Mežaskola

Viens no nopietnākajiem pretendentiem uz galveno balvu Arhitektu savienības gada skatē ir Mežaskola — Sanatoriju internātpamatskola Šmerļa mežā starp Alfu un Juglu. Jaunais komplekss, ko veido atjaunotā vēsturiskā ēka un divas jaunbūves, jūtīgi reaģē uz vietas mērogu un kāpu reljefu, bet iekštelpas ir mājīgas, pat izsmalcinātas.

Skolu rekonstrukcijas ir iespēju pilni projekti, bet arhitekta radošo izteiksmi bieži vien iespaido neelastīgu programmu prasības.un pašvaldību pasūtītāju finansiālie ierobežojumi. Arhitekta mērķis šajā projektā bija sasniegt bagātīgu estētisko un emocionālo baudījumu vienlaicīgi veidojot funkcionāli pamatotu formu, mērķtiecīgi izvēloties krāsu akcentu stratēģiju un radīt nepārtrauktu saiti starp iekštelpu un ārtelpu. Šīs skolas unikālā novietne bija pamats emocionālajam ierosinājumam un konceptuālajam risinājumam. Mēs ceram, ka projekta lielākie ieguvēji ir šīs skolas skolēni.

Sanatoriju internātpamatskolas Rīgā ir skola 200 skolēniem, kas paredz rehabilitāciju. Programmas prasībās bija paredzētas mācību telpas, internāts 90 bērniem, ēdnīca, sporta zāle, aktu zāle, pulciņu nodarbību telpas, ārstnieciskā vingrošana, ūdensdziedniecības komplekss. Skolas kompleksu veido trīs ēkas — jaunā mācību un internāta ēka, jaunās sporta ēka un vēsturiskā ēka ārpusklases pulciņu nodarbībām, bibliotēka un rehabilitācijai. Jauno ēku apjoms ir 90% no kopējās ēku platības.

Mācību klases ir nelielas un paredzētas ne vairāk kā 14 skolēniem. Tajās ir paredzētas vairākas iebūvētas mēbeles kas ir atbilstoši mācību procesam un kas ļauj izvietot klasē lielāko daļu mācību līdzekļus. Mācību process paredz datoru skolotājam un ekrānu pie tāfeles, tādēļ klasēs ir  paredzētas gaismu bloķējošas žalūzijas. Jaunāko bērnu klašu blokā ir paredzētas vairākas rotaļu telpas, kas var būt izmantotas gan kā atvērtas , gan kā noslēgtas telpas un tikt izmantotas ne tikai kā rotaļu telpas starpbrīžos, bet arī mācību nodarbībām nelielām grupām.

Āra nodarbībām ir paredzētas zaļās klases , rotaļu laukumi, amfiteātris un neliels futbola laukums. Bērni pavada daudz laika ārā zaļajās stundās, stundu starpbīžos un pēc stundām, kas ir daļa no rehabilitācijas procesa. Ēku ārējai apdarei ir izvēlēti galvenokārt dabīgie un vietējie būvmateriāli tās ilgmūžigumam un ekoloģiskumam.

Vides pieejamība ir viena no prioritātēm šajā projektā. Lai gan skola nav šobrīd domāta šādam bērnu kontingentam, tā ir šodien projektēšanas normu prasība un  attīstītas sabiedrības nepieciešamība. Skolas kompleksā ir paredzēti sekojoši vides pieejamības risinājumi:

  • visas ieejas ir ar pandusiem,
  • visos gaiteņos un kustību zonās ir margas un sienas aizsargpaneļi,
  • visos skolas stāvos ir invalīdu tualetes,
  • grīdu apdares risinājumos ir iestrādāti zīmējumi, kas akcentē ieejas, sarga un auklīšu posteņu vietas, kā arī svarīgākos kustību mezglu punktus,
  • mācību ēkā ir izbūvēts invalīdu lifts,
  • augstumu starpību vietas ēkā ir risinātas kā pandusi,
  • teritorijā ir izbūvēts panduss, lai cilvēks ratiņkrēslā varētu pārvietoties pa skolas teritoriju, kurai ir izteikts paugurains reljefs

