a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Sporta pils kvartāls. OUTOFBOX + ALPS

<< Projekti

Sporta pils kvartāls. OUTOFBOX + ALPS

Otru no abām otrajām vietām Rotermann rīkotajā konkursā Sporta pils kvartālam ieguva biroju OUTOFBOX un ALPS priekšlikums, kurā būtiska nozīme piešķirta skatu koridoriem, diagonāliem savienojumiem cauri kvartālam, kā arī ­ — dažāda rakstura ārtelpai kvartāla iekšienē, tādejādi piedāvājot intriģējošu, lai arī no Rīgas centra pilsētbūvnieciskajām tradīcijām atškirīgu vidi.  

Melnais caurums / Terra Incognita

Barona ielas kvartāla esošā situācija atgādina melno caurumu — vietu, kurā pazūd viss dzīvais. Apbūve kvartāla robežās ir monotona un neuzrunājoša, Tērbatas ielas rajonā vizuālās robežas izplūst — esošā apbūve nepabeigta un fragmentāra, bet Lielgabalu ielas centrālais apjoms ir daudzstāvu autostāvvieta. Lai arī tuvu Ziedoņdārzs, rajonā nejūt zaļumu klātbūtni. Vietai trūkst sava stāsta. Trūkst identitātes.

Big Bang Theory

Lai nodrošinātu rajona attīstību, ir jāveicina cilvēku klātbūtne kvartālā. To var panākt ar atraktīvu, nemonotonu apbūvi, esošo strupceļu vietā veidojot diagonālas ejas, kas ļautu no Tērbatas ielas tikt uz Artilērijas un Barona ielām, bet no Barona — uz RVC plānā paredzēto jaunveidojamo parku, kas savienotu kvartālu ar Jauno Ģertrūdes baznīcu Brīvības ielā.

Vitalitāti var panākt radot sociālo un funkcionālo daudzveidību, kvartālā nodrošinot nodarbes visām vecuma grupām, lai tas būtu pilnībā pabeigts un pašpietiekams. Te var dzīvot, ēst, strādāt, atpūsties, baudīt kultūru un mākslu neatkarīgi no tavu vecuma, sociālā statusa vai ienākumu līmeņa.

Apbūves veidošanas principi

Kvartāla apbūve veidota sintezējot Rīgas dažādu laika posmu apbūves raksturus — Vecrīgas neregularitāti, kas veidojusies ģeogrāfisko apstākļu, skatu punktu un cilvēka iemīto ceļu iespaidā, izteikti ģeometrisko bulvāru loka apbūvi un Forburgas meklējumus pēc vienotās zaļās telpas.

Jaunās apbūves skeletu veido gan Tērbatas ielas ass lūzums, gan skatu punkti uz apkārtnē dominējošajiem vertikālajiem akcentiem — veco rūpnīcu skursteņiem, Jaunās Ģertrūdes baznīcas torni. Lielākais kvartāla laukums pavērsts pret vienīgo ar apbūvi nobeigto Tērbatas ielas posmu. Ievēroti apkārt esošo kvartālu izveides principi — teju pilnībā noslēgts ārējais perimetrs, kam pretstatīta sadrumstalota, atšķirīga iekškvartāla apbūve.

Lai izvairītos no monotonām fasāžu virsmām, apbūve dalīta Rīgas Vēsturiskajam Centram raksturīgos apjomos, t.i. 20-30 m platas fasāžu virsmas. Nepieciešamās insolācijas nodrošināšanai maksimālais augstums tiek sasniegts tikai teritorijas Z pusē. Pagalmi orientēti, lai tos maksimāli izsauļotu un tai pat brīdī pasargātu no valdošo vēju virzieniem.

Rotermann Plaza

Kvartāla sirdi un Tērbatas ielas ass noslēgumu veido centrālais laukums — Rotermann Plaza. Lai nodrošinātu dzīvību ap laukumu izvietotajās kafejnīcās un veikalos, te izvietotas funkcijas ar vislielāko apmeklētāju skaitu. Septiņstāvu viesnīca 320 vietām, JC zonējuma teritorijā pieļaujamais tirdzniecības centrs, kurā gan mājo dizaina un mākslas veikali, kas papildina uz zaļā jumta izvietotās multifunkcionālās koncertzāles un kultūras centra funkcijas.

Laukuma konfigurācija nodrošina, ka vasaras dienās ik brīdi kāda no laukuma fasādēm ir izsauļota un ļauj baudīt atpūtu uz kafejnīcu terases no rīta līdz pat vēlam vakaram. Laukumu šķērso divas no kvartāla diagonālēm, pirmā stāva līmenī ļaujot cilvēkiem nokļūt no Tērbatas uz Barona ielu, bet otrā stāva līmenī, šķērsot zaļos pagalmus un tad, nolaižoties ielas līmenī, nokļūt RVC plānā iezīmētajā jaunveidojamā parkā Tērbatas un Artilērijas ielas stūrī.

Ārtelpas un apstādījumu veidošanas principi

Apstādījumu un publiskās ārtelpas struktūra veidota saskaņā ar Rīgas pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, integrējot kvartālu pilsētas apstādījumu tīklā. Abām iekškvartāla ielām atšķirīga noskaņa. Dainas ielas turpinājumam – pilsētas parka raksturs. Pie viesnīcas un kultūras centra — urbāns laukums — fons, uz kura izceļas arhitektūra. Barona un Artilērijas ielas stūrī ārtelpas mēbeles veidotas kā skeiteriem draudzīgas betona apmales, kuras saliekot spilvenus var tikt izmantotas kā āra kafejnīcas telpa.

Privātie iekšpagalmi pieejami ēku iedzīvotājiem un to viesiem un veidoti kā apstādījumiem bagātas daudzfunkcionālas telpas atbilstoši katrai plānotajai mērķauditorijai - jaunām ģimenēm vai senioriem. Šeit gan rotaļu laukumi, gan izsauļotas telpas, gan koku pavēnis kā arī iespēja nodarboties ar pilsētas dārzkopību vai uzaicināt draugus uz kopīgiem dārza svētkiem — jo pagalmā ir vieta arī ārtelpas virtuvei.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Projektējamā platība: 21 433 m²
  • Maksimālais stāvu skaits: 7
  • Stāvu platība: 57 528 m²
  • Apbūves laukums: 12 794 m²
  • Apbūves blīvums: 59,7 %
  • Apbūves intensitāte: 268 %
  • Zaļās zonas: 3 950 m²
01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg

Raksts publicēts: 04/06/2015

Autori: OUTOFBOX — Pēteris Bajārs, Ieva Lūse, Elīza Anete Kaužēna, Marta Kulitāne, Roberts Sekste, Jekaterina Smirnova, Sabīne Vecvagare; ALPS — Ilze Rukšāne, Māris Bušs


saņemti 25 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.