Kuru jauno eiropiešu vidū latviešu nav?

Young European Architects

Redaktore: Katharina Feur

Izdevējs: daab, 2006

Iesaka: igauņi & lietuvieši

Beidzot arī Latvijas grāmatnīcās nopērkami tikai pirms 4 gadiem izveidotās, bet jau divos gados pasaules tirdzniecības tīklu — vairāk nekā 100 valstis — apguvušās vācu izdevniecības daab populāro dizaina, arhitektūras un fotogrāfijas sēriju izdevumi. Atšķirībā no labi pazīstamiem un pieredzējušiem izdevējiem, kas lielākoties uzmanību pievērš starptautiski atzītiem profesionāļiem, daab aizsāka citu publicitātes koncepciju — jaunu un cerīgu radošo cilvēku darbu popularizēšanu. Tostarp — izmantojot ne tikai grāmatu tirgu, arī plašā mēbeļu, modes un dizaina noieta kanālus. Ikvienā vienībā vienmēr būs priekšvārds piecās valodās, allaž vairāk attēlu un maz teksta — ātras konkurētspēju apetītes apmierināšanai.

daab produkcijas kataloga šķirklī Design books aiz vārda YOUNG nosaukumā pakāpeniski klajā nāk ģeogrāfiski izdalīta sērija par Amerikas, Āzijas un Eiropas jaunākajiem, sevi pamanāmi apliecinājušiem dažādu nozaru dizaineriem un arhitektiem. Diemžēl arī pirmā panākumus arhitektūrā sološo jauno talantu daab Eiropas izlase palikusi bez latviešiem, lai gan mūsu pērnās / jaunās zvaigznes iekļuvušas pat pasaules aizraujošāko jauno arhitektu simtniekā. Nav skaidrs, uz kādas datu bāzes šī izlase veidota, tāpēc jo vairāk nav zināms, kad mēs vismaz papīrā noķersim Baltijas brāļus, ja kāda no Latvijā zināmajām arhitektūras atbalsta grupām, vienalga, — koleģiālajām, profesionālajām vai brīvprātīgajām — nopietni nepievērsīsies profesijas mārketingam eksporta zonā. 

Young European Architects nebūt nav tikai gados jaunu arhitektu darbus apkopojošs sējums, tas ir jaunatvērtu biroju, absolventu, sirdī jaunu, karjeras nomainītāju un pat vientuļu kareivju šodienas un nākotnes Eiropas arhitektūras redzējums. Tajā nodrukātie piemēri apliecina nemitīgi attīstošos bezrobežu būvniecības tendenci, kur ēkām arvien grūtāk nosakāma gan stilistiskā piederība, gan atrašanās vieta. Un to, ka jauno arhitektūrā noder viss, kas piesaista uzmanību. 


Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx