Talsu tirgus — 12 līnijas

Trešo
vietu no pieciem dalībniekiem Talsu tirgus konkursā ieguva biroja 12 līnijas priekšlikums, kura telpiski
interesantākā daļa ir izteiksmīgā nojume ar virsgaismām un iekšpagalmu. 

Talsu tirgus pārbūves būtība mūsu priekšlikumā rasta iedvesmojoties no
esošās tirgus ēkas stilistikas un noskaņas, kas jūtama Dzirnavkalnā un tuvējās
pilsētas ieliņās. Šai vietai raksturīga un labi nolasāma reizē ļoti dažādo
laiku atstātā noskaņa.  Senais —
Livonijas ordeņa Talsu viduslaiku pils vieta, Dzirnavkalna nozīme. Modernisma —
esošais tirgus paviljons, dzīvojamās ēkas tuvējās apkārtnes apbūvē. Mūsdienu —
jaunais, šī metu projekta ietvaros piedāvātais risinājums.

Arhitektoniski
telpiskā risinājuma būtība — saglabāt esošo, jaunais izriet no vecā

Projekta priekšlikums paredz atjaunot esošo tirgus ēku, demontēt tai
piekļaujošās nojumes un citas palīgbūves. Papildināt kompleksu ar jaunu, plašu
tirgus nojumi, kā arī veidot otru — jauno ieeju tirgū caur tuneli no uzkalnā
paredzētās autostāvvietas puses. Vienotā stilistikā ar tirgus kompleksu veidota
arī nepieciešamā ražošanas ēka.

Teritorijas un
labiekārtojuma risinājums

Tirgus teritorijas un apkārtnes labiekārtojuma risinājumi veidoti maksimāli
izmantojot jau esošās vērtības — izteikto reljefu kalna pakājē, esošos laukumus
pie tirgus paviljona ēkas, esošos augļu dārzus. Tirgus ēkas priekšplānā
paredzēts atklāts laukums ar soliņiem, stādījumiem puķu kastēs, kur nav plānota
auto iebraukšana. Ēkas priekšplānā izveidota arī neliela parka zona ar ogu
krūmu un augļu koku stādījumiem, kas papildina jau esošās un saglabājamos koku
un krūmu grupas. Plānotas soliņu grupas, kā arī neliels baseins un dzeramā
ūdens ņemšanas vieta, kur apmeklētāji var padzerties un nomazgāt augļus.

Gan pie ieejas ēkā, gan pie parka zonas, gan pie autostāvvietas un noejas
uz tuneli paredzētas velo novietnes. Tirgus teritorijai paredzēts nožogojums,
kas iekļaujas kopējā ansamblī, un ir arī kompleksa arhitektoniskā tēla
veidojoša sastāvdaļa — caurredzams koka stabu žogs. Žogs gar nojumes fronti
veidots kā sirds pukstu ritms. Žogs tuneļa daļā noslēdzams ar analogiem
vārtiem. Gar sirds pukstu ritma fronti
pilsētas centra, Gravas ielas virzienā plānots jauns gājēju celiņš, saglabājot
ierasto vecās takas vietu, virzienus.

Esošajos augļu dārzos paredzams izveidot pastaigu takas. Papildus
plānojamas arī jaunas pastaigu takas augšup Dzirnavkalnā. Kopējai ansambļa
izveidošanai piedāvājam Dzirnavkalna augšā plānot vietu mākslinieciski
risinātam vides objektam. Mūsu vīzija paredz vides objektu veidot interaktīvu,
tādu, kas rosina talsiniekus un pilsētas viesus līdzdarboties, piemēram,
neliels ūdens baseins, no kura iztek jauns strauts.

Mūsu piedāvājums atjaunot esošās kāpnes augšup Dzirnavkalnā paredz izmantot
esošo kāpņu konfigurāciju, nedaudz tās papildinot ar neregulāri pagarinātiem
pakāpieniem, tādā veidā paverot iespēju kāpnes izmantot arī, lai apsēstos un
baudītu ainavu.

