Skola Mežaparkā. GAISS arhitekti

Mežaparka sākumskolas konkursā žūrija piešķīra divas godalgas, plus — trīs veicināšanas balvas. Augstāko no veicināšanas prēmijām ieguva biroja GAISS arhitekti darbs, kurš piesaista ar skaidru plānojuma struktūru, savukārt ēkas ārējais tēls tiecas interpretēt apkārtējās jūgendstila perioda privātmāju apbūves kontekstu.

Mežaparka sākumskola

Jaunā sākumskolas ēka ar savu fizisko klātbūtni un sociālo lomu radīs pārmaiņas apkaimē. Šāda mēroga sabiedriskas celtnes Mežaparkā iepriekš nav bijis. Jaunajai ēkai jāiemieso ideja par to, kā Mežaparka apbūvi turpināt šodien, radot mūsdienīgu telpu, kas vairo esošās un atklāj jaunas vides kvalitātes.

Jūgendstila Mežaparks

Sākumskolas būvniecībai paredzētais zemesgabals atrodas Mežaparka senākās — laika posmā no 1902.—1905. gadam apbūvētās teritorijas tiešā tuvumā. Šo teritoriju var uztvert kā Mežaparka sākumpunktu gan ģeogrāfiski, gan vēsturiski.

Tiešā tuvumā esošās 20. gs. sākuma savrupmājas būvētas periodā, kurā dominēja jūgendstila iezīmes – vasarnīcas tipa ēkas ar vizuāli “vieglām” fasādēm un tradicionāli uzsvērtiem jumtiem, jumta apjomā iebūvētām telpām un dažādām jumta izbūvēm.

Izmantojot apkārtējai apbūvei raksturīgos izteiksmīgos jumtus un apjomu konfigurācijas, jaunajai ēkai radīts mūsdienīgs taču tradīciju pēctecībā balstīts tēls. Telpu grupas izkārtotas atsevišķos apjomos – konstruktīvās vienībās, kas ļauj lielo būvi iekļaut savrupmāju kontekstā.

Kompetencēs balstīta izglītība

Projekts paredz visu mācību procesu organizēt ap vienotu centrālo telpu — ātriju. Atšķirībā no tipiska skolas gaiteņa, ātrijs ir vide kurā satiekas visi skolas mācību procesi, visu vecumu skolnieki un dažādu nozaru ievirzes. Tas viss notiek vienā vizuāli pārredzamā vidē un var stimulēt jaunus domu pavedienus. Ātrijā esošās atvērtās un slēgtās grupu darba zonas nodrošina saskares punktu dažādiem domu strāvojumiem.

Ieejas skolā veidota no Sudrabu Edžus ielas, kas ir skolēniem drošāka vide ar zemu satiksmes intensitāti, un ļauj pilnvērtīgi sajust Mežaparka mierīgo atmosfēru. Jaunā ēka turpina Sudrabu Edžus ielas apbūves fronti kā slaids apjoms atstājot maksimāli lielu, saulainu skolas dārzu dienvidu pusē, kurā paredzēta vieta gan sportam, gan atpūtai.

Visas klašu telpas izvietotas ēkas dienvidu fasādē tādējādi nodrošinot maksimālu saules gaismas klātbūtni vienlīdzīgi katram skolēnam. Stiklojumiem veidotas pārkares, kas nodrošina pret pārkaršanu vasarā.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Zemes gabala platība: 24145 m²
  • Stāvu platība: 5600 m²
  • Stāvu skaits: 3

Dalīties ar ierakstu:

1
Pievienot komentāru

avatar
10000
1 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
Miķelis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Miķelis
Guest
Miķelis

Pavisam noteikti pagaidām labākais darbs, kas veido lieltelpu ,bez koridoriem. Kopumā savākts vai kompakts piedāvājums ar atsauci uz vēsturisko apbūvi. Protams pie fasādēm būtu jāpiestrādā, bet konceptuāli viss ir kārtībā. Sporta zāle gan par mazu, basketbolisti atleks no sienām, bet Lauderiem sporta zāle vēl šķiet vēl mazāka. Gaiss progresē, turēšu par Jums īkšķi:-)