Mežaskola — Sanatoriju internātpamatskola Rīgā

Rekonstrukcija un jaunas ēkas

Adrese: Brīvības 384a

Projekta autors: Arhitektūras birojs Forma
Projekta vadītāja / arhitekte:  Ināra Kārkliņa
Piedaloties: Bonija Lasmane, Jānis Zaharāns, Gatis Kalniņš, Agnese Smilškalne, Juris Križanovskis, Elīna Frankevica, Zane Skrūzkalne, Ieva Vindele,  Velga Orlova, Madara Plāciņa, Linda Rinda, Māra Ābele, Māra Blaua

Teritorijas labiekārtojums un inžniertīklu pieslēgumi: Ināra Kārkliņa  Māris Kārkliņš, Bonija Lasmane
Būvkonstrukcijas: VM Projekts un BMB Projekts
Pasūtītājs: Rīgas domes Īpašuma departaments un Rīgas domes Attīstības departaments
Galvenais būvuzņēmējs:  a/s Abora

Projektēšanas laiks 2002-2007
Būvniecība: 2008-2010
Ēku kopējā platība: 7000 m²
Būvniecības izmaksas: 8,5 milj.LVL

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
guest
16 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Ieva

Būtu interesanti redzēt vēsturiskas ēkas pirmsrekonstrukcijas foto

A4D

Galerijā šobrīd ir pievienoti vēsturiskās ēkas un apkārtnes attēli pirms pārbūves.

Kārlails

Ļoti patīkami ka tik daudz iesaistīts koks, kā prioritāte ņemta vides pieejamība.

Manuprāt šādā vidē meža ieskāvumā un ar esošu, jauno ēku izbūvi veido patiešām bērniem vidi, kur patīkami darboties.

mr Pink Eyes

un skaisti!

.

nav jau ari ta ka te butu kautkas unikals, kads jaunievedums…

Kaspars

Un nau jau arī tā, ka obligāti būtu jābūt.

Tiešām smalki!

Tiešām smalki izstrādāts projekts! Rodas iespaids, ka arhitekti rūpīgi pārdomājuši jebkuru detaļu un smalkumu iekštelpās kā arī ārtelpās.

Līga

man šķiet, vēsturisko ēku varēja atjaunot jūtīgāk. Tieši interjeros gribētos smalkāku attieksmi pret mantojumu. Izmantoti tie paši apdares materiāli un krāsu gamma, kas jaunajās ēkās. Tie paši par sevi nav slikti, bet nojauc priekšstatu par vietu un tās vēsturi. Skatoties uz aktu zāli, pat nevar uzreiz saprast, ka tā ir tā pati zāle un atrodas vecajā ēkā. Viss izskatās vienāds, vismaz fotogrāfijās. Kaut kāda nianse pietrūkst.

Ieva

Būtu interesanti redzēt vēsturiskas ēkas pirmsrekonstrukcijas foto

A4D

Galerijā šobrīd ir pievienoti vēsturiskās ēkas un apkārtnes attēli pirms pārbūves.

Kārlails

Ļoti patīkami ka tik daudz iesaistīts koks, kā prioritāte ņemta vides pieejamība.

Manuprāt šādā vidē meža ieskāvumā un ar esošu, jauno ēku izbūvi veido patiešām bērniem vidi, kur patīkami darboties.

mr Pink Eyes

un skaisti!

.

nav jau ari ta ka te butu kautkas unikals, kads jaunievedums…

Kaspars

Un nau jau arī tā, ka obligāti būtu jābūt.

Tiešām smalki!

Tiešām smalki izstrādāts projekts! Rodas iespaids, ka arhitekti rūpīgi pārdomājuši jebkuru detaļu un smalkumu iekštelpās kā arī ārtelpās.

Līga

man šķiet, vēsturisko ēku varēja atjaunot jūtīgāk. Tieši interjeros gribētos smalkāku attieksmi pret mantojumu. Izmantoti tie paši apdares materiāli un krāsu gamma, kas jaunajās ēkās. Tie paši par sevi nav slikti, bet nojauc priekšstatu par vietu un tās vēsturi. Skatoties uz aktu zāli, pat nevar uzreiz saprast, ka tā ir tā pati zāle un atrodas vecajā ēkā. Viss izskatās vienāds, vismaz fotogrāfijās. Kaut kāda nianse pietrūkst.

16
0
Lūdzu, komentējietx