Talsu estrāde

Izmantojot
Eiropas Savienības fondu finansējumu, pēdējos gados ievērojamas pārmaiņas piedzīvojusi
Talsi — atjaunotas vairākas ielas, padarot pilsētas centru par gājējiem
draudzīgu un patiesām patīkamu vidi. Savukārt kultūras infrastruktūras
atjaunošanas projekta ietvaros pārbūvēts kultūras centrs, izveidojot  Radošu sētu, un jaunu veidolu ieguvusi estrāde
Sauleskalnā.

Izvēloties
Talsu Sauleskalna brīvdabas estrādes Tēla risinājumu, atslēgas vārdi bija
LĪDZSVAROTS, VIENOJOŠS UN MIERĪGS. Manuprāt, tieši šie vārdi vislabāk raksturo
tradicionālu SVĒTKU sajūtu. Ir atmestas liekas detaļas un apjoma risinājums
kļuvis par stingru fonu izrādēm, sarīkojumiem un koru svētkiem.

Arhitektūra

Veicot
brīvdabas estrādes rekonstrukciju saglabāta liektā sienas forma, pagarināta uz
sānu malām un kompozicionāli nobeigta ar kulisēm. Apdares
risinājumā liektās sienas iekšpusē izmantoti Šrēdera tipa diffuzori.
Atstarotāji tehniski atrisināti, skrūvējot vienu pie otras dažāda šķērsgriezuma
koka brusas, Lieki nesadārdzinot realizāciju un izmantojot lokāli pieejamu
būvmateriālu — koku. Ar smilšu strūklu apstrādātiem koka dēlīšiem apšūtas arī
pārējās liektās sienas daļas. Apstrādājot koka dēļus ar smilšu strūklu, labāk
izceļas to faktūra un dēļi kļūst izteiksmīgāki. Koka apdares krāsu risinājumā
meklētas atsauces uz tautas tērpu lindraku tonalitāti.

Labiekārtojums

Talsu
Sauleskalna brīvdabas estrāde atrodas gleznainā, ar ainavas elementiem bagātā
vietā, kur ir gan izteikts, dabisks reljefs, gan lieli, nobrieduši koki un koku
grupas, gan tālas skatu perspektīves, gan ieskautas zonas.

Veidojot
teritorijas labiekārtojumu, galvenais uzdevums bija saglabāt līdzsvaru starp
dabas dotajām vērtībām un rekonstrukcijas laikā izdarītajām izmaiņām estrādes
ēkas un sēdvietu apjomos. Lai panāktu šo līdzsvaru arī labiekārtojumā tika
novākti iepriekšējo laiku uzslāņojumi – mākslīgi veidoti zemes uzbērumi ar
krūmu stādījumiem virs tiem, kā arī veikti būtiski zemes darbi koriģējot
reljefu estrādes ēkas galos un sēdvietu zonā. Izmantojot esošās nogāzes, no
jauna tika izveidota amfiteātra tipa zona estrādes vienā malā, ko iespējams
izmantot kamerpasākumiem u.c. aktivitātēm.

Projektējot
estrādes labiekārtojumu tika ievērots estrādes kompleksa simetriskums, kas
organiski sajaucās un saplūst ar Talsu gleznaino pakalnu ainavu.

Talsu Sauleskalna brīvdabas estrādes pārbūve

Autori: MARK
arhitekti — Jānis Sauka, Līga Rutka, Santa Matule, students Kaspars Bērziņš
Ainavu arhitekts: Ģirts Runis
Konsultācijas: Artūrs Pērkons
Inženierrisinājumi: Būve un forma
Būvniecība: Talsu statiskais spriegums

Projektēšana: 2010-2011
Būvniecība: 2012-2013

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000