Trīs priekšlikumi muzeja konkursam Somijā

Jūnijā noslēdzās konkurss Jestas Serlakiusa muzejam Somijā, kura
mērķis ir radīt piebūvi, lai izvietotu vienu no Ziemeļvalstīs lielākajām
privātajām mākslas kolekcijām. Atsaucības ziņā konkurss izrādījās lielākais
Somijas arhitektūras vēsturē — tika saņemti 579 priekšlikumi no 42 valstīm, to
vidū arī trīs latviešu arhitektu darbi.

MADE — Plant your tree

Konkursa rīkotāji bija atstājuši dalībnieku ziņā atrast
piemērotāko vietu muzeja paplašinājumam, atvēlot plašu teritoriju iespējamai
muzeja piebūvei. Mūsuprāt galvenā arhitektoniskā vērtība teritorijā ir vecā
muižas ēka un brīvā telpa ap to, kas ļauj ēkai dominēt pakalna galā. Meklējot
piemērotāko vietu muzeja paplašinājumam, mēs respektējām muižas ēkas dominanci,
vērtīgos skatus uz un no ēkas, vēsturiski vērtīgo parka un dārza daļu. Tādējādi
jaunais muzeja paplašinājums  iekārtojas
aiz vecās muižas ēkas un piekļaujas reljefam, saglabājot apkārt esošo kotedžu
mērogu. Katra ēkas zara galā ir izstāžu zāle ar lielu logu skatam uz parku un
ezeru. Ieejas laukums tiek saglabāts tā vēsturiskajā vietā. Pieslēgums muižas
ēkai paredzēts vietā, kas paredz ēkas visminimālāko pārveidošanu. Jaunajā
muzeja vestibilā ir liels logs pret muižas ēku, kas konfrontē apmeklētāju ar
muižas ēku un tās vēsturi.

Autori: Linda krūmiņa, Miķelis Putrāms / MADE

SAMPLING — Flow

Muzeja paplašinājuma ēka atspoguļo tās apkārtni: klintis,
koku, ūdens un veģetācijas toņus. Tā ir kompakta celtne ar centrālo telpu –
ieejas foajē, – kam piekļaujas pārējās telpas. To robežas daudzviet nav skaidri
definētas un arī funkcionāli iespējami dažādi pielietojumi – telpas pārklājas,
pāriet viena otrā, funkcijas tiek kombinētas. Šāds kompakts risinājums ir ne
vien energoefektīvāks, bet arī atvieglo orientāciju, apmeklētāju un darbinieku
kustību un muzeja organizāciju. Daudzfunkcionālas telpas samazina kopējo stāvu
platību un ir vieglāk adaptējamas nākotnē iespējamām izmaiņām telpu programmā.

Ņemot vērā gleznaino ainavu, kurā ēka projektēta, liela
vērība pievērsta tās saiknei ar apkārtni. Ieejas foajē nemanāmi pāriet
kafejnīcas terasēs, kas savukārt izved cauri ēkai, atveroties uz ezera pusi.
Publiskās iekštelpas plānotas tā, lai starp tām būtu tieša fiziska un vizuāla
saikne, kas saglabājas arī starp stāviem. Tādējādi apmeklētājs ienākot uzreiz
uztver visas ēkas uzbūvi un dažādās izklaides iespējas. Šādi viņš pats var
izvēlēties trajektoriju, nevis tikai sekot norādēm nesaprotamā telpu un
koridoru labirintā.

Visas izstāžu telpas ir savstarpēji savienotas un orientētas
uz ziemeļiem vai ziemeļrietumiem. No mazākās — kolekciju galerijas iespējams
skats pār apkārtējo ainavu. Te ekspozīcija tiek organizēta uz pārvietojamām
sienām, kas nepieciešamības gadījumā ļautu izvairīties tiešas gaismas.
Lielākajai izstāžu zālei ir plaša vitrīna, kas orientēta ziemeļu virzienā, un
var tikt atvērta skatam uz izstādi vai arī izmantota lielformāta izstādes afišas
izvietošanai.

Pieeja mākslas darbu piegādes, apstrādes un konservācijas
telpām notiek tieši no esošās ielas. Tas atrodas arī blakus muzeja pedagoģijas
telpām, kas ir ērti konsultācijām lekciju un nodarbību laikā.

Programmai pievienota arī paplašinātā kāpņu zona, kas ved no
foajē uz otro stāvu. Tā var tikt izmantota kā amfiteātris lekcijām, diskusijām,
filmu demonstrācijām vai vienkārši atpūtai ikdienā. Šādā publiskā un visiem
redzamā veidā noturēti pasākumi, kuros var iesaistīties ikviens apmeklētājs, palielina
muzeja izglītojošo lomu sabiedrībā.

