MadCity 2021 — šogad pievēršas Daugavas krastmalai

Jau piekto gadu Rīgā notiks starptautiskais pilsētplānošanas pasākums MadCity Rīga 2021, šajā laikā tas ieguvis atpazīstamību un reputāciju kā neparastu notikumu un ideju radīšanas vieta.  Šogad pasākuma galvenā tēma ir “Rīga/Daugava 2026”, tas norisināsies 29. un 30. septembrī, Spīķeru koncertzālē. Uzmanības lokā — Daugavas krastmala un ilgtermiņa mērķis — padarīt to par vietu, ko iemīļojuši vietējie un kas patīk arī tūristiem, par interesantāko krastmalu Ziemeļeiropā. Pasākums plānots 250 dalībniekiem klātienē, ar ārvalstu lektoru uzstāšanos klātienē un video prezentāciju no Japānas. Būtiski uzsvērt, ka plašākai sabiedrībai būs iespējas sekot pasākuma norisei  tiešraidē internetā, partneru Facebook lapās un portālā Delfi.

Šogad pasākuma ietvaros padziļināti apskatām jautājumus, kas saistīti ar Rīgas nākotnes mobilitāti, dažādu iestāžu un uzņēmumu sadarbību, kā arī iedzīvotāju līdzdalību.  Hakatona mērķis — radīt praktisku rīcības plānu (telpisku “mazo soļu stratēģiju” nākamajiem pieciem gadiem), kurā izveidota saikne ar lielajiem infrastruktūras projektiem, kuri ietekmēs krastmalu (Rail Baltica būvniecība, Vanšu tilta remonts, Mūkusalas promenādes izbūve, Austrumu maģistrāles izbūve, Rīgas centrāltirgus attīstība),  iecerētajiem liela mēroga attīstības projektiem Zaķusalā, Ķīpsalā, Andrejsalā, Zvirgzdu pussalā un  krastmalas uzlabojumiem, kurus vēlas redzēt rīdzinieki un pilsētas viesi.

Šāds lietišķs un saprotams plāns palīdzētu rīdziniekiem novērtēt nākotnē iespējamās pārmaiņas un ieguvumus, savas iespējas līdzdarboties procesos. Uzņēmējiem tas radītu priekšstatu par paredzamajām pārmaiņām un iespējām realizēt savus projektus, iesaistītajām valsts un pašvaldību organizācijām — iespējas papildināt un uzlabot savus projektus, savukārt Rīgas pilsētas pašvaldībai — veikt mērķtiecīgas/plānveida investīcijas  un darbības krastmalas izveidošanā par lieliskāko krastmalu Ziemeļeiropā.

Pasākumam ir lielisks partneru kopums — Autotransporta direkcija, Bererix, Carguru, Eiropas dzelzceļa līnijas, Krasta City, Latvijas Hidroekoloģijas institūts, Latvijas arhitektu savienība, LMT, LORDS AB Asset Management, MARK arhitekti, MERKS, Pilsēta cilvēkiem, RDPAD, Rīgas centrāltirgus, Rīgas enerģētikas aģentūra, Rīgas meži, Rīgas nami, Rīgas plānošanas reģions, Rīgas Satiksme,  Rīgas starptautiskā autoosta, RTU Arhitektūras fakultāte, Riga Port City, SIA Grupa93, SIA IE.LA inženieri, SIA Landshape, SIA ZZ Dats, Zviedrijas institūts, Zviedrijas vēstniecība. Savukārt Rīgas Meži vadītāja Anita Skudra un Rīgas Satiksme vadītāja Džineta Innusa  uzstāsies ar 5 minūšu zibens prezentācijām par krastmalu.

 

Starptautiskais pilsētplānošanas pasākums Mad City Rīgā notiek jau piekto gadu. Šajā laikā tas ieguvis atpazīstamību un reputāciju kā neparastu notikumu un ideju radīšanas vieta, tādējādi realizējot savus mērķus: a) vest uz Latviju jaunākās idejas pilsētu attīstībai;  b) sakratīt un savienot Latvijas/Rīgas dažādos “burbuļus” — zinātniekus, uzņēmējus, attīstītājus, iedzīvotājus, baņķierus, ierēdņus, informācijas tehnoloģiju speciālistus, dabas draugus, arhitektus, inženierus, māksliniekus, politiķus un pilsētplānotājus; c) radīt inovatīvus risinājumus pilsētu teritorijām.  2019. gadā saņemta arī Latvijas Arhitektūras gada balva — Sudraba ananāsu kā labākajam gada notikums kategorijā “Procesi”.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
6 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Miķelis

