Top ēka Valkas ielā 4

Aplūkojot
aktuālos projektus, kuru būvniecība šobrīd norit Rīgas centrā, — ēka, kas top
tā sauktajā Klusajā centrā, pie Viesturdārza, — Valkas un Veru ielas krustojumā.
Projekta autori, tiecoties radīt vieglu un tehnoloģiski mūsdienīgu ēku, vienlaikus
centušies rast saikni ar vietas pagātni­, uz ko norāda koka planku režgis, kas ietver
namu, nedaudz raisot nejaušības, šķībuma sajūtu.  

Šis ir
viens no projektiem, kurš krīzes laikā apstājās, mainījās īpašnieki un tagad
turpinās. Jāsaka, ka izmaiņas no sākotnējās konkursa un skiču projekta idejas
ir minimālas. Ēkā ir 10 dzīvokļi un komerctelpa pirmajā stāvā, kā arī vieta
astoņām mašīnām ar parkošanās sistēmas palīdzību un tehniskās telpas ēkas
pagrabstāvā, kas ir tikai daļā no ēkas plāna.

Gruntsgabalā
demontētās divas koka vienstāvu ēkas bija liecība par Andrejostas apkārtnes
vēsturiskās apbūves daļu. Ēkas bija būvētas no veciem plostu kokiem (9X22 cm),
kuri fragmentāri ir saglabājušies. Mērķis —, radot jauno, nepārraut saikni ar
esošo, bet sasaistīt, pēc iespējas pārmantot garu, sajūtas un raksturu, radīt
vieglu un tehnoloģiski mūsdienīgu ēku, piešķirot tai mazliet nejaušības,
nedaudz šķībuma un romantikas sajūtas kādas piemita vecajām ēkām

Stikla
apjomu ieskauj neatkarīga struktūra — koka planku režģis, kas to palīdz
harmonizēt ar apkārtni, veidojot stāstu un saikni ar pagātni (kādreiz uz
projektētās ēkas zemesgabala atradās divas koka ēkas, celtas no Andrejostas
plostu baļķiem). Šis siets ir uz alumīnija profiliem stiprināti koka dēļi. No
pamatapjoma atrautā konstrukcija (15-20 cm) veidos interesantu fasādes rotaļu
ar materiāliem, ēnām, savienojuma detaļām u.t.t.

Būvapjoms
veidots četru stāvu augstumā, savienojot blakus ēku dzegu līnijas ar
funkcionālu stūra akcentu. Ēka atrodas labi uztveramā kvartāla stūrī, tādēļ
meklējām risinājumu, kā to uzsvērt raksturīgi Rīgas apbūvei, nezaudējot
vieglumu, funkcionalitāti un veselumu. Pret pagalmu būvapjoms paaugstināts līdz
pieciem stāviem, kāpumu veidojot saskanīgu ar Veru ielas blakus ēkas jumta
slīpumu.

Ņemot
vērā nelielos zemesgabala izmērus, autostāvvietas risinātas ēkas būvapjoma
ietvaros. Iebrauktuve autostāvvietā paredzēta no Veru ielas. Lai panāktu
optimālu autostāvvietu skaitu, nepārblīvējot pagalmu ar automašīnām, ēkas
būvapjomā paredzēta parkošanās sistēma ar vietu astoņām automašīnām. Ērtākai
apgriešanās iedzīvotājiem īpašnieks izvēlējies pagalmā izvietot mehānisko
apgriešanās platformu — apli.

Interesanti,
ka pie palielā stikla īpatsvara, pielietojot energoefektīvus logus, detaļas un
mezglus (Smartwin koka/AL logi, Raico profili) ir panākta samērā augsti ēkas
energoefektivitātes rādītāji — zem 60kWh/m². Ielu stūrim sanāk ziemeļaustrumu
orientācija, kas ļauj iztikt bez noēnošanas sistēmām. Pagalms ir saulains (DR)
un šeit ir paredzēti noēnošanas risinājumi (ar balkoniem, rullo žalūzijām un
marķīzēm). Pagalma fasādēs ir 150mm akmens vates siltinājums.

Divos
zemākajos (2. un 3.) dzīvojamos stāvos ir trīs dzīvokļi stāvā, bet augšstāvos
(4. un 5.) ir divi dzīvokļi stāvā. Dzīvokļu lielumi ir no 63 līdz 109
kvadrātmetriem.

Galvenie rādītāji

  • Gruntsgabala platība — 316 m²
  • Ēkas kopējā lietderīgā
    platība — 890 m²

    • t.sk. dzīvokļu platība — 813 m²
    •        koplietošanas telpas — 77 m²
  • Pagrabstāvs — 79 m²

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x