Arhitektūras un
funkcionālais risinājums

Esošajā tirgus paviljona rekonstruētajā apjomā plānota vienota atvērta
telpa, saglabājot ieejas abos ēkas galos, paredzot tās centrēt pret telpu.
Galvenā ieeja ēkā veidota paredzot stiklotu vējtvera apjomu esošajā korpusu
savienojuma vietā. No vējtvera uz otru pusi paredzēta ieeja noliktavās, administrācijas
un palīgtelpās. Tirgus ēkas galvenajam stiklotajam apjomam blakus esošie mūra
korpusi jaunos apjomos saglabāti apzināti, ar domu nodrošināt talsiniekiem
ierasto vides sajūtu. Šie apjomi arī ērti piemērojami nepieciešamajam
funkcionālajam risinājumam. Vējtveris ir kā vecā un jaunā tirgus satikšanās
vieta. Fasāžu apdare — glazēti balti ķieģeļi, stiklotās fasādes daļas pēc rekonstrukcijas
plānotas pēc iespējas autentiskā veidolā. Atsevišķās fasāžu daļās paredzētas
stikla bloku ķieģeļu joslas.

Jaunā tirgus nojume plānota brīvstāvoša,
dzelzsbetona konstrukcijās, tā izvietota teritorijā aiz esošā paviljona. Apaļās
kolonnas, pārseguma ribas ar atsauci uz esošo ēku. Konstrukcija veido tēlu.
Plašākajās nojumes daļās, kur tas funkcionāli nepieciešams, paredzētas
virsgaismas. Virsgaismas veidotas telpiski ekspresīvas, savērptu paralēlskaldņu
formās. Nojumes arhitektoniskais risinājums paredz veidot galeriju ap centrālu
pagalmu un plašu segtu daļu tieši aiz tirgus ēkas. Pagalmā paredzēts stādīt
ābeles, lai ienestu tirgū Latvijas lauku sētas noskaņas mūsdienu situācijā.
Vēlamies sniegt tirgus apmeklētājiem iespēju baudīt un izjust gadskārtu ciklu
katru reizi, kad nonāk šajā vidē, pavasarī ar plaukstošām un ziedošām ābelēm,
vasarā atrast patīkamu koku paēnu, rudenī arī brīvi nogaršot izaugušos ābolus
un ziemā noraudzīties kailo zaru rakstos. Sadzīves aristokrātija — baudiet to!

Tirgus kompleksam veidota otra — jaunā ieeja. Jaunā ieeja plānota no
paredzētās autostāvvietas, kas izvietota uzkalnā. Līmeņu starpības
pārvarēšanai, kā arī, lai nodrošinātu ienākšanu tirgū no tā paša līmeņa, kā
liels ieejas portāls, vārti tirgū, veidots tunelis. Plānotas kāpnes, kas
dalītas trīs zonās, katrā nodrošinot dažādu iespējamo kustības ātrumu, ar
vairāk, mazāk un bez atpūtas laukumiem kāpņu laidos. Vides pieejamības
nodrošināšanai paredzēts izbūvēt liftu no autostāvvietas līmeņa uz tirgus
teritorijas līmeni. Lifta lietošana ir plānota ne tikai cilvēkiem ar kustību
traucējumiem, māmiņām ar bērniem ratiņos, bet veicināma arī būtu lifta
izmantošanas iespēja cilvēkiem ar iepirkumiem pēc tirgus apmeklējuma. Tuneļa
daļā paredzēta vieta ziedu tirgotavai un nelielai kafejnīcai, kā arī tualetes
telpām.

Ražošanas ēka plānota atsevišķi no tirgus teritorijas, kalna nogāzē.
Novietne izvēlēta, lai ēka funkcionētu atsevišķi no tirgus un būta iespēja
izmantot vienotu autostāvvietu. Ēkas apjoms daļēji iedziļināts reljefā. Ēkas
vizuālais veidols ir atsauce uz esošo tirgus paviljonu. Fasāžu apdare — glazēti
tumši brūni ķieģeļi, stiklotās fasādes stikla paketes koka rāmjos. Atsevišķās
fasāžu daļās paredzētas stikla ķieģeļu joslas.

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000