Mad City ir tāds “skazočņiku” festivāls, kur “skazočņiki” veldzējās nākotnes sapņos. 2026.gads ir pavisam tuvu, bet mums Rīgā ielas izskatās kā pēc kara. Katru dienu kraties kā pa lauku negreiderētu ceļu. Par RailBaltic kā baigo virzītāju varat aizmirst, RailBaltic ir naudas pumpis būvnieku kartelim, kas neinteresējas par Arhitektūru, paskat kādus primitīvus tiltus tur projektē, nerunājot par bezgaumīgām stacijām. Tas ir truls, primitīvs veids kā pārpumpēt ES naudu būvnieku kabatās. Un lieciet mierā Rīgas krastmalas – tur notiek savdabīga un interesanta dzīve jau šodien un tur nevajag neko “attīstīt”. Skazočņiki var aizmirst par Zaķusalas un Lucavsalas apbūvi – nav maksātspējīgas publikas,… Lasīt vairāk »

Miks Kārkliņš

Miķel,
Negribu tavu nostaju pārāk kritizet…kas zin cik liels optimisc es būtu strādājot LV, bet…
Pilsētvides gadijumā, IR JAPLĀNO UZ PRIEKŠU!!! Ir jāzin ko vēlas, lai saprastu, kas ir iespējams. Ja neplānos un nesapņos, atnāks attīstītājs un PATEIKS kas un kā jādara. Un tad mēs, kā jau neskaitāmas reizes šeit ir darīts, noplātīsim rokas un teiksim…a te neko vairs nevar padarīt!

Miķelis

Skaidrs ka jāplāno, bet paskat – bijušās Sporta pils vietā 5 gadus bija bedre un dīķis, tagad mazdārziņi. Čaka ielu saplānoja tā, ka sastrēgumi bija trīsreiz lielāki kā iepriekš, par parkunride bija tāda kampaņa, ka es pat izstūmu ielās savi velosipēdu un beigās čiks, par RailBaltic bija vislatvijas plānojuma tuss un paskat – viss kas nāk tur ārā ir tik tizls, ka pat celtniecības koledžas studenti neko tādu neatļaujas savās studijās. Tagad ķersimies klāt ūdensmalām – varbūt nevajag, atkal kaut ko sabojāsim. Varbūt nevajag pompu, skatuves un balto pulverīti šņaukt, bet tā mierīgi ļaut visam notikt un rezultāts varbūt ka… Lasīt vairāk »

Miks Kārkliņš

Nu nezinu Mikel. Lai arī pēdējā apciemojuma laika, patiesi, pilsētvide šķita tāda noputējusi un publika sagurusi, bet es tomēr domāju, ka Tev tā pindzele, ar ko krāso, ir pārāk milzīga un krāsa pārāk tumsa.

Miķelis

Vispār esmu optimists, ja kas, bet dzīvojot Rīgā varu salīdzināt kā bija 1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015, 2020 un tagad nu ir pavisam skāņi – cilvēku maz, visi komunālie tarifi augšā, ielas neremontētas un perspektīvas Rīgai nekādas. Pindzele tā pati kas 1990, regulāri tās tīru, varbūt padilusi jā, bet krāsas šobrīd ir adekvātas. Pajautā jebkuram par biznesa vidi un perspektīvas izjūtu. Vispār man patīk mālēt un to daru regulāri.

Miķelis

P.S. Latvija ir superīga vieta dzīvošanai, Eiropas nomale ar provincei atbilstošu valdību, politiku, sportu un visu pārējo. Tas ir vienkārši mīļi. Te pilnīgi nevienam nav nekādas ambīcijas, nu ir daži izņēmumi – Printful un Printify, bet tā Ramen zupas restorāns ir augstākais domas lidojums. Te pārsvarā visi grib būt stilīgi. Daži vāc mākslu, pēc mana info ap 20 % Purvīša Latvijā ir augstvērtīgi viltojumi, citi taisa desas un tērpjas kā Bavārijas rūķi, citi vienkārši cērpj budžeta aitiņas un vilniņu pārstrādā krāšņās villainēs ar ko pušķot sievu plecus. Te nav kaut kādas dzīšanās pēc jaunatklājumiem, jauniem horizontiem, zināšanām, nē, viss ir… Lasīt vairāk »

Pēdējo reizi rediģēts 2 gadi pirms - rediģētājs Miķelis
6
0
Lūdzu, komentējietx