Strēlnieku laukuma plānojums. 3.vieta

Konkursā par labāko Strēlnieku laukuma plānojumu 3.vietu ieguva darbs, kura autors ir Kaspars Endols, piedaloties Maksimam Šenteļevam, Aigaram Kušķim un Annai Rakei. Viņu priekšlikums ir veidot ne tikai laukumu, bet arī telpu pārdomām, jo šī pati ideja ir iesniegta arī konkursam par okupācijas upuru memoriālu.

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla laukuma formu valoda
simboliski stāsta par Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem. Laukuma
plakne ir kā sagriesta un no tās izcelti un blakus nolikti pulēta
dzelzsbetona bloki ar tajos augošiem lieliem kokiem, atstājot tukšas
vietas sev līdzās. Memoriāls simbolizē Latviju, latviešus, gan
izsūtītos, gan palikušos, nodarījumu pret mūsu zemi, kultūru kā āri
visas Padomju varas okupācijas sekas.

Labiekārtojumu, ko
simboliski var traktēt kā vēstījumu par Latvijas tautas likteni,
uzirdina laukumu, piešķirot tam jaunu telpisko un estētisko kvalitāti.
Bloki ar kokiem ir ainavisks veidojums. Statiskie bloki ar tajos
augošiem dzīvajiem kokiem rada spēcīgu kontrastu, turklāt vēl radot
gaismas/ēnas rotaļas koku zaros un uz zemes. Koki ir eksponēti, jo tie
ir pacelti, nodrošinot garāmgājējam neierastu skata perspektīvi uz
kokiem, kas interpretē telpisko mērogu sajūtu.

Memoriāls nerunā
tieši, un nestāsta kaut ko vienu, bet ar savu formu valodu uzrunā katru
personīgi, radot ne tikai laukumu, bet arī telpu pārdomām.

Strēlnieku laukums

Telpiskie
betona apjomi neveido blīvu kārtojumu, laukums ir caurskatāms un viegli
lasāms. Soliņi ir iestrādāti lineāras formas metāla sieta taisnstūra
ietvaros, kuri pieaudzēti ar krūmiņiem. Autostāvvietas pārsegumā, kas
ir vienā līmeni ar pašreizējā Strēlnieka laukuma augstuma atzīmi, ir
iestrādātas stikla bloku joslas ar gaismām, kuras vienlaicīgi izgaismo
gan virszemes līmeni, gan autostāvvietas.

Starp Rātslaukumu un
Strēlnieku laukumu ir novietots stiklots trīs stāvu apjoms, kurā
ietilpst tūristu informācijas centrs, wc, kafejnīca un mēdiju telpa.
Apjoms telpiski aizpilda pārāvumu starp Strēlnieku laukumu un
Rātslaukumu. Strēlnieku piemineklis tiek saglabāts un tiek integrēts
jaunajā labiekārtojuma kompozīcijā. Strēlnieku piemineklis tiek
saglabāts un tiek integrēts jaunajā labiekārtojuma kompozīcijā.

Strēlnieku laukumam nav jābūt noslēgtam pret tiltu, bet tam ir jābūt nošķirtam no Rātslaukuma.
Respektējot
esošo apbūvi, mūsu piedāvājums it laukumus noslēgts ar brīvstāvošu
apjomu starp Okupācijas muzeju un RTU ēku. Abu ēku raksturs pieprasa
toleranci pret tām, tāpēc jaunas apjoms tiek veidots brīvstāvošs, ar
askētisku tēlu, ar bērzu puduriem starp muzeju un RTU ēku. Bērzi
ieskauj okupācijas muzeju no abām pusēm, veidojot tādu kā mīkstu fonu
vai ietvaru, tie it kā āri vizuāli apvieno un sasaista tik dažādās ēkas
veidojot harmonisku Strēlnieku laukuma noslēgumu un stūra risinājumu
pie muzeja, RTU un Domes ēkas.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x