kāds ir arguments lauzumam?

...

a kas apšuvumam vainas? pilnīgi netraucē.

....

kopā ar dauzkrāsainajiem logailu aprāmējumiem vienkārši nav piemērots funkcijai- varbut bērnudārzam, bet ne psihiski slimiem cilvēkiem. Kautkāda nozīme tomēr ari funkcijai būtu jāpieškir.

aizmirsu

Daudzkrāsainie logu apšuvumi gan uz bērnu iestādi velk. bet nedomāju, ka redzot slīpu apšuvumu, kāds kritīs uz zemes un gārgs vai metīsies bēgt prom. Kaut gan apšuvums tur mazākā bēda tik lakoniskam apjomu kopmpleksam. Var tač pamainīt virzienu, ja rodas pārliecība, ka tiešām vajag. Cik saprotu, uzbūvēts jau vēl nav.

Roze

Hmmmm, un ko teiksiet par šo?

http://www.dez…g/#more-189919

zuze

Tas ir labais! Bet te arī interjērs ir tāds, ka nemaz nav jābūt psihiski slimam, lai tads kļūtu ilgāku laiku uzturoties šādās telpās.

zuze

Patiešām nav saprotams, kāpēc vajag to apšuvumu tā sacakot, jo neko būtisku tas fasādes risinājumam nedod. Kopumā skatot vizualizāciju ir prieks par vecajām ēkām tajā kvartālā, un pārņem neizpratne par logu formu daudzveidību nelielajā apjomā, nefunkcionāli taisnajām izbūvēm jumta daļā, un protams apšuvuma "salūtu" fasādē.

Kopumā apjomi patīkami iekļaujas kvartāla apbūvē, bet detaļas ir tādas nekādas: ne kontrastējošas, ne vecā atdarināšana, ne arī kādas īpaši inovatīvas idejas. Ja atmestu tos izdaiļošanas elementus un līdzsvarotu logu augstumus un proporcijas, tad būtu patiešām objekts, kas organiski iekļaujas kvartāla, nevis demonstrē arhitekta pašapliecināšanos.

?

kāpēc visam jābūt tik dažādam/ Gala fasādes logi- laikam 4 bet visi atšķirīgi. liekas ka tā jāizskatās jebkuram jaunprojektētam apjomam?

Matiss

Korekts un ar pietāti pilns projekts… bet

redzot blakus lietuvieshu skolu un igauņu bērnudārzus, gribas raudāt…

kur ir drosme?????

?

pietāte pret vidi, sabiedrību, centra klientiem? pret ko tieši?

Matīss

ar to biju domājis, ak tā drīzāk ir konteksta arhitektūra nevis vietzīme.

?

Grūti pašreiz pateikt, ko citi piedāvāja konkursā, bet šobrīd liekas ka piedāvātie divslīpu jumti kopā ar slīpā apšuvu fasādem diez vai ir labākais, ko Āgenskalns pelnījis,.

38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x