Konferenču telpa ir pilnībā atverama un savienojama ar
foajē. Tāpat tai ir arī tiešs savienojums ar atsevišķu restorāna telpu, kas
slēgtu pasākumu un banketu gadījumā var tikt nodalīta no pārējā restorāna.

  • Stāvu platība — 3699,6m²
  • Apbūves laukums — 2068,3m²

Autori: Mantens Devrīnts, Liene Jākobsone / Sampling

NRJA — Gösta Artrock

Muzejs GÖSTA ARTROCK kļūs par atvērtu vietu, kur visu
paaudžu interesentiem no Somijas un ārvalstīm iepazīt somu tradicionālo mākslu,
apmeklēt ceļojošās ekspozīcijas un piedalīties ikgadējā mākslas festivālā.

Muzeja jaunā piebūve dos iespēju apmeklētājiem izbaudīt arī
apkārtējās ainavas krāšņumu – skatu uz ezeru un salām, veco parku un vēsturisko
Joenniemi muižas ēku, kurā šobrīd atrodas GÖSTA SERLACHIUS mākslas muzejs.

Koncepts

Piebūves arhitektonisko formu veido poētiska atsauce uz divu
galveno Somijas ainavas elementu – klints un ezera – mijiedarbību. Jaunais
apjoms liela, nesaskaldīta klintsbluķa veidolā izceļas no zemes vēsturiskās
muižas priekšā. Pret ezeru tajā iegraužas ainavai raksturīgā ūdenstilpņu
plūdlīnijas forma (blakus esošais Melasjärvi ezers) izveidojot stiklotu
iekšpagalmu.

Jaunā apjoma novietojums respektē Muižas ēkas simetrisko
kompozīciju, kā arī galvenos vēsturiskajam parkam raksturīgos elementus – ezera
līniju, vecos kokus un divas paralēlas, ar puķu dobēm akcentētas takas, kas
atrodas atklātajā parka zonā starp esošo ēku un ūdensmalu. Parka vēsturiskā struktūra
tiek saglabāta kā rekreācijas zona un pacelta uz augšu līdz Muižas ēkas cokola
līmenim, reljefa starpību starp esošo ēku un ūdensmalu, izmantojot, lai
izvietotu visas jaunās piebūves funkcijas.

Arhitektūra

Jaunais apjoms, respektēdams vēsturiskās Muižas ēkas
arhitektūru un novietojumu apkārtējā ainavā, vizuāli atkāpies, atstājot to par
kompozīcijas dominanti un saistot abas muzeja daļas caur pazemes savienojumu.

Piebūve veidota par vēl vienu svarīgu ainavas elementu
esošajā muzeja teritorijā, tāpēc masīvo ārsienu apdarē izmantotas vietējā
akmens plāksnes un brīva logu forma. Apjomu ieskaujošās sienas Z daļā pavērtas
pret abām ieejām – gan pret saimniecības un piegādes zonu, gan pret apmeklētāju
galvenās plūsmas virzienu no autostāvvietas A pusē.

Plānojums

Visas programmā prasītās publiskās funkcijas telpas un
izstāžu zāles ir izvietotas jaunā apjoma augšējā līmenī un abos līmeņos apkārt
iekšējam pagalmam. Savukārt tehniskās telpas, mākslas darbu krātuves, arhīvi un
biroji atrodas piebūves otrajā jeb zemākajā līmenī. Iekšējais pagalms ir ēkas
centrs, tas palīdz apmeklētājam orientēties starp ekspozīcijas zālēm un citām
publiskajām telpām, pie pagalma pieslēdzas arī kafejnīca, dodot iespēju
fiziskai saiknei ar ārtelpu, savukārt lielie stiklojumi pret pagalmu paver
skatus no iekštelpas uz ezeru un nodrošina netiešu gaismu izstāžu zālēm.

Apbūves rādītāji:

  • Apbūves laukums piebūvei — 675
    m² (+90 m² sauna uz salas)
  • Izmantojamā platība piebūvei un saunai — 4026 m²
  • Programmā paredzēto telpu platība — 2972 m²
  • Kopējā platība piebūvei — 5318
    m² (+90 m² sauna uz salas)

Autori: Uldis Lukševics,
Ieva Lāce, Linda Leitāne, Mārtiņš Rusiņš / NRJA

Dalīties ar ierakstu:

4
Pievienot komentāru

avatar
10000
4 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
virsrakstsLinda Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Linda
Guest
Linda

Man šis konkurss likās interesants, ka iespējamai piebūvei atvēlēta plaša teritorija. Kas zīmīgi, latviešu priekšlikumos apbūvētās teritorijas pat nepārklājas.

virsraksts
Guest
virsraksts

ideāls virsraksts

Linda
Guest
Linda

Man šis konkurss likās interesants, ka iespējamai piebūvei atvēlēta plaša teritorija. Kas zīmīgi, latviešu priekšlikumos apbūvētās teritorijas pat nepārklājas.

virsraksts
Guest
virsraksts

ideāls virsraksts